Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 7/2020. (II.26.) önkormányzati rendelete

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyona feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 25/2003.(VI.27.) Kgy. rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 02. 27- 2020. 02. 26

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 18.§ (1) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 109. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) illetve a helyi önkormányzatok és szervei, köztársasági megbízottak, valamint az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. tv. 138. §/1/ bekezdés j/ pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyona feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 25/2003. (VI.27.) Kgy. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 12. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) b)

a vagyon megterhelése, ideértve a vagyon biztosítékul adását, zálog- és jelzálogjog, illetve szolgalmi jog alapítását, használat jogának biztosítását, haszonkölcsönbe adását, elidegenítési és terhelési tilalom vállalását,”


2. §


(1) A Rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon és üzleti vagyon tulajdonjogát csak törvényben meghatározott esetekben és módon lehet ingyenesen átruházni az Nvt. 13. § (3)-(12) bekezdésben foglaltak figyelembevételével.


1. Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon és üzleti vagyon körébe tartozó ingatlanok tulajdonjogának ingyenes átruházásáról a Közgyűlés dönt.


2. Az Mötv. 108/C. §-a alapján a korlátozottan forgalomképes törzsvagyon és üzleti vagyon körébe tartozó ingóvagyon tekintetében a tulajdonjog ingyenes átruházásáról

a.) 10 millió Ft értékhatárig a Polgármester,

b.) 10 millió felett – 50 millió Ft értékhatárig a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság (PVB),

c.) 50 millió Ft értékhatár felett a Közgyűlés dönt.„


(2) A Rendelet 15.§ (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(5) Gazdasági társaságot alapítani, megszüntetni, részére önkormányzati vagyont juttatni, gazdasági társaságban tulajdoni részesedést megszerezni - ideértve az elővásárlási jog gyakorlásával kapcsolatos döntést is - kizárólag a Közgyűlés jogosult.”


3. §


A Rendelet a 20. § (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében a 23.§-ban foglalt kivétellel a polgármester jár el, aki e jogát a polgári jog szabályainak megfelelően ruházhatja másra. Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok tulajdonosi ellenőrzése keretében a polgármestert az alábbi jogosultságok illetik meg különösen:

a) adatszolgáltatás kérése,

b) iratbetekintés,

c) tájékoztatás, felvilágosítás kérése.”


4. §


A Rendelet a 22. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az önkormányzati önálló vagy az állammal együttes többségi befolyás alatt álló gazdasági társaságok tulajdoni részesedéseinek elidegenítéséről a Közgyűlés rendelkezik.”


5. §


A Rendelet 23.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A nem kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok legfőbb szervében a tulajdonosi jogokat – a 22.§-ban, valamint a /2/ bekezdésében foglaltak kivételével – a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság (PVB) gyakorolja, és ennek keretében dönt minden olyan kérdésben, mely az Önkormányzat számára nem jár pénzügyi kötelezettségvállalással, illetve nem jelent bevételről való lemondást.


(2) A Polgármester eseti döntése alapján az általa kijelölt személy jár el az érintett gazdasági társaság legfőbb szervének ülésén.”


6.§


A Rendelet 25.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„A társasházak legfőbb szervében a közös tulajdoni részre vonatkozó felújítással, beruházással, annak elidegenítésével, valamint a pénzügyi kötelezettségvállalással, alapító okirat módosításának jóváhagyásával, magántulajdonostárs építésügyi hatósági engedélyhez kötött, társasházi közös tulajdont érintő kérelmével kapcsolatos társtulajdonosi jogokat a Polgármester gyakorolja, kivéve az ingatlan üzemeltetésével összefüggésben felmerülő pénzügyi kötelezettségvállalással járó ügyeket legfeljebb 10 millió Ft értékhatárig, amelyekben az önkormányzati tulajdonrész bérbeadásával, haszonbérbeadásával megbízott szervezet saját hatáskörében jár el.”


7. §


A Rendelet 27.§ (6) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) Ingyenesen juttatott vagyon elfogadásáról (az intézményi átvett pénzeszközök és alapítványi juttatások kivételével) - amennyiben annak a rendeltetésszerű használata működési többletköltséget az önkormányzat számára nem jelent – a vagyontárgy értéke alapján 10 millió forintig saját hatáskörben, míg 10 millió forint felett az illetékes szakbizottság és a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság (PVB) véleményének ismeretében – a Polgármester dönt.


Működési többletköltség esetén a szakbizottság és a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság (PVB) véleményének ismeretében a Közgyűlés dönt.”


Módosító rendelkezések


8. §


(1) Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2019. (X.25.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) 1. sz. melléklet A bizottságok Közgyűléstől átruházott hatáskörei Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság I. Hatásköre cím a következő 80. ponttal egészül ki:


„80./ Dönt a korlátozottan forgalomképes törzsvagyon és üzleti vagyon körébe tartozó ingóvagyon tekintetében a tulajdonjog ingyenes átruházásáról 10 millió Ft felett 50 millió Ft értékhatárig.(25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 15. § (2) bekezdés 2.b pont)”


(2) Az SZMSZ 1. sz. melléklet A bizottságok Közgyűléstől átruházott hatáskörei Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság II. Főbb feladatok 4. pont helyébe a következő rendelkezés lép:


„4./ Előzetesen véleményezi az ingyenesen juttatott vagyon elfogadását (az intézményi átvett pénzeszközök és alapítványi juttatások kivételével) 10 millió Ft felett.(25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 27. § (6) bekezdés)


(3) Az SZMSZ 2. sz. melléklet A polgármester Közgyűléstől átruházott hatáskörei Gazdasági ágazatban I. Hatásköre cím a következő 10. és 11. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„10. A társasházak legfőbb szervében a közös tulajdoni részre vonatkozó felújítással, beruházással, annak elidegenítésével, valamint a pénzügyi kötelezettségvállalással, alapító okirat módosításának jóváhagyásával, magántulajdonostárs építésügyi hatósági engedélyhez kötött, társasházi közös tulajdont érintő kérelmével kapcsolatos társtulajdonosi jogokat a Polgármester gyakorolja. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 25. §) 


11. Ingyenesen juttatott vagyon elfogadásáról (az intézményi átvett pénzeszközök és alapítványi juttatások kivételével) - amennyiben annak a rendeltetésszerű használata működési többletköltséget az önkormányzat számára nem jelent – a vagyontárgy értéke alapján 10 millió forintig saját hatáskörben, míg 10 millió forint felett az illetékes szakbizottság és a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság (PVB) véleményének ismeretében – a Polgármester dönt. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 27. § (6) bekezdés)”


(4) Az SZMSZ 2. sz. melléklet A polgármester Közgyűléstől átruházott hatáskörei Gazdasági ágazatban I. Hatásköre cím a következő 18. ponttal egészül ki:


„18./ Dönt a korlátozottan forgalomképes törzsvagyon és üzleti vagyon körébe tartozó ingóvagyon tekintetében a tulajdonjog ingyenes átruházásáról 10 millió Ft értékhatárig. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 15. § (2) bekezdés) ”


Záró rendelkezések


9. §


Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.