Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének rendjéről

Hatályos: 2015. 05. 01- 2016. 03. 31


KESZTHELY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

15/2015. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének rendjéről



Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/A.§ és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 16/A.§ alapján a parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének rendjéről az alábbi rendeletet alkotja.


TERÜLETI HATÁLY


1.§ (1) Az önkormányzati rendelet hatálya a város közigazgatási területén belül az önkormányzati tulajdonú közutakon, önkormányzati ingatlanokon, továbbá közterületeken, illetve közhasználatra átadott területeken fizető parkolóként kijelölt várakozóhelyekre és területekre, a kiemelt övezetekre, valamint az 1.§ (6) bekezdésében leírtakra terjed ki.

(2) a.) Fizető parkolók azok, amelyeket a KRESZ 110. Ábra szerinti „Várakozóhely” jelzőtáblával, valamint a KRESZ 61/a és 61/b ábrák szerinti „Korlátozott várakozási övezet” és „Korlátozott várakozási övezet vége” és az alattuk elhelyezett, a díjfizetési kötelezettségre és annak módjára utaló kiegészítő táblával jelöltek meg.

b.) Kiemelt övezetek: a Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete által kijelölt olyan területek, ahol a gépjármű-közlekedés korlátozott, illetve a várakozás fizető parkolók üzemeltetésével működik. A kiemelt övezetek felsorolását és területek határait a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A fizető parkolók felsorolását és övezeti besorolását az 1. számú melléklet tartalmazza.

(4) A fizető parkoló zónák területi kiterjesztése vagy az övezeti besorolás megváltoztatása, valamint díjak meghatározása a képviselő-testület hatásköre.

(5) Fizető parkoló csak szilárd burkolatú, vagy mechanikailag stabilizált területen jelölhető ki.

(6) Rendezvények alkalmával - a rendezvényhez kapcsolódóan - ideiglenes jelleggel létesített újabb parkolóhelyek kijelölésére a Városstratégiai Bizottság egyetértésével a jegyző jogosult.


TÁRGYI HATÁLY


2.§ A rendelet hatálya kiterjed valamennyi közúti járműre, kivéve

  1. a megkülönböztetett jelzéssel ellátott járműveket (mentők, tűzoltók, rendőrség, orvosi ügyeletet ellátó személygépkocsik),
  2. a figyelmeztető jelzést használó kommunális szolgáltató járműveket,
  3. a kétkerekű motorkerékpárokat, kétkerekű segédmotor-kerékpárokat és a kerékpárokat.


SZEMÉLYI HATÁLY


3.§ A rendelet személyi hatálya kiterjed a rendeletben megjelölt fizető parkolót igénybe vevő gépjármű üzemben tartójára. Üzembentartó a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett tulajdonos vagy üzembentartó.




A FIZETŐ PARKOLÓHELYEK IGÉNYBEVÉTELÉNEK SZABÁLYAI


4.§ (1) E rendelet hatálya alá tartozó parkolóhelyeken - mentességet nem élvező járművel - a KRESZ és jelen rendelet szabályai megtartásával, díjfizetés ellenében szabad várakozni.

(2) A várakozás legfontosabb szabályairól és a díjfizetés módjáról a várakozó helyre vonatkozó KRESZ tábla alatt lévő kiegészítő tábla ad tájékoztatást.

(3) A fizető parkolókat jelölő kiegészítő táblán az alábbi információkat kell a külföldiek számára is jól érthető módon lehetőség szerint rajzjelekkel is közölni

  1. az adott helyen várakozók díjfizetési kötelezettségét,
  2. a díjfizetési kötelezettség időbeni hatályát,
  3. a várakozási díj összegét jármű fajtánként,
  4. a pótdíj és a bírság összegét,
  5. a nem őrzött parkolóra utalást,
  6. az üzemeltető nevét és az ügyfélszolgálat címét.

(4) A szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.

(5) Üzemeltetési időn kívül a fizető parkolókban nem kell várakozási díjat fizetni.


A KIEMELT ÖVEZET IGÉNYBEVÉTELÉNEK SZABÁLYAI


5.§ (1) A kiemelt övezetek azon területeire, amelyek „Lakó- pihenő övezet”-nek vannak nyilvánítva, oda csak a - KRESZ 39/A. §. szerint - behajtásra jogosult gépjárművek hajthatnak be, illetve e rendelet 2.§ (1) pontjában felsoroltak.

(2) A kiemelt övezetek területén a várakozás csak a táblával és/vagy felfestéssel kijelölt helyeken lehetséges.

(3) A kiemelt övezetekben is csak ezen rendelet által leírt kritériumok és a várakozási díjak megfizetésével lehet várakozni.

(4) A kiemelt övezetekben a várakozási díjak és bérletek árát e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(5) A jelen rendeletben meghatározott feltételek hiányában az üzemeltető a 11.§ és a 12.§ szerint meghatározottak alapján járhat el.


