Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 08. 01

Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.08.01.

Drégelypalánk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdése, a 40. § és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Drégelypalánk község közigazgatási területén lévő Drégelypalánk 0130 hrsz-ú, Drégelypalánk Község Önkormányzatának kizárólagos tulajdonát képező, kivett temető megnevezésű, 18.681 m2 területű ingatlanra (a továbbiakban: Temető) terjed ki, illetőleg magában foglalja Drégelypalánk Község Önkormányzatának kizárólagos tulajdonában álló Drégelypalánk 0131 hrsz-ú, 969 m2 területű, kivett temető megnevezésű ingatlan (a továbbiakban: Zsidótemető) fenntartására vonatkozó szabályokat is.

(2) A Temető fenntartására, kezelésére, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díjára, a temetőfenntartási hozzájárulás díjára, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatatások igénybevételének díjára vonatkozóan a 1. mellékletet képező rendelkezések az irányadóak.

(3) A rendelet célja

a) tisztességes és méltó temetés lebonyolításának biztosítása,

b) az elhunytak emlékének méltó megőrzése, tiszteletadás biztosítása a sírhelyeknél, mindez lelkiismereti és vallási meggyőződések tiszteletben tartása mellett;

c) a köztemető fenntartásának, üzemeltetésének szabályozása,

d) temetési helyek kihasználásának szabályozása – tekintettel a helyi sajátosságokra, adottságokra.

(4) A Temető működik köztemetőként, a Zsidótemető már lezárt temető.

2. § A Temető fenntartásához, üzemeltetéséhez szükséges feladatok ellátásához a pénzügyi fedezetet a Képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

3. § (1) Az Önkormányzat köteles a Temető bejáratánál jól látható helyen kifüggeszteni hirdetőtáblát a köztemető nyitvatartási idejéről, a köztemetők rendjéről szóló Temetőszabályzatot, amelynek tartalmát a Tt. 41/A. §-a határozza meg és 2. mellékletben található.

(2) A vízvételt az Önkormányzat díj felszámolása nélkül vízvezeték (közkifolyó) útján biztosítja.

(3) A köztemetőt az épített és természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell őrizni a kert jellegét.

4. § (1) Az Önkormányzat a Temető vonatkozásában köteles nyilvántartó könyvet és azzal összhangban térképet vezetni. A temetési rend megváltozása, a temetőtérkép módosítása csak a tulajdonos hozzájárulásával történhet.

(2) A térkép megmutatja a köztemető felépítését is: jelölni kell rajta a parcellákat (sírhelytáblákat) és a sorokat.

(3) A sorokban a temetési helyeket a Temető vonatkozásában az Önkormányzat jelöli ki.

(4) A nyilvántartó könyv tartalmazza a folyószámot, a temetés (urnaelhelyezés) napját, az elhunyt személyazonosító adatait, a legutolsó lakhelyének címét, az elhalálozás időpontját, a sírhely számát, az eltemettető személy nevét, lakcímét.

(5) A nyilvántartó könyvet folyamatosan szükséges vezetni, a térképet minden év márciusában frissíteni szükséges.

(6) A temetői nyilvántartásokat a köztemető fennállásáig meg kell őrizni. Azt követően azokat a területileg illetékes levéltárnak kell átadni.

5. § (1) A temetés hamvasztással vagy koporsós temetéssel történik, egyházi vagy világi szertartás keretében.

(2) A temetés módjára és helyére, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett rendelkezése, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(3) Rátemetés egyes és kettes sírhelyre csak olyan esetben végezhető, ahol a második koporsó aljzata legalább 1,6 m mélységre kerül.

6. § (1) A Temetőben bármelyik, arra engedéllyel rendelkező vállalkozó, vagy egyéb személy végezhet temetkezési tevékenységet az elhunyt hozzátartozóinak megbízása alapján, de munkáját úgy kell végeznie, hogy tiszteletben tartsa a Temetőszabályzatot.

(2) Amennyiben valaki üzletszerű tevékenységet végez a Temetőben (temetési szolgáltatás nyújt, síremléket állít), temető-fenntartási hozzájárulási díjat köteles fizetni, amelynek összegét a 1. melléklet tartalmazza.

