Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 22/2004. (IV. 15.) önkormányzati rendelete

a víziközműből szolgáltatott ivóvíz és a víziközmű által biztosított szennyvízelvezetés legmagasabb hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeiről

Hatályos: 2004. 05. 01- 2022. 06. 30

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 22/2004. (IV. 15.) önkormányzati rendelete

a víziközműből szolgáltatott ivóvíz és a víziközmű által biztosított szennyvízelvezetés legmagasabb hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeiről1

2004.05.01.

A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. Tv. 44/A. § (2) bekezdésében, valamint az árak megállapításáról szóló módosított 1990. évi LXXXVII. Törvény 7. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a víziközműből szolgáltatott ivóvíz és a víziközmű által biztosított szennyvízelvezetés legmagasabb hatósági díjának megállapításáról és díjalkalmazás feltételeiről a következők szerint rendelkezik.

1. § (1)2 A közüzemi ivóvíz- és szennyvízelvezetés továbbá az egyesített rendszerű szennyvízelvezető rendszeren keresztül történő csapadékvíz-elvezetés (továbbiakban: szennyvízelvezetés) szolgáltatási díja az alapdíjból, a közüzemi ivóvíz szolgáltatás és a szennyvízelvezetés szolgáltatás díjából áll.

(2) A szolgáltatás igénybevételéért a fogyasztó az.1. számú mellékletben meghatározott díjat köteles fizetni, mely az általános forgalmi adót nem tartalmazza.

(3) Az alapdíjat a mellékmérők esetében fogyasztónként, főmérős fogyasztók esetében bekötésenként kell fizetni.

(4) A díj fizetésének alapjául szolgáló ivóvízmennyiséget vízmérő hiányában a 2. számú melléklet szerinti átalánnyal kell meghatározni.

(5) Nem kell díjat fizetni a közműhálózaton lévő tűzcsapról a tűzoltáshoz felhasznált vízért.

(6)3 Jelen Rendelet alkalmazása tekintetében lakossági fogyasztónak minősül:

a) azok a természetes személy fogyasztók, akik a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvizet kizárólag ivó- és háztartási vízszükséglet kielégítése céljára használják ill. az ebből keletkező szennyvizeket juttatják be a közüzemi szennyvízhálózatba;

b) azok a fogyasztók, akik ivó- és háztartási vízszükségletük kielégítése céljából kizárólag a közkifolyókat használják;

c) azok a természetes személy fogyasztók, akiknek az a) pontban megfogalmazottakon túl távhőszolgáltatással foglalkozó társaságon keresztül biztosított a melegvíz ellátása és azt kizárólag a háztartási víz-szükségletük kielégítése céljára használják, ill. az ebből keletkező szennyvizeket juttatják be a közüzemi szennyvízhálózatba;

d) azok a fogyasztók, akik a lakásuktól műszakilag el nem különített telephelyen, külön mellékvízmérő nélkül folytatják vállalkozásukat és a közüzemi vízfelhasználásuk és igénybevett szennyvízelvezetés szolgáltatás nem haladja meg a lakás ingatlanoknál – a rendelet 2. számú melléklet I/1. pont szerint – figyelembe vehető átalánymennyiségek mértékét;

e) azok az önkormányzati fenntartású intézmények, melyek tevékenysége lakossági érdekeket szolgál.

2. § (1)4 A szennyvízelvezetési díj alapja a mért szennyvíz mennyiség, mérés hiányában a csatornaműbe bekötött ingatlanon felhasznált teljes vízmennyiség, függetlenül attól, hogy annak beszerzése honnan történt. Szennyvízelvezetési díjat kell fizetni az egyesített rendszerű csatorna hálózaton elvezetett csapadékvíz mennyisége után. A csapadékvíz mennyiségének meghatározása méréssel vagy számítással történik. A számítással meghatározott mennyiség az ingatlan területének (m2) a Szegedre vonatkozó Meteorológiai Szolgálat által megadott 100 éves csapadékátlag mennyiségének (mm/év-ben) és az &=0,5-1,0 lefolyási tényező szorzataként adódik.

(2) A szennyvíz mennyiségének meghatározásánál nem vehető figyelembe:

a) az a szennyvízmennyiség, ami a vízügyi hatóság engedélye alapján önálló szennyvízelvezető műben vagy befogadóban nyert elhelyezést,

b) az a szennyvízmennyiség, amelynek a szennyvízelvezető műbe vezetését az illetékes hatóság megtiltotta és elhelyezését a fogyasztó igazolta,

c) az a vízmennyiség, amely az ivóvízvezeték meghibásodása következtében a környezetben elszivárog,

d) az elkülönítetten, locsolási célból a rendelet 3. számú melléklete szerint felszerelt mellékmérőn mért vízhasználat után.

(3)5 Nem kell szennyvízelvezetési díjat fizetni a közterületről, valamint a lakossági fogyasztók ingatlanáról az egyesített szennyvízelvezető közműrendszeren elvezetett csapadékvíz mennyisége után.