VÁROSI TÖMBPARKOLÓK IGÉNYBEVÉTELÉNEK SZABÁLYAI


6.§ (1) P1 Centrumparkoló:

  1. A parkoló díjfizetés ellenében vehető igénybe. A mozgáskorlátozott igazolvány a díjfizetés alól mentességet biztosít oly módon, hogy a mozgáskorlátozott igazolvány használatára jogosult személy azt a parkoló területén található portaszolgálaton a parkoló elhagyása előtt ellenőrzés céljából felmutatja.
  2. A jegyváltást követő első óra eltelte után a 2. sz. mellékletben meghatározott díjat minden megkezdett fél órára (30 perc) meg kell fizetni. A parkolási díjat a parkolóból történő kihajtás előtt kell megfizetni.
  3. A parkolójegyet a parkolóból való kihajtásig gondosan meg kell őrizni. A parkolójegy elvesztéséből eredő károk a parkolást igénybevevő személyt terhelik.
  4. Ha az ügyfél a parkolójegyet elveszíti, úgy a 2. sz. mellékletben meghatározott pótdíj helyszínen történő megfizetését követően hagyhatja el a parkolót. Amennyiben az igénybevétel időtartama az egy naptári napot meghaladja, és az igénybevevő a parkolójegyet elveszíti, akkor kilépéskor az igénybevétel megkezdésétől eltelt minden naptári nap után köteles a pótdíjat megfizetni. 
  5. A parkolási díj megfizetésére feltölthető parkolókártya vásárolható.
  6. A parkolót kizárólag az 5,5 méter hosszúságot meg nem haladó gépjárművek vehetik igénybe.
  7. A parkoló területén a várakozás csak a táblával és/vagy felfestéssel kijelölt helyeken lehetséges.
  8. Amennyiben egy jármű két vagy több parkolóhelyet is elfoglal, akkor – a helyfoglalás mértékének megfelelően – jelen rendelet 2. sz. mellékletében meghatározott pótdíjat kell fizetni, a parkoló csak a pótdíj megfizetése után hagyható el.
  9. A parkoló teljes területén a KRESZ szabályai érvényesek. Gépjárművek a parkoló teljes területén maximum 15 km/h sebességgel közlekedhetnek. Az összekötő- és gyalogos utakat, a be- és kijáratokat, a menekülési útvonalakat, a tűzoltóság, illetve a technikai személyzet számára fenntartott, vagy bármely más okból forgalom elől elzárt területeket TILOS leállított járművekkel eltorlaszolni, még akkor is, ha érvényes parkolójeggyel rendelkezik.
  10. A parkolóban nem vehető igénybe a város területén található közterületi parkolókra váltott bérlet, valamint az azokra megállapított díjfizetési mentesség és kedvezmény.
  11. A parkoló nem vehető igénybe a közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező, illetve a közlekedésben részt nem vevő reklámozási céllal elhelyezett járművek várakoztatására.
  12. A parkoló az (f) pontban meghatározott hosszúságot meghaladó gépjárművek esetében még díjfizetés ellenében sem vehető igénybe.
  13. A parkoló nem őrzött, de térfigyelő rendszerrel felügyelt.
  14. Az (i), valamint (k) pontban meghatározott szabályszegővel szemben a parkoló üzemeltetője jogosult eljárni, a gépjárművet elszállítani, melynek költségei a gépjárműtulajdonost vagy az üzembentartót terhelik.

(2) P2 Kastély és P3 Vásár téri parkoló

  1. A parkolóhelyeken - mentességet nem élvező járművel - a KRESZ és jelen rendelet szabályai megtartásával, díjfizetés ellenében szabad várakozni.
  2. A várakozás legfontosabb szabályairól és a díjfizetés módjáról a várakozó helyre vonatkozó KRESZ tábla alatt lévő kiegészítő tábla ad tájékoztatást.


A FIZETŐ PARKOLÓK ÜZEMELTETÉSE


7.§ (1) A fizető parkolókat a VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. (továbbiakban: VÜZ Kft.) Keszthely Város Önkormányzatával megkötött (üzemeltetési-fejlesztési) szerződésben rögzített szabályok szerint működteti.

(2) Az üzemeltető a fizető parkolóhelyeket az Önkormányzat előzetes hozzájárulásával díjbeszedés nélkül is üzemeltetheti és a 8. §-ban meghatározott általános üzemeltetési időt csökkentheti.

(3) Az üzemeltetési idők megváltozásáról a lakosságot - sajtóhirdetéssel, közleménnyel - előzetesen, valamint a helyszínen is tájékoztatni kell.

(4) Üzemeltető a kijelölt fizető parkolóhely más célú használatához ideiglenesen, meghatározott időre hozzájárulhat. Ez nem mentesíti az érintettet a más jogszabályban előírt engedélyek, hozzájárulások beszerzésének kötelezettsége alól.



ÁLTALÁNOS ÜZEMELTETÉSI IDŐK


8.§ (1) A fizető parkolóhelyek üzemeltetési ideje


Minden övezetben és parkolóban

május 15. - szeptember 15.               minden nap:              8.00 - 18.00

szeptember 16. - május 14.             hétfő - szombat:           8.00 - 16.00

                                                                vasárnap:                    szünetel

A Balaton parti parkolók, a Kazinczy utcához kapcsolódó parkoló és az Erzsébet királyné utca (Petőfi Sándor utca és Kazinczy Ferenc utca közötti szakasza), valamint a hozzá csatlakozó parkolók, a Sopron utca (25 számtól illetve a 18 számtól a Hévízi út közötti szakasza és hozzá csatlakozó parkolók) május 15. - szeptember 15-ig, minden nap: 8.00 - 18.00.

(2) Az általános üzemeltetési idő a 7.§ szerint módosítható.

(3) Hivatalos ünnepnapokon, illetve Advent második szombatja és december 31. között a díjbeszedés szünetel.


VÁRAKOZÁSI DÍJAK


9.§ (1) A parkolásért fizetendő várakozási díjak, bérletjegyek és kizárólagos használatért fizetendő díjak (együttesen a továbbiakban: parkolási díjak) mértékét az üzemeltető javaslatára a Pénzügyi, Jogi Bizottság és a Városstratégiai Bizottság előzetes véleményét követően Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete jelen rendeletében állapítja meg a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/A.§-ban foglaltak szerint.