(3) A munkavégzés után az eredeti állapotokat kell visszaállítania. Amennyiben bárki – legyen az szolgáltató vagy magánszemély - a munkavégzése során kárt okoz, anyagi felelősséggel tartozik érte, a Temetőszabályzat megsértéséért pedig a Drégelypalánki Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője bírsággal sújthatja, amelynek mértéke 10.000 Ft-tól 300.000 Ft-ig terjedhet.

(4) Sírjelek, síremlékek készítése, felújítása megkezdése előtt legkésőbb 3 nappal előbb köteles az Önkormányzat felé azt bejelenteni, illetőleg annak során keletkező törmelék, hulladék elszállításáról az emlékkészítő köteles gondoskodni annak keletkezésétől számított 3 napon belül. Amennyiben ezen kötelezettségének nem tesz eleget, úgy az Önkormányzat az állíttató terhére és veszélyére gondoskodik az elszállíttatásról.

(5) A sírjelek, síremlékek készítése során használt anyagok a természeti környezetet sem károsíthatják.

7. § (1) A Temetőben temetkezésre szolgáló temetési helyek: egyes sírhely, kettes sírhely, rátemetés, gyermek sírhely, sírbolt(kripta), urnasír, urnafal

(2) A sírhelyek méretei: felnőtt egyes sírhely: 2,10 m, 0,80 m, 1,6 m, felnőtt kettes sírhely és kriptasírhely: 2,10 m, 2,10 m, 1,6 m, gyermek sírhely: 1,50 m, 0,60 m, 1,2 m, urnasírhely: 0,8 m, 0,6m, sírok oldaltávolsága: 0,60 m, a sorok közötti távolság: legfeljebb 1,5m

(3) Padok, virágágyások, egyéb sorokat elfoglaló építmények nem helyezhetőek el a sorok között.

(4) Az urnát úgy kell elhelyezni, hogy legalább 0,5 m mélyen legyen.

(5) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek legnagyobb magassága 1,5 m.

(6) Az (5) bekezdésben megadott méretnél magasabb sírjel csak a tulajdonos és az üzemeltető közös engedélyével létesíthető.

(7) Sírboltot (kriptát) csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az Önkormányzatnak be kell mutatni.

8. § Az 7. § (1) bekezdésében felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama a Tt. alapján egyes sírhely, kettes sírhely, rátemetés, gyermek sírhely, sírbolt(kripta), urnasír, urnafal esetén egységesen 25 év.

9. § (1) A köztemető nyitvatartási ideje:

a) március 15. és szeptember 30. közötti időszakban és ünnepnapokon: 06 órától 21 óráig,

b) október 1. és március 14. közötti időszakban: 08 órától 18 óráig.

(2) A nyitvatartási idő alatt a köztemetőt bárki, korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

(3) A nyitvatartás rendjét a köztemető bejáratánál ki kell függeszteni.

10. § A köztemetőben mindenki a hely nyugalmának, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

11. § (1) A sírjelek, sírbolt rendben tartásáról annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a síremlék, sírbolt eldőlésétől, összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólítja a fenntartásra kötelezett személyeket, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére a Drégelypalánki Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője elrendelheti a sírjel, síremlék helyreállítását, aminek költségei a létesítőt (annak örökösét) terhelik.

(2) A köztemetőben keletkezett hulladékot (száraz virág, koszorúalap, mécses stb.) az arra kijelölt helyre kell vinni, a hulladék kerítésen történő átdobolása, elégetése szigorúan tilos.

(3) A köztemetőben a gyertya égetésénél ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(4) Tilos a köztemetőben lévő sírokat, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, fákat, bokrokat, tájékoztató táblákat, épületeket, illetve bármilyen ott elhelyezett tárgyat megrongálni, beszennyezni, a sírok díszítésére szolgáló virágokat letépni, eltávolítani, illetéktelenül elvinni, a köztemetőből kivinni.

12. § (1) A Zsidótemető 0-24 órában látogatható.

(2) A Zsidótemető lezárt temető, bekerítéséről a Tt. 3. § (3) bekezdés szerint kell gondoskodni.

(3) Az Önkormányzat vállalja a természeti környezetének rendben tartását.

13. § Ez a rendelet 2023. augusztus 1-én lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 8/2000. (XI.10.) önkormányzati rendelete.