Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2023. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szeged Megyei Jogú Város Építési Szabályzatáról szóló 19/2015. (V.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 22

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2023. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.22.
Szeged Megyei Jogú Város Építési Szabályzatáról szóló 19/2015. (V.14.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Szeged MJV Építési Szabályzatának a rendelet szövegében pontosítások, hibajavítások, kiegészítések, a rendelkezések konkrétabb megfogalmazása, tervezett létesítményeknek területbiztosítás, a városrendezési céloknak jobban megfelelő építési feltételek megteremtése övezeti átsorolásokkal, a jelmagyarázat és az építészi szabályzat összehangolása, beruházás-ösztönzés, nyomvonalas létesítmények helyének pontosítása/módosítása, valamint a jogszabályok által előírt átvezetések teljesítése érdekében indokolt az építési szabályzat módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A SZÉSZ „Értelmező rendelkezések”-et tartalmazó 5. § 29. pontjának pontosítása szükséges a városrendezési és építtetői céloknak jobban megfelelő építési feltételek megteremtése érdekében.
A 2. §-hoz
A SZÉSZ sajátos jogintézményeinek módosítása és kiegészítése szükséges.
A 3. §-hoz
A SZÉSZ vonalas és területi kötelező szabályozási elemek és a sajátos jogintézmények módosítása és kiegészítése szükséges.
A 4. §-hoz
A SZÉSZ irányadó szabályozási elemeinek módosítása szükséges.
Az 5. §-hoz
A SZÉSZ tájékoztató elemeinek módosítása és kiegészítése szükséges.
A 6. §-hoz
A SZÉSZ telekalakításra vonatkozó előírásainak kiegészítése, pontosítása szükséges, hogy a földmérők, az ingatlantulajdonosok és a szakhatóságok egyértelműbb, közérthetőbb szabályok szerint kezdeményezhessenek, illetve engedélyezhessenek telekalakítást.
A 7. §-hoz
A SZÉSZ korlátozásokra vonatkozó előírásainak kiegészítése szükséges az üzemanyagtöltő állomások elhelyezése kapcsán.
A 8. §-hoz
A SZÉSZ beépítésre, beépíthetőségre vonatkozó rendelkezéseinek módosítása: az RSZTK (részletes szabályozási terv készítendő) alapján beépíthető tömbbelsők beépítésére, beépíthetőségére vonatkozó előírás pontosítása szükséges.
A 9. §-hoz
A telektulajdonosoktól és a tervezőktől érkezett visszajelzések alapján a SZÉSZ telkek beépítési módjára vonatkozó rendelkezéseinek módosítása szükséges a zártsorú körülépített udvaros beépítési mód előírásai vonatkozásában.
A 10. §-hoz
A SZÉSZ zöldfelületek kialakítására vonatkozó rendelkezéseinek módosítása szükséges a közterületen, illetve korlátozott használatú közterületeken kivágott fák pótlásával kapcsolatban.
A 11. §-hoz
A SZÉSZ közművekre vonatkozó általános rendelkezéseinek módosítása és kiegészítése szükséges az utak, sétányok, járdák és útcsatlakozások tervezése és kivitelezése vonatkozásában.
A 12. §-hoz
A SZÉSZ felszíni vízelvezetésre vonatkozó rendelkezéseinek módosítása szükséges a bruttó 300 m2-nél nagyobb alapterületű épületek elhelyezése vonatkozásában.
A 13. §-hoz
A SZÉSZ árvízvédelemre, belvízvédelemre vonatkozó rendelkezéseinek módosítása szükséges az illetékes vízügyi hatóság előírásainak megfelelve.
A 14. §-hoz
A SZÉSZ valamennyi karakterterületre vonatkozó előírásainak módosítása szükséges a zártsorú beépítési mód előírásai vonatkozásában.
A 15. §-hoz
A SZÉSZ 4-es (Kertvárosi) karakterterületre vonatkozó előírásainak módosítása szükséges az épület-elhelyezésre vonatkozó rendelkezések kapcsán.
A 16. §-hoz
A SZÉSZ kertvárosias lakóterület [Lke]-re vonatkozó előírásainak módosítása és kiegészítése szükséges a nem elhelyezhető funkciók kapcsán.
A 17. §-hoz
A SZÉSZ egyéb ipari terület [Gipe]-re vonatkozó előírásainak kiegészítése szükséges további elhelyezhető funkciók kapcsán.
A 18. §-hoz
A SZÉSZ Szeged, Felső Tisza-part- Etelka sor- tanpálya- Körtöltés által határolt területre vonatkozó sajátos előírásainak [2] módosítása szükséges a Pick Aréna és a Tiszavirág Sportuszoda megépítése által megváltozott állapotok, illetve további sportcélú funkció elhelyezhetősége kapcsán.
A 19. §-hoz
A SZÉSZ Szeged, Belváros Kis és Nagykörút közötti területre vonatkozó sajátos előírásainak [5] kiegészítése szükséges a további épületek elhelyezhetőségének szabályozása kapcsán.
A 20. §-hoz
A SZÉSZ Szeged, Kiemelt gazdasági övezetre vonatkozó sajátos előírásainak [13] kiegészítése szükséges homlokzatmagasság-meghatározás kapcsán.
A 21. §-hoz
A SZÉSZ Szeged, Budapesti krt. – Csillag tér – Retek u. – József Attila sgt. (volt gyevi temető) sajátos előírásainak [17] módosítása és kiegészítése szükséges a nagyvárosias lakóterületen a lakóépületek bővítésének sajátos szabályai, illetve megnevezés pontosítások kapcsán.
A 22. §-hoz
A SZÉSZ Szeged, A Tisza és Maros meder és a Gyálai Holtág területére vonatkozó sajátos előírásainak [35] módosítása szükséges az illetékes vízügyi hatóság előírásainak megfelelve.
A 23. §-hoz
A SZÉSZ a Science Park Szeged (01392/2, 01392/3, 01392/4, 01392/6, 01392/16, 01392/17, 01392/18, 01392/19, 01392/20, 01392/21, 01392/23, 01392/27, valamint 01392/28 hrsz.-ú ingatlanok) területére vonatkozó sajátos előírásainak [45] módosítása szükséges az illetékes vízügyi hatóság előírásainak megfelelve.
A 25. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.
A 26. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz. A településfejlesztési koncepcióról, az integrált városfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43. § (1) bekezdés a) pontja szerint teljes eljárás esetén a településrendezési eszköz legkorábban az elfogadást követő 30. napon léptethető hatályba.
A 27. §-hoz
Alkalmazhatósági feltételt tartalmaz.