Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (V. 5.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről

Hatályos: 2020. 12. 04- 2017. 06. 29

a 16/2020. (XI.2.) módosító önkormányzati rendelettel

egységes szerkezetben


Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (1)-(2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


1. § (1) Szigetújfalu Község Önkormányzata e rendeletben foglaltak szerint a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez a településen.

(2) A közszolgáltató megnevezése: DAKÖV Kft. (a továbbiakban: közszolgáltató), székhelye: 2370 Dabas, Széchenyi u. 3., aki az (1) bekezdésben meghatározott közszolgáltatást folyamatosan biztosítja a település teljes közigazgatási területén. A háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átadás helye: Ráckeve, Köztársaság u. 0273/7 hrsz. – szennyvíztisztító-telep.

(3) A település területén az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz közszolgáltatónak történő átadásáról az e rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre, szennyvíziszapok kezelésére, szállítására, ártalmatlanítására és a veszélyes hulladékokra, űrgödrök tartalmára, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.

(5) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési folyékony hulladékának kezeléséről a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.


Az ingatlantulajdonos kötelezettségei


2. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező az 1. § (3) bekezdésben meghatározott módon keletkező háztartási szennyvizet az 1. § (2) bekezdés szerinti közszolgáltatónak az 5. § (2) bekezdésben megadott szállítási napon átadni, illetve a közszolgáltatási díjat kiegyenlíteni.

(2) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(3) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónál megrendelni. Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti. Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást és az elvégzéséhez a szükséges feltételeket biztosítani.



A közszolgáltatás ellátásának rendje,

a közszolgáltatás kötelező igénybevétele


3. § (1) A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.



A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés

egyes tartalmi elemei


4. § (1) A közszolgáltatás igénybevételének módját és feltételeit a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között létrejövő szerződés határozza meg.

(2) A szerződésben meg kell jelölni:

a) a közszolgáltatót és az ingatlantulajdonos nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, anyja nevét amennyiben az ingatlant a tulajdonoson kívül más személy használja, a használó nevét, lakcímét és a használat időtartamát,

b) a szolgáltatással érintett ingatlan címét,

c) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,

d) a teljesítés helyét,

e) az ürítési gyakoriságot és az ürítés idejét napok szerint,

f) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeit,

g) a közszolgáltatási díj megfizetésének módját, határidejét,

h) a szerződésmódosításának, felmondásának feltételeit, és

i) az irányadó jogszabályok meghatározását.



A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

5. § (1) A közszolgáltató az ingatlantulajdonossal kötött, a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben foglalt háztartási szennyvízmennyiséget köteles csak elszállítani.

(2) A település területén a háztartási szennyvíz elszállítása munkanapon történik. 

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak. A gyűjtést, szállítást végző járművön fel kell tüntetni az üzemeltető nevét, címét.

(4) A szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést okozó vállalkozó kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.

(5) A közszolgáltató köteles olyan nyilvántartást vezetni, melyből megállapítható az elszállított szennyvíz mennyisége, minősége (lakossági, egyéb kommunális), származási helye.


6. § (1) A szennyvíz begyűjtése, elszállítása és ártalmatlanítása csak jogszabályban meghatározott esetben szüneteltethető vagy korlátozható.

(2) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

(3) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (2) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján, vagy egyéb módon feltételezhető, hogy az önkormányzat által kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.



A háztartási szennyvíz begyűjtésének rendje


7. § (1) A háztartási szennyvíz elszállításának megrendelése személyesen, vagy telefonon a közszolgáltató ügyfélszolgálatán rendelhető meg. A megrendeléseket a közszolgáltató azok sorrendjében, a soron következő 3. munkanapon köteles teljesíteni.

(2) A közszolgáltató a megrendelésekről szállítólevelet állít ki, melyet a munka elvégzését követően megrendelővel igazoltat.

(3) A számlázást a közszolgáltató havonta – a vízfelhasználást követően – végzi, a havi ingatlantulajdonos által leigazolt szállítólevelek alapján.

(4) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást a havonta felhasznált háztartási vízmennyiség mértékéig jogosult igénybe venni.

(5) A szállítólevélen fel kell tüntetni:

a)      megrendelő nevét, lakcímét,

b)      az elszállított háztartási szennyvíz mennyiségét,

c)      a szállítás dátumát,

d)      a szállítást végző gépjármű rendszámát,

e)      a gépjármű vezetőjének aláírását, és

f)       a megrendelő aláírását.