3. § Ez a rendelet 2004. május 1-én lép hatályba és ezzel egyidejűleg a Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének a víziközműből szolgáltatott ivóvíz és a víziközmű által biztosított szennyvízelvezetés legmagasabb hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeiről szóló 4/1994.(II.1.) Kgy. rendelet, valamint az azt módosító 4/1995.(II.24.), a 44/1995.(XII.15.), a 44/1996.(XII.30.), az 52/1997.(XII.23.), a 45/1998.(XII.30.), a 8/2000.(II.22.), a 75/2000.(XII.21.), a 33/2001.(X.12.), a 42/2001.(XI.14.), a 13/2002.(V.17.), a 47/2002.(XII.5.) és az 53/2003.(XII.1.) rendelet hatályát veszti.

1. melléklet6

2. melléklet

I.
Mérő nélküli lakó-, üdülőingatlanok vízfogyasztásánál
Figyelembe vehető átalány-mennyiségei
1. beépített ingatlanok (telkek)
1.1 udvari csappal 40 l/fő/nap
1.2 épületen belüli, de lakásokon kívüli közös vízcsappal 60 l/fő/nap
1.3 mint 1.2, de lakáson kívüli közös vízöblítéses WC-vel 75 l/fő/nap
1.4 épületen belüli, lakásokon belüli vízcsappal
1.5 mint 1.4, de épületen belüli, lakásokon kívüli közös
vízöblítéses WC-vel 80 l/fő/nap
1.6 épületen belüli, lakásokon belüli vízcsappal és
vízöblítéses WC-vel 95 l/fő/nap
1.7 épületeken belüli, lakásokon belüli vízcsapokkal,
vízöblítéses WC-vel, hagyományos fűtésű
(fürdőhengeres) fürdőszobával 120 l/fő/nap
1.8 mint 1.7, de hagyományos fűtésű helyett egyedi,
éjszakai áramfelvételes vízmelegítővel 150 l/fő/nap
1.9 mint 1.8, de központi melegvízellátással, illetőleg
nem korlátozott fűtésű egyedi vízmelegítővel 180 l/fő/nap
2. házi kert locsolás 1 l/m2/nap
Az ingatlan beépítetlen területe, de legfeljebb az ingatlan területe
50 %-ának alapulvételével

3. gépkocsi mosás (tömlővel) 400 l/szgk/hó

4. állatállomány itatása számos állatonként 40 l/db/nap

5. közkifolyókon fogyasztott víz átalány-mennyiség
150 m-es körzetben lakók száma szerint 30 l/fő/nap

6. a személyi tulajdonban álló – vállalkozáson kívüli – nyaralók, üdülők, házikertek esetében az I/1-3. pontokban megállapított átalánymennyiségek alapján évente összesen 6 hónapra (április-szeptember hónapokra) kell az ivóvíz és szennyvízelvezetési díjat felszámítani.
Vízöblítéses WC nélkül.
II.
A lakossági vízfogyasztás átalány-mennyiségeinek megállapítása az átlagostól eltérő körülmények esetén
1. Ha az egyes lakossági fogyasztók vízfogyasztásának konkrét körülményei, (adottságai) nem mindenben felelnek meg az átalány-mennyiség megállapításánál alapul vett feltételeknek a fogyasztóra érvényes átalányt eggyel alacsonyabb kategória szerint kell megállapítani.

2. Ha a településen elrendelt vízfelhasználási korlátozás locsolási, illetőleg gépkocsi mosási tilalmat is tartalmaz, a korlátozás időtartamára a locsolási, illetőleg a gépkocsi mosási vízfogyasztásért vízdíj nem számlázható.

