Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatáról szóló 23/2021. (IV.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
a közterületek használatáról szóló 23/2021. (IV.12.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Jogharmonizációs célú módosításokat tartalmaz az építésüggyel és településképpel kapcsolatos központi jogszabályok változására tekintettel. A fogalommeghatározások pontosításra, kiegészítésre kerülnek. Ennek oka a hivatkozott központi jogszabályokat érintő változások mellett a helyi hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló 21/2014. (VI.27.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése, amely miatt jelen rendeletben szükséges definiálni a hulladékgyűjtő sziget fogalmát, és törölni kell a hatályon kívül helyezett önkormányzati rendeletre való hivatkozást. Pontosításra kerül, hogy a használt ruhák gyűjtésére szolgáló konténerek kihelyezése az eddigi gyakorlatot követve díjköteles marad. A rendelet meghatározza, illetve pontosítja a lomhulladék, valamint a kidobott karácsonyfák begyűjtés céljából történő közterületre való kihelyezésének a feltételeit.
Az egyes hulladékgazdálkodási létesítmények kialakításának és üzemeltetésének szabályairól szóló 246/2014. (IX. 29.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése alapján hulladékgyűjtő sziget közterület-használati engedély birtokában létesíthető, így a hulladékgyűjtő szigetek közterület-használata engedélyhez kötött lesz, ugyanakkor díjmentes marad.
Más jogszabályokhoz hasonlóan a cégjelvény kikerül a szabályozásból. A rendelet szövege a módosítást követően igazodni fog a módosított hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szerinti fogalomhasználathoz.
A 4. §-hoz
Tekintettel arra, hogy nem lehet önkormányzati rendeletben szakhatósági eljárást előírni, így a közreműködő szakhatóságra vonatkozó utalás törlésre kerül. Mivel a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény alapján a reklámeszközök elhelyezésére vonatkozó szabályok megszegése esetén egyetemleges felelősség terheli majd a reklámeszköz tulajdonosával együtt az ingatlan tulajdonosát, közterület esetén az önkormányzatot, így az engedélyezés során a későbbi, esetlegesen önkormányzatot sújtó bírságok megelőzése érdekében vizsgálni kell a reklámeszközök elhelyezésére vonatkozó szabályokat is.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
A Kúriának a közterület-használati jogviszony közjogi vagy magánjogi jellegének megítéléséről és az ilyen tárgyú perben eljáró bíróság meghatározásáról szóló 1/2022. Közigazgatási és polgári jogegységi határozata Indokolásának [36] pontja szerint a közterület-használati jogviszony csak határozott ideig tarthat, mert a közterület rendeltetésszerű használata csak ideiglenesen korlátozható. Ez alapján a közterületi reklámeszközök törvényben előírt maximális elhelyezési idejéhez igazodva 15 évben kerül meghúzásra a közterület-használati engedély időtartamának a felső határa.
A rendelet egyértelműsíti, hogy azon esetekben, amikor a közterület-használat nem engedélyköteles, akkor a közterület-használat után természetesen díjat sem kell fizetni.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
A gyakorlathoz igazodva szabályozásra kerül az engedély „részleges megvonása.” A közterület-használati díjtartozás esetén követendő eljárás pontosításra kerül, figyelemmel a rövid időtartamra kiadott közterület-használati engedélyek esetkörére, valamint a Kúria 1/2022. Közigazgatási és polgári jogegységi határozata Indokolásának [58] pontjában foglaltakra.
A 9. §-hoz
A módosítás biztosítja a hatékony fellépés lehetőségét abban az esetben, amikor ismeretlen, nem azonosítható személy helyez ki engedély nélkül plakátot, reklámeszközt. Mivel a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény alapján a reklámeszközök elhelyezésére vonatkozó szabályok megszegése esetén egyetemleges felelősség terheli majd a reklámeszköz tulajdonosával együtt az ingatlan tulajdonosát, közterület esetén az önkormányzatot, így a későbbi, esetlegesen önkormányzatot sújtó bírságok megelőzése érdekében a szabálytalan közterület-használat szankcionálását biztosítani fogja rendelet.
A 10. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
Új típusú közterület-használati célok megjelenése miatt kiegészítésre, a cégérek és a használt ruha gyűjtésére szolgáló konténerek esetében pedig pontosításra kerül a díjtáblázat, biztosítva a differenciált közterület-használati díjmegállapítást.
A 11. §-hoz és a 12. §-hoz
Hatályon kívül helyező és hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.