Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 10/2024. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztisztaságról

Hatályos: 2024. 04. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 10/2024. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.01.
a köztisztaságról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
A rendelet célját, tárgyi és személyi hatályát határozza meg.
A 4. §-hoz
A rendelet értelmező rendelkezéseit tartalmazza.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
Az ingatlantulajdonosok belterületi ingatlanok gondozására, gyommentesítésére, valamint az ingatlanok előtti közterületek tisztán tartására vonatkozó kötelezettségeit tartalmazza.
A közterület gyommentesítésre, gondozására vonatkozó szabályozásokról rendelkezik.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
A magáningatlanokon vagy közterületen végzett építési, bontási, felújítási munkákból keletkező közterületi szennyeződéssel (por, sár) kapcsolatos prevenciós előírásokról és a szennyeződések feltakarításáról rendelkezik.
A 9. §-hoz és a 10. §-hoz
Kereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató egységek, intézmények köztisztasággal kapcsolatos kötelezettségeit tartalmazza, mely vonatkozik a közforgalom számára megnyitott parkolóhelyek tisztán tartására is.
A 11. §-hoz és a 12. §-hoz
Az ingatlan tulajdonosok hó-és síkosságmentesítéssel kapcsolatos kötelezettségeit tartalmazza, valamint a síkosság elleni védekezéshez használható anyagokról rendelkezik. Újdonság, hogy a veszélyes jégcsapok ingatlanokról történő eltávolításáról is gondoskodni kell.
A 13. §-hoz
A közterületi berendezések játszótéri eszközök, szobrok, szórakozási célú sporteszközök, köztéri növényzet épsége érdekében fogalmaz meg előírásokat.
A 14. §-hoz
Közterületi rendezvények területének és közvetlen környezetének tisztán tartásáról rendelkezik.
A 15. §-hoz és a 16. §-hoz
Közforgalmú közúti közlekedéssel kapcsolatos köztisztasági előírásokat tartalmazza, mely rendelkezik a fizető parkolók tisztán tartási kötelezettségeiről is.
A 17. §-hoz és a 18. §-hoz
Szennyező anyagok közúti szállítására, valamint közlekedési balesetekből eredő közterületi szennyeződések feltakarítására vonatkozó előírásokról rendelkezik.
A 19. §-hoz
Tüzelő-, építő- és egyéb ömlesztett anyag ideiglenes közterületi tárolása esetére tartalmaz előírásokat.
A 20. §-hoz és a 21. §-hoz
A közterületen elhagyott hulladék bejelentésére, felszámolására vonatkozó előírásokat tartalmazza.
A 22. §-hoz
A közterületek, valamint a közterületen elhelyezett hulladékgyűjtő edények tisztán tartására vonatkozó önkormányzati feladatokat és kötelezettségeket tartalmazza.
A 23. §-hoz
A köztéri játszóterek, szórakozási célú sporteszközök üzemeltetésére, karbantartására vonatkozó önkormányzati feladatokat határozza meg.
A 24. §-hoz
A közterületi nyilvános illemhely üzemeltetésére, karbantartására vonatkozó önkormányzati feladatokat határozza meg, továbbá kimondja az illemhely térítésmentes igénybevételét.
A 25. §-hoz
Az ingatlan tulajdonos közterület tisztán tartási kötelezettségének akadályoztatása esetén a feladatok ellátására szakvállalkozóval szerződést köthet.
A 26. §-hoz és a 27. §-hoz
A köztisztaságra vonatkozó kötelezettségek ellenőrzésére, valamint a szabályok megszegése miatt alkalmazható eljárásrendet és szankciókat tartalmazza. Megállapítja a bírságok maximális mértékét.
A 28–32. §-hoz
A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztása, megszegése jogkövetkezményeiről szóló 11/2013. (IV.17.) önkormányzati rendelet módosító rendelkezéseit tartalmazza. A módosításokat a rendelet szerkezeti változásai, a köztisztaságról szóló rendelettel párhuzamos szabályozás megszüntetése, és olyan új tényállások megjelenése indokolja, mint például a gépjárművek közterületi mosásának a tilalma.
A 33. §-hoz
Egyre több városban okoznak problémát az elektromos autók töltésére szolgáló ún. „lengőkábelek.” Ez esetben egy ingatlanból vezetik ki kábelen keresztül az autó töltéséhez szükséges áramot, a kábel rögzítéséhez pedig létrát, vagy egyéb eszközt helyeznek közterületre. Amellett, hogy e megoldás tömeges elterjedése az elektromos hálózat működésére is kihatással lehet, a közterület zavartalan használatát akadályozhatja, az esztétikus városképet rontja, balesetveszélyes, különösen felügyelet nélküli használat esetén. Így közösségi együttélést sértő magatartásnak célszerű minősíteni a lengőkábelek használatát.
A 34–36. §-hoz
Hatályon kívül helyező és hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz. Az új köztisztaságról szóló rendelet elfogadása miatt a korábban tárgyban alkotott rendelet hatályon kívül helyezésre kerül.
A hatályon kívül helyezést indokolja egyrészt a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztása, megszegése jogkövetkezményeiről szóló rendelet szerkezetének módosítása, másrészt az állattartással kapcsolatban előírt közösségi együttélést sértő magatartások más jogszabályok szerint megfelelően szankcionálhatóak, például állatvédelmi bírsággal.