(2) A parkolási díjak és a pótdíj mértékét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(3) Ideiglenes és kizárólagos parkolóhely használatára (városi érdekű rendezvényhez kapcsolódóan) a rendező szerv kérelme alapján, a polgármester hozzájárulásával az üzemeltető külön megállapodást köthet. A megállapodással érintett várakozóhelyeket a helyszínen egyértelműen meg kell jelölni, a használatukért járó térítést pedig a külön megállapodást kötő fél fizeti.


A DÍJFIZETÉS MÓDJA


10.§ (1) A várakozási díjat minden megkezdett negyedórára előre kell megfizetni a szándékolt várakozási időnek megfelelő parkolójegy vagy bérlet megvásárlásával, kivéve a P1 Centrumparkoló, ahol a díjak megfizetése utólagosan történik. A parkolójegy megvételét a parkolás megkezdését követően haladéktalanul meg kell kezdeni az igénybevevőnek.

(2) Az Alapellátási Intézet előtt található (Sopron u. nyugati oldalán a Bástya u. és a Kastély kanyar közötti szakaszon) parkolóhelyek kizárólag a rendelőintézet igénybe vétele céljából az Alapellátási Intézet portáján átvehető – az üzemeltető által kiállított - parkolási engedéllyel (napijeggyel) vehetők igénybe. Ezen a területen Keszthely város díjköteles parkolóira megváltott parkolási bérletek, engedélyek nem érvényesek.

(3) Fizető parkolóhelyen a váltható legrövidebb idő 15 perc, kivéve a P1 Centrumparkoló, ahol a minimális várakozási idő 30 perc.

(4) Fizető parkolóhelyen a váltható leghosszabb idő:

  1. kiemelt díjövezetben 3 óra,
  2. az I. díjövezetben 4 óra, kivételt képez a Balaton- part, ahol 5 óra
  3. a II. díjövezetben nincs korlátozás,
  4. a tömbparkolókban nincs korlátozás.

(5) A Balaton parti parkolókban, valamint a tömbparkolókban napijegy is váltható.

(6) Utólagos fizetés csak pótdíj ellenében lehetséges, kivéve a P1 Centrumparkoló, ahol a díjak megfizetése a parkolóból kihajtást megelőzően történik.

(7) Alapdíj és pótdíj fizetés megtagadása vagy a díjfizetés ellenőrzésének megakadályozása esetén, üzemeltető az érvényben levő polgári jog szabályai szerint járhat el.

(8) Ha az igénybevevő parkolójegyet azért nem tud vásárolni, mert a parkolójegy automata meghibásodott, köteles másik automatánál, vagy egyéb módon (pl. mobiltelefon segítségével) jegyet vásárolni.

(9) A várakozási díj és pótdíj EURO-val is megváltható.


A DÍJ MEGFIZETÉSÉNEK IGAZOLÁSA


11.§ (1) A várakozási díj megfizetését érvényes - és egyszerűsített számlaként is használható - parkolójeggyel vagy bérlettel kell igazolni.

(2) A megváltott jegy a rajta feltüntetett díjövezetre és időtartamra; a bérlet pedig a bérleten és a vele együtt kiadott tájékoztatón feltüntetett korlátozásokkal érvényes.

(3) Az érvényes jegyet vagy bérletet, illetve a díjmentességet igazoló engedélyt a gépjárműben az első szélvédő mögött, kívülről is jól látható módon kell elhelyezni, hogy érvényességéről az ellenőr megbizonyosodhasson. Ennek elmulasztása díj- és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

(4) Az érvényes parkolási engedély (parkolójegy, bérlet, mozgáskorlátozott igazolvány) utólagos, 5 munkanapon belül történő bemutatásával egyidejűleg bruttó 500 Ft bemutatási díjat kell fizetni. 5 munkanapon túl az adott parkolási övezetre vonatkozó pótdíjat és a járulékos költségeket kell megfizetni az érvényes parkolási engedély bemutatásával egyidejűleg.

(5) A P1 Centrumparkolóban a díjak megfizetését a parkolóból történő kihajtáskor automata rendszer ellenőrzi.


PÓTDÍJAK


12.§ (1) Pótdíjat kell fizetni a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/C.§-ban meghatározottak szerint.

(2) A szabálytalanul parkoló gépkocsi szélvédőjén az ellenőr pótdíjfizetési felszólítást hagy.

(3) A fizetési felszólításon a szabálytalanság tényét, helyét, időpontját, a gépkocsi rendszámát, valamint a pótdíj megfizetésére vonatkozó összes tudnivalót fel kell tüntetni.

(4) A pótdíjat az ügyfélszolgálaton, banki átutalással és postai befizetéssel lehet kiegyenlíteni.

(5) A pótdíj összegét a 2. számú melléklet tartalmazza.

(6) Amennyiben a pótdíjat 15 napon belül nem fizetik meg, úgy az üzemeltető az érvényben levő polgári jog szabályai szerint eljárást kezdeményezhet a BM nyilvántartása szerinti üzembentartóval szemben a rendelet 2. mellékletének 3.) pontja alapján meghatározott pótdíj megfizetése, valamint az ezzel járó járulékos költségek iránt.


DÍJMENTESSÉGEK


13.§ (1) A fizető parkolókban díjmentesen csak díjmentes használatra jogosító bérlettel vagy mozgáskorlátozott igazolvánnyal (önkormányzati engedéllyel) szabad várakozni.

