Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 34/2017. (XI.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 06
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 34/2017. (XI.10.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A közművelődési feladatellátásában résztvevő önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények integrációja, valamint a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság megszüntetésével az önkormányzati feladatellátásának a Szegedi Nemzeti Színház által történő átvétele szükségessé teszi a rendelet módosítását.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Jogszabály írja elő azok körét, akikkel a rendelet elfogadásához egyeztetni szükséges, ennek ténye kerül feltüntetésre a bevezető részben.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
A közművelődési intézmények integrációja révén egy közművelődési intézményre vonatkoznak a rendelkezések. A Közművelődési Kerekasztal megszűnése miatt kivételre kerülnek a rá vonatkozó rendelkezések.
A 4. §-hoz
A közművelődési intézmények integrációja révén létrejött a Szent-Györgyi Albert Agóra, mely az Agóra Központi Egységből és a 7 városrészi művelődési házból áll.
A Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. megszűnésével a Szegedi Nemzeti Színház működteti a közművelődési tevékenységet is ellátó Regionális Összművészeti Központot és az Újszegedi Szabadtéri Színpadot.
Ezen intézményi változások indokolják a módosítást.
Az 5. §-hoz
Hatályát vesztő rendelkezést tartalmaz tekintettel arra, hogy Szeged Megyei Jogú Városban nem működik Közművelődési Kerekasztal.
A 6. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.