Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 12/2020. (III.25.) önkormányzati rendelete

veszélyhelyzet idején az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiségek bérleti díj fizetési kötelezettség alóli mentességéről

Hatályos: 2020. 03. 25- 2020. 05. 08

A katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében, tekintettel a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdésében, valamint a 6. §-ában foglaltakra, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a polgármester az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


(1) E rendelet célja, hogy a kormányzati döntéseken alapuló korlátozó intézkedések, és a koronavírus okozta járványügyi helyzetre tekintettel tett ajánlások következtében, valamint a gazdasági következmények enyhítése érdekében az Önkormányzat segítse azokat a Szegeden működő vállalkozásokat, kereskedelmi és szolgáltató tevékenységet folytató cégeket és természetes személyeket, amelyek önkormányzati tulajdonban álló üzlethelyiségeket használnak.


(2) A rendelet hatálya kiterjed azokra a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló, üzletként működő helyiségekre, amelyekben a helyiség bérlője/használója e rendeletben meghatározott kereskedelmi, illetve szolgáltatási tevékenységet tényleges főtevékenységként végez.


(3) E rendelet alkalmazásában kereskedelmi tevékenység a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, valamint a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben foglaltak értelmében a bejelentésköteles, a működési engedélyhez kötött, illetve a nyilvántartásba vételhez kötött tevékenység.


(4) E rendelet alkalmazásában szolgáltatási tevékenységnek minősülnek a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III.18.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdésében foglalt, valamint a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III.18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. (III.23.) Korm. rendelet 1. § (8) bekezdésében felsorolt főtevékenységek.


2. §


(1) Azon bérlők, akik a 40/2020. (III.11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel 2020. március 11. és 2020. március 31. napja között az önkormányzati tulajdonú üzletüket bezárták és az üzlethelyiségben folytatott e rendelet 1. § (3) és (4) bekezdésében foglalt tevékenységüket legkésőbb 2020. április 1. napjától szüneteltetik, bérleti díj fizetési kötelezettségük teljesítése alól mentességet kapnak 2020. április 1. napjától a veszélyhelyzet elhárulásáig.


(2) A díjfizetés alóli mentesség feltétele, hogy e rendelet 1.§ (3) bekezdése szerinti tevékenységet folytató bérlő Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal kereskedelmi hatóságánál bejelentse az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenységének szüneteltetését és üzletének átmeneti zárva tartását jelen rendelet 1 sz. melléklete szerinti formanyomtatványon.


(3) A rendelet 1.§ (4) bekezdése szerinti tevékenységet folytató bérlő esetében a díjfizetés alóli mentesség feltétele, hogy az IKV Zrt-nél bejelentse az üzletben szolgáltatási tevékenységének szüneteltetését és üzletének átmeneti zárva tartását jelen rendelet 2. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon.


(4) A (2) és (3) bekezdésben meghatározott formanyomtatványok benyújtási határideje legkésőbb 2020. április 8. napja.


3. §


(1) Azon bérlők, akik a helyiséget bérbeadói hozzájárulással e rendelet 1. § (3) és (4) bekezdésében meghatározott tevékenységre albérletbe adják, és csatolják az albérlő írásbeli nyilatkozatát arról, hogy a bérlő nem érvényesít velük szemben albérleti díjat az üzlet 40/2020. (III.11.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet miatti zárva tartásának ideje alatt, 2020. április 1. napjától bérleti díj fizetési kötelezettségük teljesítése alól mentességet kapnak a veszélyhelyzet elhárulásáig.


(2) Az albérlők tekintetében az üzletük bezárására és az üzlethelyiségükben folytatott, e rendelet 1. § (3) és (4) bekezdésében foglalt tevékenységük szüneteltetésének igazolására jelen rendelet 2.§-ában foglaltakat kell alkalmazni.


(3) A bérlő nyilatkozni köteles arról, hogy a fenti időszak alatt az albérletbe adott bérleményt, az albérlő tevékenységének szüneteltetése alatt, mint bérlő nem használja, vagy egyéb módon nem hasznosítja.


4. §


(1) Amennyiben a veszélyhelyzet fennállása alatt a bérlő a bérleményben végzett tevékenységet ismét megkezdi, erről az IKV Zrt-t a tevékenység megkezdése előtt legalább 3 munkanappal írásban értesíti. A tevékenység ismételt megkezdése esetén a bérleti díj a tevékenység megkezdése hónapjának első napjától válik esedékessé.


(2) E rendeletben foglaltak megszegése esetén a bérleti díj fizetési kötelezettség visszamenőlegesen egy összegben válik esedékessé.


5. §


(1) A veszélyhelyzet fennállása alatt az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 15/2000. (III.31.) Kgy. rendelet 6. § (1) bekezdésében meghatározottakat e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


(2) A bérleti díj teljesítése alóli mentesség a veszélyhelyzet idejére, de legfeljebb 2020. június 30. napjáig biztosítható.


(3) Jelen rendelet hatálya nem terjed ki azon bérbeadott önkormányzati tulajdonban álló helyiségekre, amelyek a jelen rendelet hatálybalépését megelőzően – nem a járványügyi helyzet miatt történő bezárás okán – voltak használaton kívül, ide nem értve azon használaton kívüli helyiségeket, amelyek 2020. január 1. napját követően kerültek bérbeadásra. Ezen bérlők a jelen rendelet 3. sz. mellékletét képező formanyomtatványon kötelesek bejelenteni az IKV Zrt. részére, hogy a tevékenységüket nem tudták megkezdeni.


6. §


Ezen rendelet a kihirdetése napján 16 órakor lép hatályba.