Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 20/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatáról szóló 23/2021. (IV.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 20/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
a közterületek használatáról szóló 23/2021. (IV.12.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz, a 6. §-hoz és az 1. melléklethez
A reklám és a reklámhordozó fogalma, valamint a díjtételek pontosításra kerülnek annak érdekében, hogy a közterület igénybevételével járó új típusú reklámeszközök (pl.: mozgó óriásplakát, gépjárműből elhangzó megafonos hangos hirdetések stb.) esetében is érvényesíthetőek legyenek az önkormányzat, mint közterület-tulajdonos hatáskörei és beszedhető legyen a közterület-használati díj.
A 2. §-hoz
Tekintettel arra, hogy a helyi hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló 21/2014. (VI.27.) önkormányzati rendelet 2023. június 30-ával hatályon kívül helyezésre kerül, és az elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló műanyagzsákok és az ünnepek után a karácsonyfák közterületre kihelyezését más jogszabály nem rendezi, a közterületek használatáról szóló rendeletben kerülnek rögzítésre ezek közterületre történő, engedély nélküli kihelyezésének esetei.
A 3. §-hoz
A szabályozás egyértelműsítése érdekében nem csak megvonási, hanem megtagadási okként is szabályozásra kerülnek azon esetek, okok, amelyek miatt az önkormányzat, mint a közterület tulajdonosi jogait gyakorló szerv, nem köteles biztosítani a közterület rendeltetéstől eltérő használatát.
A 4. §-hoz
A szabályozás némileg ellentmondásos volt a tekintetben, hogy míg önkormányzati intézmények rendezvényei díjmentességet élveztek, addig e rendezvények reklámozása, hirdetése (pl.: közterület felett molinó elhelyezése) díjköteles volt. A módosítást követően e rendezvények, továbbá a társadalmi szervezetek közvetlen önkormányzati támogatással szervezett rendezvények és azok hirdetései is egyaránt mentesek lesznek a közterület-használati díj megfizetése alól. A társadalmi szervezetek köre pontosításra kerül.
Az 5. §-hoz
Pontosító rendelkezést tartalmaz gyakorlati tapasztalatok alapján. A Közterület-felügyelet a jogtalan közterület-használót nem csupán a tevékenység abbahagyására, hanem az eredeti állapot helyreállítására is figyelmezteti.
A 7. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.