Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 43/2020. (IX.30.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat rendjéről szóló 57/1999. (XII.23.) Kgy. rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 10. 01- 2020. 09. 30

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésének meghatározott jogalkotói hatáskörében, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 134.§ (1) bekezdésében meghatározott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A közterület-használat rendjéről szóló 57/1999. (XII. 23.) Kgy. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„d) közmű és egyéb vezetékek (elektromos, gáz, víz, távfűtő, csatorna stb.) közterület-használattal járó, azonnali beavatkozást igénylő hibaelhárítása, javítása, amennyiben a javítási munkálat az 5 munkanapot nem haladja meg,”

3. §


A 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Közterület-használatra vonatkozó engedélyt - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - a www.szegedvaros.hu honlapon megtalálható, letölthető formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.”


4. §


A 10. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„a) gazdasági társaság kérelmező esetén a képviseletre jogosult személy hiteles aláírási címpéldányát, meghatalmazott útján történő eljárás esetén legalább teljes bizonyítóerejű magánokiratba foglalt meghatalmazást.”


5. §


A 10. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„c) 3 db (legalább 1:100 méretarányú) helyszínrajzot, melyen a környező utcák, létesítmények, növényzet feltüntetése mellett az igényelt területet is ábrázolni kell a szükséges méretekkel oly módon, hogy annak a környezethez viszonyított nagysága, elhelyezkedése egyértelműen megállapítható legyen.”


6. §


A 20. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) Az engedély nélküli, vagy engedélytől eltérő közterület-használat esetén az engedélyező hatóság az önként nem teljesített közterület-használat megszüntetéséről - a kötelezett költségére és veszélyére - végrehajtás útján gondoskodik. A végrehajtást az engedélyező hatóság foganatosítja.”


7. §


A Rendelet 2. számú melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép.


8. §


Hatályát veszti a Rendelet 3. számú melléklete.


9. §


Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2019. (X.25.) önkormányzati rendelet 3. sz. melléklet „A jegyző Közgyűléstől átruházott hatáskörei” „Egyéb ügyekben” cím 1./ pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„1./ Dönt első fokon a közterület-használat engedélyezéssel, végrehajtás elrendelésével és foganatosításával kapcsolatos ügyekben.

(57/1999. (XII.23.) Kgy. rendelet 11.§ (1) bekezdés, 20. § (5) bekezdés)”


10. §


(1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A 2. § 2020. november 1-jén lép hatályba.


11. §


Jelen rendelet 6. §-át a hatálybalépése előtt indult és folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.