Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szigetújfalu Község településkép védelméről

Hatályos: 2024. 03. 01

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
Szigetújfalu Község településkép védelméről
Végső előterjesztői indokolás
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a
településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről
szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet kötelezően előírta az önkormányzatoknak Településképi Arculati Kézikönyv (TAK) elkészítését, és településképi rendelet (TKR) megalkotását. Szigetújfalu Község Önkormányzata elfogadta Szigetújfalu község településkép védelemről szóló 19/2017. (XII.21.) önkormányzati rendeletét.
Így egyrészt a magasabb szintű - a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet – jogszabálynak való megfelelő helyi szabályozás, másrészt a jogszabály öt éves alkalmazása során felmerült módosítási igények, javaslatok végett javasolt volt a helyi rendelet teljes felülvizsgálata. A rendelet felülvizsgálata megtörtént, amely során megállapításra került, hogy a rendelet teljes átdolgozása szükséges, ennek okán új rendelet alkotása célszerű.
A módosítási eljárás a Korm. rendelet szerint került lefolytatásra, az új településképi rendelet egyeztetési eljárásban véleményeztetésre került az E-TÉR felületén az érintett államigazgatási, önkormányzati és egyéb szervekkel, illetve a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel. A vélemények és a véleményekre adott válaszok a Jegyzőkönyvben ismertetésre kerültek a Képviselő-testület felé. A Korm. rendelet alapján a rendelettervezet elfogadását megelőzően a véleményezési eljárást le kell zárni. Az eljárás lezárása a Jegyzőkönyv képviselő-testületi határozattal történő elfogadásával történhet. Mivel Szigetújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadta a Korm. rendelet 11. mellékletében meghatározott véleményezők által megküldött véleményeket, a jegyzőkönyvben rögzített válaszokkal együtt, amellyel a partnerségi egyeztetést lezárta, így Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének új településképi rendelete elfogadásra kerülhet.
Előzetes hatásvizsgálat
a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján
I. A rendelet-tervezet társadalmi-gazdasági hatása: magasabb szintű jogszabállyal történő egyezősége biztosított.
II. A rendelet-tervezet gazdasági-költségvetési hatása: Nem releváns
III. A rendelet-tervezet környezeti következményei: Nem releváns
IV. A rendelet-tervezet egészségügyi következményei: Nem releváns
V. A rendelet tervezet adminisztratív terheket befolyásoló hatása: Olyan előírásokat tartalmaz, amelyekkel az adminisztrációs terhek nem növekednek, a rendelet előkészítéséhez szükséges szervezeti feltételek rendelkezésre állnak.
VI. A rendelet megalkotásának szükségessége: a helyi rendelet magasabb szintű jogszabálynak való megfelelése, illetve a jogszabály öt éves alkalmazása során felmerült módosítási igények.
VII. A rendelet megalkotásának elmaradása esetén várható következmények: Magasabb szintű jogszabállyal ellentétes helyi rendelet megalkotása, illetve törvényességi felhívás a Pest Vármegyei Kormányhivataltól.
VIII. A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek: a rendelet alkalmazásához szükséges szervezeti feltételek rendelkezésre állnak. A szükséges tárgyi, személyi, pénzügyi feltételek a tárgyévi költségvetésben biztosítottak.