Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület használatának szabályozásáról szóló 47/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 27

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.27.
a közterület használatának szabályozásáról szóló 47/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A közterület-használat szabályainak a tervezett szolgáltatás követelményeihez való igazításával tudja elősegíteni a közterületek igénybevételével történő elektromos roller kölcsönzési szolgáltatás bevezetését Keszthely város területén.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendeletmódosítás alapján a közterület-használati szerződéssel rendelkező szolgáltatók ún. e-roller pontokat vehetnek használatba Keszthely közterületein, amelyekből egy hálózatot alakíthatnak ki. A közterület használatának szabályairól szóló rendeletbe illeszkedő új alcím részben a rendelet általános szabályaitól eltérő speciális rendelkezéseket tartalmaz annak érdekében, hogy több e-roller pontra egyszerűbb formában megadhatóak legyenek az engedélyek. Egyúttal a szolgáltatás jellegéhez igazodó különös feltételeket fogalmaz meg figyelembe véve a már tapasztalatokkal rendelkező más önkormányzatok szabályozási mintáit. Cél, hogy az elektromos rollerek elhelyezése szabályosan, az egyéb közterületet igénybevevők szükségtelen zavarása nélkül történjen. A közterület-használati díj mértéke e-roller pontonként a területhez igazodó fix összeg.
A 2. §-hoz
A rendelet kiegészül azon tevékenységek felsorolásával, amelyek gyakorlásához közterület-használati szerződés megkötésére van szükség Keszthely város kiemelt övezetében.
A rendelet kiegészül azon tevékenységek felsorolásával, amelyek gyakorlásához közterület-használati szerződés megkötésére van szükség Keszthely város az I., II. és III. övezetében.
A 3. §-hoz
Az e-roller pontok helyszíneinek meghatározása, változtatása, bővítése, megszüntetése tárgyú döntés a polgármesteri hatáskörbe került, melyet az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatába is be kell építeni.
A 4. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezés.