Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2000.(IX.24.) önkormányzati rendelete

a temető fenntartásáról, rendjéről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2017. 01. 01- 2016. 12. 31

SZIGETÚJFALU ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

Többször módosított

12/ 2000. (IX. 14.) számú rendelete


a temető fenntartásáról, rendjéről és üzemeltetéséről

(egységes szerkezetben)


Szigetújfalu Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§.-ának (1) bekezdésében kapott feladatkör és felhatalmazás alapján
- figyelemmel a helyi önkormányzatok és szerveiket, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek faladat- és hatásköreiről szóló 1991.évi XX. Törvény 18.§.-a, valamint a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi  XLIII. Törvény, valamint az ennek végrehajtására kiadott 145/1999. (X.01.) Korm. rendelet rendelkezéseire tekintettel az alábbi rendeletet alkotja.


Értelmező rendelkezések


1.§

E rendelet alkalmazásában:


a.) temető fenntartása: A temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldterületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása.

b.) temető üzemeltetése: A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális létesítmények működtetése, illetve az igénybevételhez szükséges egyéb feltételek biztosítása.

c.) kegyeleti közszolgáltatás: A temető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékeinek megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.

d.) temetkezési szolgáltatások: a temetésfelvétel, a halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítés és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urna kiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

e.) temetkezési szolgáltató: Az egyes temetkezési szolgáltatásokat együttesen vagy önállóan végző szolgáltató.

14,15,17,18f)

14,15,17,18g)


Általános rendelkezések


2. §


A rendelet célja a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása.




3. §


A rendelet hatálya a Szigetújfalu területén található, az önkormányzat fenntartásában lévő (lezárt vagy működő) temetőre és létesítményeire, illetve az ottani temetésekkel kapcsolatos temetkezési tevékenységre terjed ki.


(1.) A rendelet szempontjából köztemetőnek a Szigetújfalu, Temető u. végén a 063 helyrajzi számon kijelölt és működő temető tekintendő.



(2.) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az éves költségvetés keretében határozza meg.


(3.) Az önkormányzat a temető- és létesítményei fenntartására, üzemeltetésére kegyeleti közszolgáltatási szerződést köthet.


(4.) A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lenniük a temetési tevékenység lebonyolítására. Ennek érdekében a köztemető üzemeltetője köteles a ravatalozó és a hűtőberendezés állandó, megfelelő üzemképes állapotban tartásáról gondoskodni. Az üzemeltető köteles együttműködni a szolgáltatokkal, illetve hatóságokkal.


( 5.) Az igénybevétel feltételeit a tulajdonos és a szolgáltató között fennálló közszolgáltatási szerződés határozza meg.


5 (6) A temetőn belül az alábbi feladatok ellátására kötelező az üzemeltető szakszemélyzetét és berendezését igénybe venni: az elhunyt hűtésére, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítására, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórására, sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására.



A temető használatának és igénybevételének szabályai



4. §


A köztemetőben – felekezethez való tartozásra tekintet nélkül – polgári és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.



5. §


A látogatók gépjárműveiket a temetőn kívül csak az erre a célra kijelölt területen helyezhetik el.


6. §


  1. 5 A temető tisztántartása a tulajdonos feladata.


(2.) A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése, minden látogató kötelessége.


5 (3) A temetőben végzendő munka időpontját - sírgondozás és a sírok beültetése kivételével – be kell jelenteni a tulajdonosnak.


5 (4) A temetőben szakipari munkát végző illetve kegyeleti szolgáltatást nyújtó vállalkozóknak e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott belépési díjat kell fizetniük, mely összeget  a tulajdonos a temető fenntartására köteles fordítani.


5 (5) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési és bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak a tulajdonos hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot (pl. betont) csak vaslemezen lehet előkészíteni.


(6.) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. Avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványt elégetni a temetőben tilos.


5 (7) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfákat kiszállítani csak a tulajdonos írásos engedélyével lehet.


7. §


(1.) A temetőben csak a megjelölt nyilvántartási időben lehet tartózkodni.


(2.) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

Tilos a temetőben minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a kegyeleti érzést sértheti.


8. §


A vakvezető kutya kivételével a temetőbe állatot bevinni tilos.


9. §


5 A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálásáért a tulajdonost anyagi felelősség nem terheli.




10. §


A temetőben 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat.




A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése.

A sírgondozás szabályai


11. §


5 (1) A temetőben csak a sírok, síremlékek, urnahelyek díszítésére szolgáló, kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket a temető tulajdonosa eltávolítja, illetőleg az elhelyezővel eltávolíttatja.


(2.) A kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani és szemetelni tilos.

12. §


(1.) A sírhely gondozása úgy végezhető el, hogy ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve más látogatóknak kegyeleti érzéseit, és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.


(2.) A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, illetve búcsúztatás alatt a munkát végezni tilos.


5 (3) A sírhely gondozása során keletkező szemetet a tulajdonos által kijelölt helyre kell vinni.


(4.) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.


(5.) A sírhantokon szükséges földpótlás céljára az üzemeltető köteles a temetőben termőföldet tárolni.


(6.) A temetőben a sírhelyek bekerítés tilos, erre engedély nem adható.


(7.) A sírkő mérete a sírhely méreténél nem lehet nagyobb.


Temetési hely gazdálkodás szabályai


13. §


(1.)19 A sírok közötti távolság - közlekedő terület - 0,80 méter, a sírsorok közötti távolság pedig 1,00 méter. A temetőrend kialakításánál ez utóbbi elvet úgy kell követni, hogy a sírsorok közötti fejtől- fejig távolság a közlekedő úttal együtt 3,10 méter legyen.


(2.) A sírhelyek árát az önkormányzat Képviselő-testülete állapítja meg. ( 2. számú melléklet )


  1. 5 A temetkezési hely használati, illetve újra megváltási díját a temettetőnek előre kell megfizetnie a tulajdonos részére, amit az köteles a temető fenntartása és üzemeltetése körében felmerült költségek fedezésére fordítani.


14. §


(1.) Az egyes temetkezési helyeket az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemettetőnek meg kell váltania ( egyszeri megváltás ) és ezzel a temetkezési hely felett rendelkezési jogosultságot szerez.


(2.) Temetkezési helyet - A kettős sírhely üresen maradó felének kivételével - megváltani csak haláleset bekövetkezése miatt lehet.


(3.) A rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.


(4.) A használati idő azonos időtartammal akkor váltható meg újra, ha a temető, vagy sírtábla nem kerül lezárásra, vagy átrendezésre. A használati idő korlátozása esetén a díj arányos részére kell megfizetni.

15. §


(1.) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.


(2.) A temetkezésre megváltott hely magánszemélyek között csere, vagy adásvétel tárgya nem lehet.


7 16. §


(1.) Az elhaltakat a sírhely megváltása idejének sorrendje szerint következő sírhelyre kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket.


(2) Az első urnafülkébe való temetkezés rendje: az urnafalon a temetkezést bal oldalon, a legfelső sorban kell kezdeni, majd a sorban következő függőleges irányban az alatta lévővel folytatni. Az első függőleges sor betelte után, újra a bal oldalon lévő következő sort kell felülről megkezdeni.


(3.) Az elhunyt hamvait tartalmazó urna a lezárt temetőben lévő sírban is elhelyezhető, ha a sírhelyhasználati idő nem járt le.  Ezért a sírhely használat lejártáig megváltást nem kell fizetni.


(4) Lezárt sírhelytáblába koporsós temetés sírboltba, valamint kettős sírhelybe házaspárok részére engedélyezhető.

17. §


(1.) Rátemetésre vonatkozó engedélyt csak akkor lehet adni, ha a sírhely táblát még nem zárták le, és a későbben eltemetett részére sírhely és urnasírhely esetén a 25 év nyugvási idő biztosítható.

     

(2.) Ha a rátemetés miatt a sírhely használati ideje  meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni. Ez 5 évre eső díjnál kevesebb nem lehet.


(3.) A rátemetésre vonatkozó engedélyt az üzemeltető a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett adhatja meg.


(4) A korábban gyermeksírhelyként megváltott sírhelyre (a R. 18.§. (1) bekezdés) felnőtt elhunyt esetében kizárólag urnás temetkezés céljából lehet rátemetési engedélyt adni. (3)


Szociális temetés


14,15,17,1817/A. §




A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása


18. §


(1.) A sírhelyek mérete:

       a.) az egyszemélyes sírhely mérete                                210 x 115 cm-es

       b.) a kétszemélyes sírhely mérete                                  210 x 210 cm-es

       c.) a gyermek sírhely mérete                                          130 x   60 cm-es

       d.) az urnafülke (kolombárium)                                     30 x   30 cm-es

       e.) urnasírhely                                                                65 x 130 cm-es

       f.) mélyített sírhely                                                         210 x 115 cm-es

       g.) sírbolt mérete ( 2 holttest részére )                           300 x 300 cm-es


(2.) A sírgödör mélysége legalább 200 cm. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó aljának legalább 160 cm mélyre kell kerülnie (mélyített sír) a felszíntől.


(3.) A sírhelyeken a sírdomb felhantolása nem kötelező, megengedhető magassága maximum 60 cm lehet.


(4.) Amennyiben a sírhely mérete meghaladja a 18.§.(1.) bekezdésben meghatározott nagyságot, abban az esetben a település önkormányzatának jegyzője a síremléket elbontatja.   

      

19. §


(1.) A temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetve létesíthető. A sírjel nem foglalhat el e rendeletben meghatározott temetési helynél nagyobb területet, magasságát a helyi építési szabályzat szerint kell kialakítani.


5 (2) A síremlék és tartozékait, valamint az emlékoszlop tervét ( vázrajzát ) a temető tulajdonosának az elhelyezés előtt be kell mutatni.


(3.) A temetési helyen túlterjeszkedő közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírhelyet elhelyezni nem szabad. E szabály a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.


(4.) A halva született magzat sírhelyet jelzőfával kell megjelölni, amelyen a temetés napját és a temetési hely sorszámát kell feltüntetni.


(5.) Ha halva született magzat eltemetéséről, kérésére - közeli hozzátartozója gondoskodott, a sírhelyen kereszt vagy fejfa is elhelyezhető, és azon utónevet is fel lehet tüntetni.




20. §


5 (1) A sírjel vagy sírbolt helyreállítására, felújítására a temető tulajdonosa a temetkezési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságát, az életet és biztonságos használatot veszélyeztető állapot fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető kapuján (hirdető tábláján) és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.


(2.) A közvetlen veszély fennállása esetén az építési engedély köteles sírjel helyreállítását a temető tulajdonosának kérelmére az építésügyi hatóság elrendeli, illetve a kötelezés nem teljesítése esetén a vészhelyzetet hatósági úton megszüntet.


(3.) A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.




Kegyeleti közszolgáltatások feltételei


21. §


(1.) A temető fenntartásának és üzemeltetésének költségeire az önkormányzat biztosítja a fedezetet a sírhelyek megváltási, illetve újra megváltási díjából, a vállalkozók részéről történő igénybevételének díjából, úgy, hogy azokat közvetlenül szedi be.



Temetési hely használati ideje és megváltási díja


22. §


(1) A temetési hely felett annak van rendelkezési joga, aki azt megváltotta. A rendelkezési jog (használati idő) az alábbiak szerint alakul:

       a.) az egyszemélyes sírhely használati ideje                              25 év

       10 b.) a kétszemélyes sírhely használati ideje                             25 év

       c.) a gyermeksírhely használati ideje                                         25 év

       7 d.) az urnafülke használati ideje                                              25 év

       e.) az urnasírhely használati ideje                                              25 év

       f.) a mélyített sírhely használati ideje                                        25 év

       g.) sírbolt használati ideje                                                          80 év

14,15,17,18h)


10, 12 (2) A temetési hely feletti rendelkezési jog –a (3) és (6) bekezdések kivételével –a lejárat évének december 31-ig az érvényben lévő díj kifizetése ellenében meghosszabbítható (újraváltható), melynek időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók. 


(3) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.


(4) A sírhelyek megváltási díjait jelen rendelet 2. számú melléklete tartalma.


10 (5) Kétszemélyes sírhely tekintetében a 25 évre való megváltás esetén a későbbi betemetés nem változtat a rendelkezési jogosultság lejárati idején, tehát 25 év leteltével újraváltható.


12 (6) A 2010. június 30-ig lejárt sírhelyek újraváltására 2012. június 30-ig van lehetőség.


13 (7) A temetési hely feletti rendelkezési jog, az (1) bekezdésben foglalt határidő lejártát követő hat hónapon belül a – a lejárat évében érvényes megváltási díj 150 %-áért újraváltható. A hat hónap lejárát követően nincs lehetőség a lejárt sírhely megváltására.


14,15,17,18 (8)



Nyilvántartások vezetése


23. §


(1) Halottat csak halott vizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni vagy elhamvasztani. A halott vizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.



5 (2) A temető tulajdonosa az új sírparcellák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban a tulajdonos köteles vezetni. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig a tulajdonosnak a tűztől védve páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadnia a Pest Megyei Levéltárnak.


 (3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhelytábla, -sor, -hely száma a temetési hely megváltásának időpontja, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.


(4) A sírboltkönyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírboltkönyvet a (3) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni, a sírbolt számának feltüntetésével. A sírboltkönyvbe be kell vezetni a létesítőnek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.


(5) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást - a halott nevének, a temetés, temetési hely megváltási időpontjának és a temetkezés helyének kivételével - csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.


Vegyes rendelkezések


24. §


A tulajdonos köteles a temető bejáratánál kifüggeszteni az üzemeltető nevét, címét, tartózkodási helyét és idejét, a kegyelet szolgáltató nyitvatartási idejét, a temető rendjére vonatkozó szabályokat, valamint az elhelyezhető síremlékek méretét.


25. §

A temető

április 1-től szeptember 30-áig                                            7.00 - 22.00 óráig

október 1-étől április 1-éig                                                   8.00 - 17.00 óráig

október 28-ától november 4-éig            7.00 órától minimum 22.00 óráig
tart nyitva.


