Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2016.(XI.9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról

Hatályos: 2017. 01. 01
a helyi adókról
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz
Általános indokolás
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében, 5. § c) pontjában és a 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény szabályozása szükségessé teszi a helyi iparűzési adóról új rendelet alkotását.
Részletes indokolás
1. § A településen bevezetett adónemek meghatározása.
2. § Az iparűzési adókedvezményhez kapcsolódó fogalmak meghatározása.
3-4. § A kommunális adó mértékének és az ahhoz kapcsolódó mentességek meghatározása.
5. § (1) Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 1,8 %-ában kerül meghatározásra.
(2) Az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenység (építőipari tevékenység, illetőleg természeti erőforrás feltárás vagy kutatás, ha annak időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot, továbbá Magyarországon székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó egyéb tevékenység végzése) esetén az adó mértéke a Htv.-ben naptári 3000 Ft összegben kerül megállapításra.
6. § Az Önkormányzat a Htv. felhatalmazása alapján – a kisvállalkozások támogatása érdekében – adókedvezményt biztosít azoknak a vállalkozásoknak, akiknek a vállalkozási szintű adóalapja a 20 millió Ft-ot nem haladja meg.
Az adókedvezmény csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül.
7. § A rendeletben foglaltakat 2017. január 1-jétől kell alkalmazni. Ezzel egyidejűleg a helyi adókról szóló 5/2008. (XII.29.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.