Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Polgármesterének 25/2020. (V.8.) önkormányzati rendelete

a veszélyhelyzet idején az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiségek bérleti díj fizetési kötelezettség alóli mentességéről szóló 12/2020.(III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 05. 09- 2020. 05. 08

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében, tekintettel a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdésében, valamint a 6. §-ában foglaltakra, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a polgármester a következőket rendeli el:



1. §


A veszélyhelyzet idején az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiségek bérleti díj fizetési kötelezettség alóli mentességéről szóló 12/2020. (III.25.) önkormányzati rendelet 4. § (1)-(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Amennyiben a veszélyhelyzet fennállása alatt a bérlő a bérleményben végzett tevékenységet ismét megkezdi, erről az IKV Zrt-t a tevékenység megkezdése előtt köteles legalább 3 munkanappal írásban értesíteni.


(2) A tevékenység ismételt megkezdése esetén, amennyiben a tevékenység megkezdése hónapjának 15. napjáig kezdi meg a bérlő a tevékenységet, úgy a bérleti díj a tevékenység megkezdése hónapjának első napjától válik esedékessé. Amennyiben a bérlő a tevékenység megkezdése hónapjának 15. napját követően kezdi meg a tevékenységet, úgy a havi bérleti díj összegének fele válik esedékessé.”



2. §


A veszélyhelyzet idején az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiségek bérleti díj fizetési kötelezettség alóli mentességéről szóló 12/2020. (III.25.) önkormányzati rendelet 4. § a következő (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) Amennyiben a bérlemény ellenőrzése során derül ki, hogy a bérlő bejelentés nélkül kezdte meg ismételten a tevékenységét, mulasztása miatt köteles a tárgyhónapra és az azt megelőző hónapra vonatkozó bérleti díjat egy összegben megfizetni. A 2020. május hónapban megállapított, bejelentés nélkül folytatott tevékenység esetén a bérlő bérleti díj fizetési kötelezettsége – független a tevékenység megkezdésének napjától – a hónap első napjával válik esedékessé egy összegben.”



3. §


Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2020. május 1. napjától kell alkalmazni.