(2) A P1 Centrumparkoló területén a mozgáskorlátozott igazolvány a 6.§ (1) bekezdés a) pontjában meghatározott módon biztosít díjmentességet.







LAKOSSÁGI KEDVEZMÉNYEK


14.§ (1) A 3. számú mellékletben meghatározott címeken (a parkoló övezetben) lakó gépjármű tulajdonos vagy üzembentartó egy db 5,50 m-nél nem hosszabb járműve a lakásához közeli fizető parkolókban díjmentesen és időkorlátozás nélkül elhelyezhető.

(2) A díjmentes használatra jogosító éves bérletet az üzemeltető a kedvezményezett kérésére a bérlet előállítási költségeinek megtérítése ellenében állítja ki.

(3) A lakossági kedvezményt a tulajdonos vagy az üzembentartó állandó lakóhelye alapján kell elbírálni. Az állandó lakóhelyet személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával, a gépjármű tulajdonjogát vagy üzemeltetői jogát forgalmi engedéllyel kell igazolni.

(4) A díjmentes használatra jogosító bérlet a járműre (rendszámra), a bérleten feltüntetett parkoló(k)ra érvényes.

(5) A díjmentes használatra jogosító bérletet tárgyévenként meg kell újítani.

(6) Ha a kedvezményezett lakóhelye, illetve a gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója az érvényességi időszak alatt megváltozik, akkor a bérletet 8 munkanapon belül vissza kell szolgáltatni.


BÉRLETRENDSZER


15.§ (1) A várakozási díjak megfizetése bérletrendszerben is lehetséges. Bérlet az 5,50 m-nél nem hosszabb gépjárműre éves, havi és heti időtartamra is váltható, a 2. számú mellékletben meghatározottak szerint.

(2) Kedvezménnyel a

  1. Keszthelyen állandó lakóhellyel rendelkező természetes személyek keszthelyi lakossági bérlet,
  2. Keszthelyen munkahellyel rendelkező természetes személyek munkahelyi bérlet, valamint a keszthelyi székhellyel, telephellyel rendelkező iparűzési adót Keszthely városnak fizető vállalkozások (beleértve a természetes személyek és természetes személyiség nélküli vállalkozókat) és intézmények keszthelyi közületi bérlet,
  3. Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás (továbbiakban kistérség) tagtelepülésein állandó lakóhellyel rendelkező természetes személyek kistérségi lakossági bérlet,
  4. a kistérség tagtelepülésein székhellyel, telephellyel rendelkező, iparűzési adót a tagtelepülés önkormányzatának fizető vállalkozások (beleértve a természetes személyek és természetes személyiség nélküli vállalkozókat) és intézmények kistérségi közületi bérlet

vásárlására jogosultak a (3) bekezdésben foglaltak szerint.

(3) a) Havi bérlet a 2. számú melléklet 4.) pontjában meghatározottak szerint

      b) Éves bérlet a 2. számú melléklet 6.) pontjában meghatározottak szerint vásárolható.

ba) A II. díjövezetre egész évre szóló keszthelyi lakossági bérlet az I. díjövezet és a kiemelt díjövezet területeire egész évben 1 (egy) órai időtartamra is érvényes, akkor és amennyiben az üzemeltető által díjfizetés ellenében – a lakossági bérletre jogosultaknak díjmentesen – biztosított időjelzőt (kartonóra) kihelyezi az első szélvédő mögé jól látható helyre, és azon a várakozási idő kezdetét beállítja. Az időjelző beállításával a kiemelt és I. díjövezetben 1 óra időtartamra biztosított kedvezmény ugyanazon várakozóhelyen legfeljebb naponta 1 alkalommal vehető igénybe.

bb) Az I. díjövezetre egész évre szóló keszthelyi lakossági bérlet a kiemelt díjövezet területeire egész évben 1 (egy) órai időtartamra is érvényes, akkor és amennyiben az üzemeltető által díjfizetés ellenében – a lakossági bérletre jogosultaknak díjmentesen – biztosított időjelzőt (karton óra) kihelyezi az első szélvédő mögé jól látható helyre, és azon a várakozási idő kezdetét beállítja. Az időjelző beállításával a kiemelt díjövezetben 1 óra időtartamra biztosított kedvezmény ugyanazon várakozóhelyen legfeljebb naponta 1 alkalommal vehető igénybe.

(4) A havi, az éves kedvezményes és díjmentes használatot biztosító, naptári évre szóló bérleteket az üzemeltető térítési díj ellenében állítja ki. A bérlet kiállításának előfeltétele, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában a kérelmezőnek nincs Keszthely Város Önkormányzata, illetve Keszthely Város Önkormányzata tulajdonát képező VÜZ Kft. és HUSZ Kft. felé lejárt idejű tartozása. Az erről szóló igazolást a Keszthelyi Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya Adócsoportjától lehet igényelni. A VÜZ Kft-től az igazolást a parkolási ügyfélszolgálat a kedvezmény igénybevételekor biztosítja.

(5) A bérlet kizárólagos használatra nem, csak az éppen üres férőhely elfoglalására jogosít.

(6) A kistérség tagtelepüléseinek jegyzékét a 4. sz. melléklet tartalmazza.

(7) Közfeladatot ellátó intézmények vezetőinek írásos kérelme alapján – az adott intézmény költségvetésének terhére - a polgármester a város területén található díjköteles parkolók igénybevételére alkalmas bérlet kiadását engedélyezheti. A bérlet a rendelet 2. számú mellékletének 6. pontjában meghatározott térítési díj megfizetése mellett adható ki.