3. melléklet

1. A locsolási kedvezményezettek köre: Azon fogyasztók, akik tulajdonukban álló kertes ingatlanok, nyaralók, üdülők vonatkozásában, víz-csatorna szolgáltatást vesznek igénybe és akik e célra mellékmérőt szerelnek fel.
2. A locsolási kedvezmény időszaka: 6 hónap április 01-től szeptember 30-ig. A fogyasztó köteles biztosítani a nyitó és záró leolvasásokat, valamint a rendszeres időpontokban a leolvasásokat.
3. A locsolási kedvezmény biztosításának, elszámolásának műszaki eszköze: A házi ivóvíz hálózaton lévő kerti kifolyóra, vagy annak vezetékébe, a szolgáltató által beépített, de a fogyasztó tulajdonába kerülő, hiteles mellékvízmérő. A mellékmérőt a szolgáltató köteles a leszerelést megakadályozó zárral ellátni. A mellékmérő védelméről (mechanikai, fagyás, plombák) a fogyasztó köteles gondoskodni. A kedvezménnyel érintett időszakon túl a mérő leszerelését ill. felszerelését a fogyasztó kérheti, melyet díj ellenében a szolgáltató köteles elvégezni.
4. A locsolási díjkedvezmény mértéke: A locsolási kedvezmény időszakában a mellékmérőn elfogyasztott vízmennyiség szennyvízelvezetési díja. A fogyasztó által fizetendő díj az igénybevétel időszakában a ténylegesen elfogyasztott víz díja és a havi alapdíj a mellékmérőn.
5. A locsolási kedvezmény biztosításának feltételei:
5.1. A locsolási kedvezményt az igénybevevőnek kérelmeznie kell.
5.2. A kedvezményt kérő írásos kérelmének benyújtása az erre rendszeresített nyomtatványon történhet.
5.3. A kérelemhez csatolni kell a műszaki leírást, mely tartalmazza a kérelmező, a tervező azonosítására alkalmas adatokat, a beépítésre kerülő mérőberendezés típusát, paramétereit. Továbbá az érintett ingatlan házi ivóvízhálózatát, ezek tartozékait feltüntető vázrajzot külön megjelölve a „locsolási mellékmérő” beépítésének helyét, módját, szerelési rajzát. A mellékmérő elhelyezése során nem követelmény az önálló mérőakna kialakítása.
5.4. A locsolási kedvezmény igénybevételével érintett ingatlan rendelkezzék mért (Szegedi Vízmű Rt. által hitelesített vízmérővel) ivóvíz bekötéssel és szennyvízcsatorna bekötéssel.
5.5. A fogyasztónak 30 napon túl lejárt ivóvíz-szennyvízelvezetési díj tartozása ne legyen.
5.6. A fogyasztó rendelkezzék a fogyasztási helyre érvényes közszolgáltatási szerződéssel.
5.7. A locsolási kedvezmény igénybevételére írásos megállapodást kell kötni, legkésőbb az igénybevétel megkezdésének napján.
6. A locsolási kedvezmény bírálata: A Szolgáltató a benyújtotta kérelmeket 15 napon belől köteles – szükség esetén helyszíni szemle lefolytatásával – elbírálni, elutasítás esetén annak indokairól írásban köteles értesítenie a fogyasztót. A szolgáltató köteles az engedély alapján a fogyasztó írásos megrendelését annak benyújtásától számított 15 napon belül teljesíteni. A beépítés, nyilvántartásba vétel díját fogyasztó a helyszínen köteles megfizetni.
7. A szolgáltató a locsolási kedvezmény biztosítását azon fogyasztónál utasíthatja el, akinek:
7.1. Kérelme nem felel meg 1-5. pont előírásainak.
7.2. Az igénybejelentése – szolgáltató által lefolytatott, jegyzőkönyvezett ellenőrzése alapján – valótlan adatokat tartalmaz.
8. A szolgáltató a locsolási kedvezmény biztosításának idején, azon fogyasztónál szüntetheti meg, vonhatja vissza – azonnali hatállyal – a kedvezmény biztosítását, akiknek:
8.1. 30 napot meghaladó lejárt díjtartozásuk keletkezik.
8.2. mellékmérős fogyasztási helyről a vízhasználatot nem csak locsolási célra használja.
9. Az igénybejelentési nyomtatvány, kedvezmény biztosítására szóló megállapodás 2-2 eredeti példányban készül, melyből egy példányt a locsolási kedvezményt igénylő fogyasztó kap.
10. A locsolási kedvezmény nem vehető igénybe az Önkormányzat által elrendelt locsolási tilalom időszakában.
11. A kedvezmény igénybevételét minden évben meg kell újítani. Amennyiben a már engedélyezett és beszerelt vízmérőre vonatkozik a kérelem, a szolgáltató köteles 15 napon belül a kérelmet elbírálni és a kedvezményes elszámolásra szolgáló mellékvízmérőt számlázási szempontból átvenni, számlázási rendszerébe beilleszteni.
1

Az önkormányzati rendeletet a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 38/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2022. július 1. napjával.

2

Módosította a 62/2005.(XI.21.) Kgy. r. 1. §-a

3

Kiegészítette a 62/2005.(XI.21.) Kgy. r. 2. §-a

4

Módosította a 62/2005.(XI.21.) Kgy. r. 3. §-a

5

Kiegészítette a 62/2005.(XI.21.) Kgy. r. 4. §-a

6

Módosította az 57/2004.(XI.30.) Kgy. r. 1. §-a, a 62/2005.(XI.21.) Kgy. r. 5. §-a, az 54/2006.(XII.14.) Kgy. r. 1. §-a, (hatályos 2007.01.01-ıtl), az 54/2007.(XII.20.) Kgy. r. 1. §-a (hatályos 2008.01.01-tıl), az 58/2010.(XII.16.) Ö. r. 1. §-a (hatályos 2011. január 1-ıtl), a 41/2011.(XII.21.) Önk. r. 1. §-a (hatályos 2012. január 1-ıtl), hatályát veszti a 10/2012.(III.05.) Ö. r. 1. §a- alapján 2012. március 6-tól