A közszolgáltatás díja


8. § (1) A közszolgáltatási díj megfizetésére az ingatlantulajdonos köteles, aki a díjat közvetlenül a közszolgáltató felé, legkésőbb a számla kiállítási dátumától számított tizenöt napon belül köteles megfizetni. A meg nem fizetett díj adók módjára behajtható köztartozásnak minősül a hulladékról szóló törvény rendelkezései szerint. Közszolgáltató a közszolgáltatási díjról, tárgyhót követő hónap 05. napjáig állítja ki a számlát, a tárgyhóban elszállított, szállítóleveleken szereplő, ingatlantulajdonos, vagy hozzátartozója, megbízottja által leigazolt mennyiségek alapján. A megfizetés a közszolgáltató bankszámlájára történő utalással, vagy postai csekken történik.

(2) Begyűjtési és szállítási díj összege:         - lakosság:            1126 Ft/m3 + ÁFA

       - közület:            1564 Ft/m3 + ÁFA


(3) Kezelési díj összege:                               - lakosság:            437 Ft/m3 + ÁFA

                                                                   - közület:              516 Ft/m3 + ÁFA

(4) Alapdíj összege                                                     200 Ft/hónap/ingatlan + ÁFA

(5) A közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival és összegével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a közszolgáltatónál, a számlázással kapcsolatban pedig a díj beszedőjénél (a közszolgáltató megbízottjánál) írásban kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésére vonatkozó kötelezettség teljesítésére halasztó hatálya nincs. A kifogásra, annak kézhezvételétől számított 30 napon belül a közszolgáltató vagy megbízottja válaszolni köteles.

(6) Túlszámlázás esetén a többletösszeget és annak időarányos kamatait a közszolgáltató visszafizeti vagy az ingatlantulajdonos írásbeli kérelmére azt a soron következő, esedékes díjfizetési kötelezettségbe beszámítja.

(7) A 6. § (2) bekezdésében foglalt esetben a közszolgáltatónak joga van az ingatlantulajdonos részére a kiszállási költséget kiszámlázni.



Adatkezelés


9. § (1) A közszolgáltató írásbeli kérése alapján az önkormányzat – a kéréstől számított 30 napon belül - átadja az ingatlantulajdonos

a) családi és utónevét,

b) születési családi és utónevét,

c) születési helyét,

d) születési idejét, és

e) anyja születési családi és utónevét.

(2) Az ingatlantulajdonosok nyilvántartásáról külön jogszabályban meghatározottak szerint a közszolgáltató gondoskodik.

(3) A közszolgáltató jogosult az ingatlantulajdonos (2) bekezdésben felsorolt adatait az e rendelet szerinti közszolgáltatás teljesítésével összefüggésben a hatályos adatvédelmi jogszabályok szerint kezelni. A közszolgáltató kizárólag az ingatlantulajdonossal fennálló jogviszony tartama alatt, valamint e jogviszony megszűnését követően a jogszabályokban előírt iratmegőrzési kötelezettség tartama alatt kezelheti ezen adatokat.



Időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó szabályok


10. § (1) Az ingatlantulajdonos kérheti írásban a közszolgáltatótól a kötelező közszolgáltatás szüneteltetését a beépítetlen használaton kívüli, illetve használt lakott ingatlan esetében (a továbbiakban: üres ingatlan), ha ingatlanától megszakítás nélkül legalább 30 napig távol van, és a távollétet megelőzően legalább 15 nappal korábban írásban a közszolgáltatónak bejelentette.

(2) Az üres ingatlanok tulajdonosaira az e rendelet 1-9. §-aiban foglalt szabályokat kell alkalmazni, az (1) bekezdésben foglaltak kivételével.



Záró rendelkezések


11. § (1) Ez a rendelet 2014. május 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 29/2013. (XII.17.) önkormányzati rendelet.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


Szigetújfalu, 2014. április 28.



                   Paulheim  Vilmos    s.k.                                              Hangay Mariann s.k.

                        polgármester                                                                       jegyző




Záradék:

A rendelet a mai napon kihirdetésre került, folyamatos megtekinthetőségét biztosítom.


Szigetújfalu, 2014. május 5.

                                                                                              Hangay Mariann s.k.

                                                                                                     jegyző


1 Az R. 1. számú módosítása a 16/2020. (XI.2.) önkormányzati rendelettel került bevezetésre.

Hatályos 2020. november 3-ától.

Szigetújfalu, 2020. november 2.


                                                               Hangay Marianna

                                                              jegyző s.k.