Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 40/2020. (IX.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló 45/2006. (XII.13.) Kgy. rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 10. 30

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. sz. mellékletében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§



(1) Az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és lakbértámogatásról szóló 45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet (továbbiakban: Rendelet) 63. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) Amennyiben az (1) bekezdés e) pontjában meghatározott külön szolgáltatásra vonatkozóan a bérlő a közüzemi szolgáltatóval külön szerződést nem köt, vagy az felmondásra kerül, illetve ha az alvízmérő óra felszerelése nem lehetséges, úgy a rendelet 7. sz. mellékletében meghatározott átalányt köteles fizetni.

Amennyiben a bérbeadó biztosítja saját költségén a külön alvízmérő óra felszerelését, úgy annak felszerelését a bérlő tűrni köteles. A bérbeadó által felszerelt és biztosított alvízmérő óra a bérbeadó tulajdonát képező lakásberendezési tárgynak minősül, melyet a bérlő köteles karbantartani, különös tekintettel annak rendszeres időközönként történő hitelesítésére. A bérlő köteles a közüzemi szolgáltatóval külön szerződést kötni, és a közüzemi díjakat a szolgáltatónak megfizetni. ”


(2) A Rendelet 63.§ (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(7) Társasházak esetén, az (1) bekezdés a), b), d), f) és g) pontjában meghatározott külön szolgáltatások díját a bérlő a társasházközösség által elfogadott – a bérbeadó által jóváhagyott – mértéknek megfelelően köteles megtéríteni. Az (1) bekezdés e) pontjában meghatározott külön szolgáltatás díjtételeit a 7. sz. melléklet tartalmazza. A társasházakban lévő önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérlőivel az (1) bekezdés a), b), d), f) és g) pontjában foglalt külön szolgáltatások vonatkozásában nem a tényleges fogyasztás, hanem a társasház közgyűlési határozatban előírt fizetendő költség és az előlegként bekért díjak vonatkozásában történik az elszámolás a tárgyévet követő év szeptember 1-ig.”


(3) A Rendelet 63.§ következő (10) bekezdéssel egészül ki:


„(10) A fogyasztásmérővel nem rendelkező lakások esetén a víz- és csatornadíjak bérlőre történő áthárítása a 7. sz. mellékletben meghatározott éves norma alapján történik, mely a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II. 27.) Kormányrendelet 8. sz. melléklete alapján került meghatározásra.


2.§


A Rendelet jelen rendelet mellékletét képező 7. sz. melléklettel egészül ki.


3.§


Hatályát veszti a Rendelet 4. sz. mellékletének 6.) pontja.


4.§


(1) Jelen rendelet a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.