(8) A Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás tagtelepülésein székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdasági társaságok, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok a II. díjövezetre egész évre szóló bérletet vásárolhatnak a 2. számú melléklet 4.)-6.) pontjában meghatározott árak alkalmazásával.


KIZÁRÓLAGOS HASZNÁLAT


16.§ (1) Közutaktól elkülönített parkolók férőhelyeire, amelyeknél a kizárólagos használatot biztosító lezárás közlekedési szempontból és műszakilag is lehetséges, legkevesebb 1 évre kizárólagos használati jog is bérelhető.

(2) A kizárólagosan bérelt férőhelyet az üzemeltető egységes kialakítású parkolást gátló berendezés elhelyezésével - a bérlő költségére - biztosíthatja.

(3) A lezárás lehetőségének elbírálása a Városstratégiai Bizottság hatásköre, a parkolást gátló kihelyezése az üzemeltető feladata.

(4) A kizárólagosan igénybevett parkolók száma nem haladhatja meg az adott parkolóba lévő férőhelyek 30%-át.

(5) A kizárólagos használat díjait a 2. számú melléklet tartalmazza.

17.§ A külön jelzőtáblával és burkolatjel-felfestéssel megjelölt parkolóhelyek kizárólag az azokon elhelyezett kiegészítő táblán feltüntetett módon vehetők igénybe.


ELLENŐRZÉS ÉS SZANKCIONÁLÁS


18.§ (1) A fizető parkolóhelyek szabályszerű igénybevételét és a parkolási díj megfizetését az üzemeltető bármikor jogosult ellenőrizni, eszközt fel/leszerelni azon járművekre, amelyekre e rendelet lehetőséget ad. Ezek költségeit, valamint a pótdíjakat is az üzemeltető vagy megbízottja állapítja meg.

(2) Azon járművekre, amelyek nem az 5.§ (1)-(3) bekezdésében leírtaknak megfelelően tartózkodnak a kiemelten védett övezetben, a ténymegállapítást rögzítő jegyzőkönyv elhelyezésétől számított 20 perc türelmi idő eltelte után kell az eszközt alkalmazni.

(3) Az eszköz alkalmazásáért, felszereléséért és eltávolításáért költségtérítést kell fizetni.


(4) A (2) bekezdésben foglalt eljárás alkalmazására a parkolási feltételeket jelző táblán ábrával vagy felirattal a figyelmet fel kell hívni.

(5) Az eszközt nem szabad felszerelni:

  1. a 2.§-ban felsoroltakra,
  2. a fegyveres erők és testületek azonosítására alkalmas jelzéssel ellátott gépjárműveire,
  3. a diplomáciai mentességet élvező személy ilyen hatósági jelzéssel ellátott gépjárművére,
  4. az engedéllyel rendelkező, mozgáskorlátozott személyt szállító járműre, ha az igazolványt az első szélvédő alatt (az érvényességi időt is láthatóan) elhelyezték.

(6) Az eszköz használata során a jármű első szélvédőjén – vagy, ha ez nem lehetséges, más alkalmas módon - jól látható helyen az intézkedésekkel kapcsolatos, ábrával kiegészített értesítést, több nyelvű tájékoztatást kell elhelyezni, amelynek

  1. utalni kell arra, hogy a jármű vezetője jogszabályellenes magatartást tanúsított, és emiatt az erre a feladatra felhatalmazott személy olyan eszközt alkalmazott, amelynek eltávolítása nélkül a jármű sérülésmentesen nem helyezhető üzembe,
  2. tartalmaznia kell az eszköz eltávolításának módját, alkalmazásának költségeit, és a költség befizetésének rendjét.

(7) Az eszköz alkalmazása során úgy kell eljárni, hogy az érintett járművet károsodás ne érje.

(8) Az eszköz alkalmazására felhatalmazott személy az eszközt a költségtérítés megfizetését igazoló bizonylat bemutatása után haladéktalanul köteles eltávolítani.

(9) Azon jármű tulajdonosokkal, üzemeltetőkkel szemben, akik nem a kijelölt várakozóhelyen, de a parkolási övezeten belül szabálytalanul várakoznak, az üzemeltető helyszíni ténymegállapítási jegyzőkönyv alapján szabálysértési eljárást, illetve a közterület-felügyelet és a közlekedés-rendészet intézkedését kezdeményezheti.



ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


19.§ (1) E rendelet - a (2) bekezdés kivételével - 2015. május 1. napján lép hatályba.

(2) A 15.§ (7) bekezdés 2016. január 1. napján lép hatályba.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a parkolás szabályozásról és a várakozás igénybevételének rendjéről szóló 21/2007. (IV. 27.) önkormányzati rendelet, továbbá az azt módosító 58/2007. (XII. 21.), 6/2008. (II. 01.), 8/2008. (II. 15.), 25/2009. (VI. 26.), 47/2009. (XII. 18.), 15/2010. (VI. 25.), 23/2010. (X. 29.), 11/2011. (III. 31.) és 22/2011. (VI. 27.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.





