Lenti Város Önkormányzat Képviselő-testülete 29/2021. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a felsőoktatási intézményekben tanulók ösztöndíj támogatásáról szóló 21/2010. (XI. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 25
a felsőoktatási intézményekben tanulók ösztöndíj támogatásáról szóló 21/2010. (XI. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének 21/2010. (XI.25.) önkormányzati rendelete szabályozza a felsőoktatási intézményekben tanuló lenti fiatalok támogatását (a továbbiakban: ÖR.)
Az ÖR. 4. §-a az ösztöndíj támogatásra való jogosultsági feltételeket tanulmányi eredményhez, valamint rászorultsági feltételhez köti. A tanulmányi eredményként az első évfolyamos pályázó esetében a középiskolai eredmény számtani átlagát legalább 4,50 értékben, míg magasabb évfolyamos pályázó esetén a pályázat benyújtását megelőző szemeszterben a tanulmányi eredmény számtani átlagát legalább 4,00 értékben határozza meg.
Az ÖR. 6. § (2) bekezdése rendelkezik az ösztöndíj pályázatok benyújtásának szabályairól, melynek értelmében a pályázatokat formanyomtatványon, minden év szeptember 15. napjáig lehet benyújtani Lenti Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztályához.
Az ÖR. 7. §-ában foglaltak szerint a pályázatról, a támogatás mértékéről a Kulturális és Ügyrendi Bizottság, valamint az Egészségügyi és Szociális Bizottság együttes ülésen dönt minden év október 30-ig.
Az ÖR. 8. § (2) bekezdése alapján az ösztöndíj egy tanévre, azaz 10 hónapra (szeptembertől júniusig) szól.
Az elmúlt időszakban benyújtott ösztöndíj pályázatok esetében megállapítást nyert, hogy a felsőfokú oktatási intézmények a tanulmányi átlagokat különbözőképpen számolják. Különböző szakirányokon különböző tanulmányi elvárások vannak. A szakirányok különbözőségeire tekintettel, az ÖR-ben meghatározott számtani átlag helyett az adott felsőoktatási intézmény által megállapított tanulmányi átlag figyelembe vételével, a tanulmányi átlag értékének változatlanul hagyása mellett javasolt megállapítani a jogosultsági feltételt.
A fiatalokkal való foglalkozás, a fiatalok támogatása hosszútávú befektetés, melynek célja többek között a fiatalok motivációja. A minél szélesebb körű támogatás nyújtása érdekében javasolt a második félévre vonatkozó ösztöndíj pályázat benyújtásának megteremtésével lehetőséget biztosítani azon tanulni vágyó hallgatók számára is, akik a teljes tanulmányi évre vonatkozó ösztöndíj pályázatot valamilyen okból nem tudták igénybe venni, illetve azon hallgatók számára, akik ún. keresztfélévben kezdik meg tanulmányaikat.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény meghatározza a bizottságok létrehozásának a kereteit. A helyi önkormányzatok képviselő-testületei e törvényi keretek között szabadon döntenek arról, hogy milyen feladatok ellátására hoznak létre bizottságot, milyen létszámú bizottságokat működtetnek, felruházzák-e a bizottságokat döntési jogkörrel, s ha igen, mely hatáskörök gyakorlását ruházzák át.
A képviselő-testület jogszabályban, a szervezeti és működési szabályzatában szabályozza a bizottsági szervezetét, az egyes bizottságok tagjainak számát, a bizottságok feladat- és hatáskörét, valamint működésük szabályait.
Az Mötv. rendelkezéseit figyelembe véve a képviselő-testület Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 22/2019. (XI. 14.) önkormányzati rendeletében (a továbbiakban: SZMSZ) a következő állandó bizottságokat hozta létre:
Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság,
Kulturális és Ügyrendi Bizottság,
Egészségügyi és Szociális Bizottság.
Az SZMSZ részletesen felsorolja a Bizottságokra átruházott hatásköröket. Az SZMSZ 39. § (2) és (3) bekezdésében határozta meg a Kulturális és Ügyrendi Bizottság, valamint az Egészségügyi és Szociális Bizottság átruházott hatásköreit. E feladatok közül az átképzési és ösztöndíj támogatási, a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű tanulók ösztöndíj támogatási kérelmének elbírálásáról és folyósításáról, valamint a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázatról és a támogatási kérelem elbírálásáról a Bizottságok együttes ülésen döntenek.
Figyelemmel arra, hogy az Mötv. kizárólag a területrészek átadása esetében rendelkezik az együttes ülés tartásának lehetőségéről, szükséges az együttes bizottsági ülések tartásának felülvizsgálata.
A felsőoktatási intézményben tanulók ösztöndíj támogatási kérelmének elbírálásával és folyósításával kapcsolatos együttes ülésen tárgyalandó önkormányzati hatósági ügyekben a döntés meghozatalát célszerű egy adott bizottság hatáskörébe utalni.
Tekintettel az ösztöndíj támogatás céljára javasolt, hogy a felsőoktatási intézményben tanulók részére nyújtott ösztöndíj esetében a Kulturális és Ügyrendi Bizottság hozzon döntést átruházott hatáskörben.
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz
A módosító rendelkezéseket tartalmazza.
A 6. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.