26. §


Szabálysértést követ el és 30.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a temető rendjére vonatkozó szabályokat megszegi.

27. §


 Az önkormányzati rendeletben nem szabályozott kérdésekben az 1999. évi XLII. Tv., valamint a végrehajtására kiadott 145/1999.(X.01.) Kormányrendelet rendelkezései az irányadók.


28. §


/1/ E rendelet hatálybalépésekor lejárt használati idejű temetési helyek 2000. december 31-éig újra válthatók.(1)


/2/ A temetési helyek díjai a rendelet 2.sz. mellékletében szereplő összegek.(1)


/3/ Az újraváltás kezdő időpontját a sírhely lejáratának időpontjától kell számítani.(1)



Záró rendelkezések:


29. §


(1.) A rendelet 2000. október 01-én lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a többszörösen módosított 9/1992.(06.25.) számú önkormányzati rendelet.


(2.) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


9 (3)     E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.        



Szigetújfalu, 2000. szeptember 06.


Varga József s.k.                                                      Tóth Teréz s.k.

polgármester                                                            körjegyző

Záradék:


A rendeletet a mai napon kihirdettem. Megtekintését folyamatosan biztosítom.


Szigetújfalu, 2000. szeptember 14.


                                                                                              Tóth Teréz

                                                                                              körjegyző s.k.

           


A R. módosítása a16/2000. (X.19.) számú rendelettel került bevezetésre. (1)

Hatályba lépett 2000. X. 19.

A R. módosítása a 13/2001. (VI.28.) számú rendelettel került bevezetésre. (2)

Hatályba lépett 2001. VI. 30.

A R. módosítása az 2/2002. (I.31.) számú rendelettel került bevezetésre. (3)

Hatályba lépett 2002. II. 06.

A R. módosítása a 8/2005. (VI. 30.) számú rendelettel került bevezetésre. (4)

Hatályba lépett 2005. VI. 30.


Szigetújfalu, 2005. június 30.

                                                                                              Szabó Sándor s.k.

                                                                                                   jegyző



Az „R.” 5. számú módosítása a 3/2008. (III. 26.) számú rendelettel került bevezetésre, 2008. március 26-i hatállyal.

Az „R.” 6. számú módosítása a 10/2008. (VIII. 27.) számú rendelettel került bevezetésre, 2008. augusztus 27-i hatállyal.

Az „R.” 7. számú módosítása a 12/2008. (IX. 24.) számú rendelettel került bevezetésre, 2008. november 24-i hatállyal.

Az „R” 8. számú módosítása a 16/2009. (IX.30.) számú rendelettel került bevezetésre, 2010. szeptember 30-i hatállyal.

Az „R” 9. számú módosítása a 26/2009. (XII.16.) számú rendelettel került bevezetésre, 2010. január 1-jei hatállyal.

Az „R” 10. számú módosítása a 11/2010. (VI.30.) számú rendelettel került bevezetésre, 2010. július 1-jei hatállyal.

Az „R” 11. számú módosítása a 23/2010. (XII.15.) számú rendelettel került bevezetésre, 2011. január 1-jei hatállyal.

Az „R” 12. számú módosítása a 8/2011. (V.25.) számú rendelettel került bevezetésre, 2011. május 26-i hatállyal.

Az „R” 13. számú módosítása a 9/2013. (III.28.) számú rendelettel került bevezetésre, 2013. április 1-jei hatállyal.

A „R” 14. számú módosítása a 24/2013. (XI.29.) önk. rendelettel került bevezetésre, 2014. január1-jei hatállyal.


A „R” 15. számú módosítása a 2/2014. (II.11.) önk. rendelettel került bevezetésre, 2014. február 12-i hatállyal.

A „R” 16. számú módosítása a 20/2014. (XI.27.) önk. rendelettel került bevezetésre, 2015. január 1-i hatállyal.

A „R” 17. számú módosítása a 2 /2015. (II.20.) önk. rendelettel került bevezetésre, 2016. január 1-i hatállyal.


Szigetújfalu, 2015. február 11.

Hangay Mariann s.k.

       jegyző



A „R” 18. számú módosítása a 19/2015.(XI.30.) önk. rendelettel került bevezetésre, 2016. január 1-i hatállyal.

A „R” 19. számú módosítása a 3/2016.(II.19.) önk. rendelettel került bevezetésre, 2016. április 1-i hatállyal.


Szigetújfalu, 2016. február 19.


dr. Kereszturi Zita s.k.

           aljegyző




A „R” 20. számú módosítása a 22/2016.(XII.1.) önk. rendelettel került bevezetésre, 2017. január 1-i hatállyal.


Szigetújfalu, 2016. december 1.


dr. Kosztyi Emma

           aljegyző