                                   Ruzsics Ferenc                                       Dr. Horváth Teréz

                                     polgármester                                                  jegyző

                                              


1. számú melléklet


A fizető parkolást szabályozó önkormányzati rendelet szerinti övezetek


A rendelet hatálya négy differenciált díjfizetési zónára, valamint tömbparkolókra terjed ki - a mindenkori forgalomszabályozás szerint - az alábbi területekre:



1.) KIEMELT ÖVEZET (Kiemelt díjövezet)

- Bem József utca (Fő tér és a Fejér György utca között) és a hozzá csatlakozó parkoló (620 és 614 hrsz.),

- Erzsébet királyné utca (Fő tér és Galamb utca között),

- Georgikon utca (Kossuth Lajos utca és Deák Ferenc utca között) az út melletti várakozóhelyekkel együtt,

- Georgikon utca (Georgikon u. 4. szám /1158/1 hrsz./ és a Kossuth L u. 3. szám /1155 hrsz/ között található terület)

- Jókai Mór utca,

- Kastély u. (Katona József utcától a Georgikon u., ill. Szalasztó utcáig),

- Kisfaludy Sándor utca,

- Kossuth Lajos utca,

- Szalasztó utca (Kossuth Lajos utca és Szalasztó utca 7 illetve 12 számig).


2.) BELVÁROSI „KÉK” KIEMELT ÖVEZET (Kiemelt díjövezet)

- Bakacs utca,

- Iskola utca,

- Nádor utca,

- Pethő utca,

- Széchenyi utca,

- Zeppelin tér (Pethő u. és Bakacs u. közötti terület).


3.) CENTRÁLIS ZÓNA ÉS BALATONPART (I. díjövezet)

- Bástya utca (északi és déli oldalán található parkolók)

- Bem József utca (Fejér György utca és Rákóczi Ferenc tér között),

- Csik Ferenc sétány és a Balaton parti parkolók (a futballpálya bejáratáig, ill. a futballpálya északnyugati végéig),

- Borbás Vince sétány (a Lovassy Sándor utcától nyugatra eső szakasza mellett található parkolók)

- Deák Ferenc u. a Sörház utcáig, illetve 47. számig,

- Galamb utca,

- Georgikon utca (Deák Ferenc utca és Vak Bottyán utca között)

- „Kastély körút, a Katona József utcától a Lehel utcáig,

- Kossuth Lajos utca (Helikon utca illetve Sörház utcától a Hunyadi János utcáig,

- „Mólói u..” és az ehhez kapcsolódó parkolók,

- Rákóczi Ferenc tér (Bem József utca – Rákóczi Ferenc utca – kivéve taxiállomás -, valamint Szalasztó utca és Gelencsér utca közötti terület),

- Rákóczi Ferenc utca (a Rákóczi Ferenc tértől a Rákóczi Ferenc utca 5/a. számig, illetve a 10. számig),

- Skála köz,

- Sopron u. (a Bástya utcáig, illetve az Árpád utcáig), valamint az ehhez csatlakozó parkolók,

- Szalasztó utca (9 számtól illetve 14 számtól a Rákóczi Ferenc térig),

- Árpád u. (Sopron utca és József Attila u. közötti szakaszon)


4.) VÉDŐ ZÓNA (II. díjövezet)

- Arany János utca,

- Balaton utca,

- Deák Ferenc utca (Sörház utcától, illetve a Deák Ferenc utca 49. számtól D-re a kiépített merőleges parkolók az 57. számig, illetve a 34. számig),

- Erzsébet királyné utca (Petőfi Sándor utca, illetve a Kazinczy utca közötti szakasz és az ehhez csatlakozó parkolók),

- Georgikon utca (Vak Bottyán utca illetve a Bercsényi Miklós utca közötti szakasz, valamint a Vak Bottyán utca végéhez csatlakozó parkoló, illetve a 2013 hrsz. terület déli KRESZ táblával jelzett szakasza),

- Kazinczy Ferenc utcából csatlakozó 294 és 295 hrsz. parkolók,

- Lovassy Sándor u. (2-6. számok előtti és a 6/a, valamint 6/b. számok előtti parkolók),

- Rákóczi Ferenc tér (a Gelencsér utcától K-re eső parkolók),

- Rákóczi Ferenc utca (6. számtól a Malom utcáig, illetve az Arany J. utcai kereszteződéstől a 17. számig),

- Sörház utca

- Sörház utcai parkolóudvar (993/2 hrsz-ú terület, a Sörház u. illetve Deák F. u. csatlakozásának D-i sarkán)

- Vaszary Kolos utca (Deák Ferenc utca illetve a Vak Bottyán utca közötti szakasz),

- Vörösmarty Mihály utca.

- Deák Ferenc u. (Sörház utcától, illetve a Deák F. u. 49. számtól D-re a kiépített merőleges parkolók az 57. számig, illetve a 34. számig)


5.) Városi tömbparkolók:

-    P1 Centrumparkoló: 638 hrsz-ú terület (Városi piac területe)

  • P2 Kastély parkoló: Sopron u. (a Bástya utcától, illetve az Árpád utcától a Hévízi útig), valamint az ehhez csatlakozó parkolók,
  • P3 Vásár téri parkoló: Vásár tér, 2805/91 hrsz-ú terület azon része, melyet D-ről a Tapolcai u., É-ról a 2805/42 hrsz (posta és tisztító), a 2810/5 hrsz (ABC), Ny-ról a 2805/18 és 2805/5 hrsz (vendéglő és virágüzlet) határolnak.







2. számú melléklet



A fizető parkolást szabályozó önkormányzati rendelet szerinti alkalmazandó

díjak mértéke


1.) DÍJSZABÁLYOK


A parkolási díjak szempontjából a közúti járműveket az alábbi két díjosztály egyikébe kell sorolni:

A) díjosztály

Az 5,50 m-nél nem hosszabb gépjárművek és rendszámos motorkerékpárok.

