Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 14.) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 8/2017 (IX.19.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 15- 2023. 11. 15

Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 14.) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 8/2017 (IX.19.) rendelet módosításáról

2023.11.15.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország Alaptörvényének Állam fejezetének 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 4. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Rendkívüli települési támogatásban az a vagyonnal nem rendelkező személy részesíthető:)

„a) akinek családjában az 1 főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 100 %-át nem éri el.
b) egyedül élő esetén, az 1 főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 150 %-át nem haladja meg.”

2. § A Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Havi rendszerességgel adott rendkívüli települési támogatás egy havi összege nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegét.”

3. § Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A visszatérítendő rendkívüli települési támogatás mértéke legfeljebb a a szociális vetítési alap tízszerese lehet. A folyósítás feltételeit a megállapító szerv határozatában rögzíti.”

4. § Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. Az önkormányzat az alábbi sorrend figyelembevételével állapít meg természetbeni támogatást a támogatásra jogosultnak a kérelem benyújtása hónapjának első napjától:

a) bármely lakáshoz kapcsolódó céllal nyújtott visszatérítendő rendkívüli települési támogatás havi törlesztő részlete

b) érdekeltségi hozzájárulás

c) lakbér

d) szemétszállítási díj

e) vízdíj

f) talajterhelési díj

g) villanyáram

h) gázdíj

(2) Lakhatási támogatásban részesülhet az a személy, aki Zsámbok község közigazgatási területén lévő lakásban vagy életvitelszerű lakhatásra alkalmas ingatlant igazolt jogviszony keretében használ, az ingatlanban bejelentett lakcímmel rendelkezik és a háztartásban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg minimálbér 50%-át, egyedül élő nyugdíjas esetén a 60 -%-át.

(3) A lakhatási támogatás összege, ha a háztartás egy főre jutó havi jövedelme:

a) nem haladja meg szociális vetítési alap 150%-át havi 5.000,-Ft,

b) meghaladja szociális vetítési alap 150%-át, de nem haladja meg 200%-át havi 4.000,-Ft,

c) meghaladja szociális vetítési alap 200%-át havi 3.000,-Ft.

(4) A lakhatási támogatás összege, ha a háztartásban egyedül élő nyugdíjas él és havi jövedelme:

a) nem haladja meg szociális vetítési alap 250%-át: havi 5000 Ft

b) meghaladja szociális vetítési alap 250%-át: havi 4000 Ft

(5) A (2) bekezdés vonatkozásában nem kell figyelembe venni a háztartáshoz tartozó kiskorú személyek vagyonát.”

5. § Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 12. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Ápolási támogatásra jogosult az a Zsámbokon állandó bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen Zsámbokon élő közeli hozzátartozó [Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. pont] aki vele egy háztartásban élő 18. életévét betöltött ápolásra szoruló tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén:]

„d) Az ápolást végző háztartásában élő hozzátartozók egy főre jutó havi nettó jövedelme a szociális vetítési alap összegét, egyedülálló esetén 150 %-át nem haladja meg.”

6. § (1) Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 14. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Az a szociálisan rászorult személy jogosult gyógyszerkiadáshoz nyújtott támogatásra, akinek esetében:)

„a) családjában az 1 főre számított havi jövedelem a szociális vetítési alap 150 %-át, egyedül élő esetén 200 %-át nem éri el és
b) a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége a szociális vetítési alap 40 %-át meghaladja.”

(2) Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19..) rendelete 14. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A támogatás megállapítható annak a személynek is, akinek a háziorvos által igazolt hirtelen fellépő súlyos betegsége miatt megnövekedett gyógyszerkiadásai és gyógykezelése, vagy a kérelmező családjában bekövetkezett egyéb krízis helyzet indokolttá teszik és)

„a) családjában az 1 főre számított havi jövedelem a szociális vetítési alap 300 %-át, egyedül élő esetén 350 %-át nem éri el és
b) a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége a szociális vetítési alap 15 %-át meghaladja.”

7. § Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A gyógyszerkiadáshoz nyújtott támogatás havi mértéke az igazolt gyógyszerköltségek 10%-tól 100 %-ig terjedhetnek, de nem haladhatják meg a szociális vetítési alap összegét.”

8. § Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete „Szociális alapszolgáltatások” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások”

9. § (1) Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 17/A. § (4) bekezdés b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A Polgármester és az ellátást igénybe vevő személy, vagy törvényes képviselője között létrejött megállapodás az alábbiakat tartalmazza:)

„b) az ellátás időtartamát,(határozott vagy határozatlan időtartam megjelölését)
c) a nyújtott szolgáltatások formáját, módját, tartalmát,”

(2) Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 17/A. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A szociális szolgáltatás megszűnik:

a) az ellátást nyújtó jogutód nélküli megszűnésével,

b) a jogosult halálával,

c) a határozott időtartam lejártával,

d) a jogosult, illetve a törvényes képviselője kezdeményezése alapján közös megegyezéssel a megegyezés szerinti időpontban,

e) ha az ellátás nem indokolt,

f) együttműködő magatartás hiányában,

g) ha az ellátást igénylő a szociális étkeztetést 30 napot meghaladóan nem veszi igénybe.

