Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásokról szóló 7/2016. (IV.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 21

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.21.
a települési támogatásokról szóló 7/2016. (IV.20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A rendelet módosítását a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások, a minimálbér és garantált bérminimum összegének emelése, a háztartások rezsicsökkentés átalakításával járó többletköltségei, valamint az egyre magasabb infláció indokolják. Annak érdekében, hogy a jelenlegi ügyfelek részére a továbbiakban is megállapíthatóak legyenek a települési támogatások, a jövedelmi határértékek emelése indokolt. Egyes rendkívüli települési támogatásokat, azaz a temetési segélyt, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a beiskolázási, valamint az időskorúak és egészségkárosodottak támogatását illetően a támogatás összegének emelése is szükségessé vált.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzati lakás bérlője, illetve jogcím nélküli lakáshasználója részére megállapított bérleti díj lakbérből és külön szolgáltatások díjából áll. Emiatt a díjhátralék alatt lakbér helyett a bérleti díj hátralékot célszerűbb érteni.
A 2. §-hoz
Annak érdekében, hogy a háztartási energia árak jelentős megemelése miatti többletkiadásokat az önkormányzat a rászoruló családok minél szélesebb körénél kompenzálhassa, a jelenleg lakhatási támogatás néven futó települési támogatás elnevezésének „lakásfenntartást segítő rezsi hozzájárulás”-ra módosítása, és ezen új ellátás két formájának, a lakbértámogatásnak és a rezsitámogatásnak a bevezetése vált szükségessé.
A 3. §-hoz
A lakhatási támogatás nevű települési támogatás lakásfenntartást segítő rezsi hozzájárulásra módosul.
A 4. §-hoz
A lakásfenntartást segítő rezsi hozzájárulás két fajtája a lakbértámogatás és a rezsitámogatás, mely ellátásokra való jogosultság szabályozása szempontjából célszerű általános és különös szabályokat alkotni.
Az 5. §-hoz
Ez a szakasz a lakásfenntartást segítő rezsi hozzájárulás általános feltételeit tartalmazza, ezen belül a jogosulti kör és a jövedelemhatár került meghatározásra.
A 6. §-hoz
Ez a szakasz a lakásfenntartást segítő rezsi hozzájárulás általános feltételeit tartalmazza.
A 7. §-hoz
Ez a szakasz a lakásfenntartást segítő rezsi hozzájárulás általános feltételeit tartalmazza.
A 8. §-hoz
A szakasz a lakbértámogatás jogosultsági feltételeit tartalmazza.
A 9. §-hoz
A szakasz a rezsitámogatásra való jogosultság feltételeit tartalmazza. Jövedelmi sávonként került meghatározásra a támogatási összeg és továbbra is figyelembe vételre kerül a háztartás összetétele, úgy mint az egyedülállóság, vagy az, hogy van-e a háztartásban kiskorú gyerek.
A 10. §-hoz
A rezsitámogatásra jogosult, határozott időre bérbe adott önkormányzati lakás bérlője vagy jogcím nélküli lakáshasználója részére nyújtható kiegészítő támogatás szabályait tartalmazza.
A 11. §-hoz
A gyógyszertámogatásra való jogosultság megemelt jövedelmi határértékét tartalmazza.
A 12. §-hoz
A gyógyszertámogatás megemelt egy főre jutó jövedelemkategóriáit tartalmazza.
A 13. §-hoz
Az átmeneti segélyre való jogosultság megemelt jövedelmi határértékeit tartalmazza.
A 14. §-hoz
A temetési segélyre való jogosultság megemelt jövedelmi határértékét, valamint a megemelt támogatási összeget tartalmazza.
A 15. §-hoz
A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás megemelt összegét tartalmazza.
A 16. §-hoz
A szülési támogatásra való jogosultság megemelt jövedelmi határértékét tartalmazza.
A 17. §-hoz
Az időskorúak és egészségkárosodottak támogatására való jogosultság megemelt jövedelmi határértékét tartalmazza.
A 18. §-hoz
A beiskolázási támogatásra való jogosultság megemelt jövedelmi határértékét tartalmazza.
A 19. §-hoz
A hátralékcsökkentési támogatásra való jogosultság megemelt jövedelmi határértékeit tartalmazza.
A 20. §-hoz
A köztemetés költségeinek megtérítésére vonatkozó méltányossági jövedelemkategóriákat és azok megemelt jövedelmi határértékeit tartalmazza.
A 21. §-hoz
A lakhatási támogatás lakásfenntartást segítő rezsi hozzájárulás elnevezésre történő átvezetését, továbbá a rezsitámogatás iránti kérelemhez szükséges igazolás tartalmi elemeinek szabályozását tartalmazza.
A 22. §-hoz
Az ösztöndíj összegéről szóló igazolás formáinak szabályozását tartalmazza.
A 23. §-hoz
A rendeletben szabályozott ellátási formáknál a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítése tárgyában a méltányossági kategóriákat és azok megemelt jövedelmi határértékeit, a lakhatási támogatás lakásfenntartást segítő rezsi hozzájárulás elnevezésre történő átvezetését, továbbá a rezsitámogatásra való jogosultságról hatósági bizonyítvány kiállítása részletszabályait tartalmazza.
A 24. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz. A rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő, még el nem bírált ügyekben is indokolt alkalmazni annak érdekében, hogy az eddig támogatásban részesülők részére a továbbiakban is megállapítható legyen a támogatás. A lakhatási támogatás, mint ellátási forma átnevezése és szabályainak megváltoztatása miatt szükséges arról is rendelkezni, hogy a rendelet hatályba lépését megelőzően megállapított lakhatási támogatások felülvizsgálatára és megszüntetésére a rendelet hatályba lépését megelőző napon hatályos rendelkezéseit lehessen alkalmazni.
A 25. §-hoz
A megyék vármegyékké történő átnevezése miatti, illetve elírás miatti szövegcseréket tartalmaz.
A 26. §-hoz
A lakhatási támogatás nevű ellátási forma megszüntetése miatti rendelkezéseket tartalmaz.
A 27. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.