(Személygépkocsik, vegyes használatú járművek és kisteherautók, lakóautók, stb.)

B) díjosztály

Egyéb 5,50 m-nél hosszabb vagy 3500 kg tömeget meghaladó járművek

(Autóbuszok, teherautók, járműszerelvények, stb.).


2.) ALAPDÍJ ÓRÁNKÉNT


a.) Közterületi várakozóhelyeken:

Idegenforgalmi szezonban: május 15. - szeptember 15. között:


           Díjövezet                       Díjosztály A.)                        Díjosztály B.)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kiemelt díjövezet                        240,- Ft / óra A.) díjosztály háromszorosa

                                                                                           720,- Ft / óra

Az I. díjövezetben                       200,- Ft / óra A.) díjosztály háromszorosa

                                                                                           600,- Ft / óra

A II. díjövezetben                        160,- Ft / óra A.) díjosztály háromszorosa

                                                                                           480,- Ft / óra

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Napijegy:

csak Balaton-parton          az adott díjövezeti díj ötszöröse              napijegy háromszorosa

A Keszthely Kártyával rendelkező vendégek a Balaton-parti parkolókban a napijegy árából 50% kedvezményben részesülnek.


Szezonon kívül: szeptember 16-tól május 14-ig:


           Díjövezet                       Díjosztály A.)                        Díjosztály B.)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kiemelt díjövezet                        200,- Ft / óra A.) díjosztály háromszorosa

                                                                                           600,- Ft / óra

Az I. díjövezetben                       160,- Ft / óra A.) díjosztály háromszorosa

                                                                                           480,- Ft / óra

A II. díjövezetben                        100,- Ft / óra A.) díjosztály háromszorosa

                                                                                           300,- Ft / óra

Az árak az ÁFÁ-t tartalmazzák.

Mobiltelefonos díjfizetés esetén a díjak az automatánál történő díjakkal megegyeznek.


aa.) Belvárosi „kék” kiemelt övezet:

június 15. – augusztus 25. között:

               Időszak                       Díjosztály A.)                        Díjosztály B.)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Minden órában                         240,- Ft / óra       A.) díjosztály háromszorosa: 720,- Ft / óra

augusztus 26-tól június 14-ig:

               Időszak                       Díjosztály A.)                        Díjosztály B.)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az 1. megkezdett órában             20,- Ft / óra       A.) díjosztály háromszorosa: 60,- Ft / óra

Minden további órában              200,- Ft / óra       A.) díjosztály háromszorosa: 600,- Ft / óra


b.) P1 Centrumparkoló területén:

Idegenforgalmi szezonban: május 15. - szeptember 15. között:              150,-Ft/óra

Szezonon kívül: szeptember 16-tól május 14-ig:                                       100,-Ft/óra

Napijegy:                                                                                                     díj négyszerese

Az első megkezdett órában, továbbá heti piacnapokon (szerda és szombat) a piac működési ideje alatt – 7-13 óráig – a parkolás díjmentes.

A várakozási díjat a díjmentes első órát követően minden megkezdett fél órára (30 perc) meg kell fizetni.


c.) P2 Kastély és P3 Vásár téri tömbparkoló esetén:

                                                   Díjosztály A.)                        Díjosztály B.)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Idegenforgalmi szezonban: május 15. - szeptember 15. között:

80,- Ft / óra                         A.) díjosztály háromszorosa

                                                                                           240,- Ft / óra

Szezonon kívül: szeptember 16-tól május 14-ig:

50,- Ft / óra                      A.) díjosztály háromszorosa

                                                                                           150,- Ft / óra

Napijegy.                                az adott díjövezeti díj         napijegy háromszorosa

ötszöröse  

Az árak az ÁFÁ-t tartalmazzák.

Mobiltelefonos díjfizetés esetén a díjtételek a jegykiadó automatánál fizetendő díjakkal megegyeznek.


3.) PÓTDÍJAK


a.) Tömbparkolón kívüli várakozóhelyeken:

Az 1988. évi I. törvény alapján, a tény megállapításának időpontjától számított:


Övezet

SZEZONBAN: május 15-szeptember 15 között


SZEZONON KÍVÜL: szeptember 16- május 14 között

Díjosztály A.)

Díjosztály B.)

Díjosztály A.)

Díjosztály B.)

a.) 15 napon belüli fizetés esetén

Kiemelt

2.880,- Ft

8.640,- Ft

2.000,- Ft

6.000,- Ft

I díjövezet

2.400,- Ft

7.200,- Ft

1.600,- Ft

4.800,- Ft

II. díjövezet

1.920,- Ft

5.760,- Ft

1.000,- Ft

3.000,- Ft

b.) 15 napon túli fizetés esetén

Kiemelt

9.600,- Ft

28.800,- Ft

8.000,- Ft

24.000,- Ft

I díjövezet

8.000,- Ft

24.000,- Ft

6.400,- Ft

19.200,- Ft

II. díjövezet

6.400,- Ft

19.200,- Ft

4.000,- Ft

12.000,- Ft

A pótdíjon felül az övezetre vonatkozó egy órai várakozási díjat is meg kell fizetni.

ÁFA-t csak a várakozási díj tartalmaz.


b.) P1 Centrumparkoló területén:

Az 1988. évi I. törvény alapján, a tény megállapításának időpontjától számított:


SZEZONBAN: május 15-szeptember 15 között


SZEZONON KÍVÜL: szeptember 16- május 14 között

15 napon belüli fizetés esetén

2.880,- Ft

2.000,- Ft

15 napon túli fizetés esetén

9.600,- Ft

8.000,- Ft

Elveszett parkolójegy pótdíja

2.880,- Ft

2.000,- Ft

A pótdíjon felül a parkoló területére vonatkozó egy órai várakozási díjat is meg kell fizetni.