Az önkormányzat az ellátás megszűnéséről, írásban értesíti a jogosultat, illetve törvényes képviselőjét. Ha a megszüntetéssel a jogosult, illetve törvényes képviselője nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül Zsámbok község Önkormányzatának Képviselő-testületehez jogorvoslati kérelmet nyújthat be.”

10. § Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 17/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat által nyújtott alapszolgáltatásokért fizetendő személyi térítési díj összegét a Polgármester állapítja meg.”

11. § (1) Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak, a legalább egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguknak és eltartottjaik részére tartósan, vagy átmeneti jelleggel nem tudják biztosítani, különösen:

a) 65 év feletti életkorúak,

b) akut, vagy krónikus betegség miatt megromlott egészségi állapotúak,

c) fogyatékossággal élők,

d) pszichiátriai betegségben szenvedők,

e) szenvedélybetegségben szenvedők,

f) jövedelemmel nem rendelkező egyedülállóak,

g) hajléktalanságuk miatt.”

(2) Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 18. §-a a következő (1a)–(1e) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Megromlott egészségi állapotúnak kell tekinteni azt a személyt, aki háziorvosi, vagy szakorvosi igazolással alátámasztott akut vagy krónikus megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról részben, vagy teljesen nem tud gondoskodni.

(1b) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fogyatékossági támogatásban részesül.

(1c) Pszichiátriai, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg gyógykezelést nem igényel, azonban szakorvos által kezelt és igazolt betegsége miatt önmaga ellátására részben képes.

(1d) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a Hajléktalanok Átmeneti Szállásán, Éjjeli menedékhelyen tartózkodik.

(1e) A jövedelemmel nem rendelkező egyedülálló kérelmezőkre vonatkozóan a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal Hatósági Osztályának és Foglalkoztatási Osztályának 30 napnál nem régebben kiállított hatósági bizonyítványai szükségesek arról, hogy rendszeres pénzellátásban nem részesülnek.”

(3) Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 18. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A polgármester az étkeztetés biztosításának megkezdését megelőzően megvizsgálja az ellátást igénylő családjának 1 főre jutó havi jövedelmét és a 7.sz. mellékletben meghatározott rendelkezések figyelembe vételével állapítja meg a fizetendő térítési díjat.”

12. § (1) Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19..) rendelete 19. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Szociális hátrányos helyzetű az a hallgató, akinek:)

„a) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 600 %-át,
b) egyedülálló szülő esetén családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 650 %-át.”

(2) Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017(IX.19..) rendelete 19. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A szociális ösztöndíj összege 15.000 Ft/hó. Az ösztöndíj évente 10 hónapon keresztül folyósításra.”

13. § Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, feltéve, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 100 %-át, egyedül élő esetén a 150 %-át és a lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.”

14. § (1) Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 22. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Különösen indokolt esetben a polgármester esetenként legfeljebb a szociális vetítési alap összegének tízszereséig, azonnali rendkívüli települési támogatás megállapításáról rendelkezhet. Az eljárás során az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérhet. A Szociális és Egészségügyi Bizottságot a polgármesteri hatáskörben tárgyévben megállapított rendkívüli települési támogatásról a bizottsági hatáskörbe tartozó rendkívüli települési támogatás megállapítósa iránti kérelem elbírálásakor tájékoztatni kell.”

(2) Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 22. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) E rendelettel nem szabályozott rendelkezések tekintetében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról 1993. évi III. törvény, valamint a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.”

15. § Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete 7. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

16. § Hatályát veszti Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 8/2017(IX.19.) rendelete

a) 10. § (4) bekezdés b) pontja,

b) 16. § (1) bekezdés a) pontja,

c) 18. § (2) bekezdése.

17. § Ez a rendelet 2023. november 15-én lép hatályba.

1. melléklet a 13/2023. (XI. 14.) önkormányzati rendelethez

7. melléklet
Étkeztetés alapszolgáltatásért fizetendő személyi térítési díj megállapításához

28.500.- Ft szociális vetítési alappal számolt jövedelemsávok

Étkeztetés

80% alatt

81%-150%

151%-200%

201%-300%

300% felett

0.-Ft-tól

22.800.-Ft

22.801.-Ft-tól

42.750.-Ft-ig

42.751.- Ft-tól

57.000.-Ft-ig

57.001.-Ft–tól

85.500.-Ft-ig

85.501.-Ft-tól



0.-Ft/adag


250.-Ft/adag


350.-Ft/adag


550.-Ft/adag


1.200.-Ft/adag


Az igazoltan „0” Ft jövedelemmel rendelkezők ingyenes étkezésben részesülnek.
A díjak az Áfá-t tartalmazzák.
Szállítás ingyenes.