ÁFA-t csak a várakozási díj tartalmaz.


c.) P2 Kastély és P3 Vásár téri tömbparkoló területén

Az 1988. évi I. törvény alapján, a tény megállapításának időpontjától számított:


SZEZONBAN: május 15-szeptember 15 között


SZEZONON KÍVÜL: szeptember 16- május 14 között

Díjosztály A.)

Díjosztály B.)

Díjosztály A.)

Díjosztály B.)

a.) 15 napon belüli fizetés esetén

960,- Ft

2880,- Ft

500,- Ft

1500,- Ft

b.) 15 napon túli fizetés esetén

3200,- Ft

9600,- Ft

2.000,- Ft

6000,- Ft

A pótdíjon felül a parkoló területére vonatkozó egy órai várakozási díjat is meg kell fizetni.”

ÁFA-t csak a várakozási díj tartalmaz.


3.1.) Kerékbilincs alkalmazása

A 143/1995. (XI. 30.) Korm. rendelet szerint.


4.) HAVI BÉRLETÁRAK

Ft/hó


Bérlet csak az „A” díjosztályba tartozó járművekre váltható

övezet

teljes árú

keszthelyi kedvezményes

kistérségi kedvezményes


lakossági

közületi

lakossági

közületi

lakossági

közületi

kiemelt (lila)

övezet

9.450

21.000

5.670

8.400

7.560

16.800

I.( piros) övezet

6.300

15.750

3.780

6.300

5.040

12.600

II.(sárga) övezet

5.250

10.500

3.150

4.200

4.200

8.400

Az árak az ÁFÁ-t tartalmazzák.

A bérlet térítési díja: 600.- Ft/frsz

időjelző kartonóra térítési díja: 600.- Ft/db


Heti bérletár:                            LAKOSSÁGI                           KÖZÜLETI

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kiemelt díjövezetre                                                                                         

       I. díjövezetre                      5.000,- Ft / hét                      8.000,- Ft / hét

     II. díjövezetre                      4.000,- Ft / hét                      6.000,- Ft / hét

Az árak az ÁFÁ-t tartalmazzák.

A heti bérlet ár tartalmazza az első bérlet térítési díját.


5.) A KIZÁRÓLAGOS HASZNÁLATI JOGOK ÉVES DÍJAI


                                                    LAKOSSÁGI                           KÖZÜLETI

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kiemelt díjövezetre                157.500,- Ft / év                    315.000,- Ft / év

       I. díjövezetre                      98.700,- Ft / év                    197.400,- Ft / év

     II. díjövezetre                      73.500,- Ft / év                    147.000,- Ft / év

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az árak az áfát tartalmazzák, a parkolásgátló kihelyezésének költségei nélkül.


6.) ÉVES BÉRLETÁRAK

Ft/év


Bérlet csak az „A” díjosztályba tartozó járművekre váltható

övezet

teljes árú

keszthelyi kedvezményes

kistérségi kedvezményes


lakossági

közületi

lakossági

közületi

munkahelyi

lakossági

közületi

kiemelt (lila) övezet

113.400

252.000

-

90.720

-

-

-

I.(piros) övezet

75.600

189.000

45.360

68.040

56.700

54.400

136.080

II.(sárga) övezet

63.000

126.000

6.200

24.800

12.400

18.000

35.000


Az árak az ÁFÁ-t  tartalmazzák.

A bérlet térítési díja:  600.- Ft/frsz

időjelző kartonóra térítési díja: 600.- Ft/db





3. számú melléklet


A fizető parkolók használatát szabályozó rendelet szerint, a fizető parkolási övezetben ingyenes használatra jogosító lakás ingatlanok összefoglaló címjegyzéke






- Arany J. u.,

- Árpád utca

- Bakacs u.,

- Balaton u.,

- Bástya u.,

- Bem J. u.,

- Deák F. u. a Sörház utcáig, illetve 47. számig

- Erzsébet királyné u.,

- Fő tér

- Galamb u.,

- Georgikon u. a Kossuth L. u. és a Bercsényi M. u. közötti rész, -

- Helikon u.,

- Iskola u.,

- Jókai M. u.,

- Kacsóh P. u.,

- Kastély u.,

- Kisfaludy S. u.,

- Kossuth L. u. a Hunyadi J. utcáig, ill. 87 számig,

- Móricz Zs. u.

- Nádor u.,

- P1 Centrumparkoló

- Pethő u.

- Rákóczi F. u. 17. számig, illetve Malom utcáig,

- Rákóczi tér

- Skála köz,

- Sopron u.

- Sörház u.

- Szalasztó u.,

- Széchenyi u.,

- Unterberger u.,

- Vak Bottyán u. a Georgikon és a Vaszary Kolos u. közötti rész, -

- Vaszary K. u. a Deák F. u. és a Vak B. u. közötti rész.

- Vörösmarty M. u.,

- Zeppelin tér




4. sz. melléklet



Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás tag-településeinek jegyzéke



Bókaháza

Esztergályhorváti

Gétye

Gyenesdiás

Karmacs

Sármellék

Szentgyörgyvár

Vállus

Várvölgy

Vindornyafok

Vindornyalak

Vonyarcvashegy

Zalaapáti

Zalaszántó

Zalavár

Mellékletek