Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016/(III.24.) önkormányzati rendelete

A Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés egyes szabályairól szóló 20/2009. (VI.02.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 03. 25- 2016. 03. 24

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016. (III.24.) önkormányzati rendeleteA Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés egyes szabályairól szóló 20/2009. (VI.02.) önkormányzati rendelet módosításáról


BELVÁROS-LIPÓTVÁROS, BUDAPEST, FŐVÁROS V. KERÜLET ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE ALAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK BÉRLETÉRE, VALAMINT AZ ELIDEGENÍTÉSÜKRE VONATKOZÓ EGYES SZABÁLYOKRÓLSZÓLÓ 1993. ÉVI LXXVIII. TÖRVÉNY 3 §-ÁBAN KAPOTT FELHATALMAZÁS ALAPJÁN AZ ALAPTÖRVÉNY32. CIKK (1) BEKEZDÉSÉNEK A) PONTJÁBAN A  MAGYARORSZÁG HELYI ÖNKORMÁNYZATAIRÓL SZÓLÓ 2011. ÉVI CLXXXIX.TÖRVÉNY 13. § (1) BEKEZDÉS 9. PONTJÁBAN MEGHATÁROZOTT FELADATKÖRBEN ELJÁRVA A KÖVETKEZŐKET RENDELI EL:



1.§


Az önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés egyes szabályairól szóló 20/2009. (VI.02.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban:Rendelet) 9.§ (1) bekezdése  helyébe a következő bekezdés lép:


„ (1) Az önkormányzat ingatlan vagyonát könyvszerinti értéken, ingó vagyonát nyilvántartási értéken, portfolió vagyonát a számvitelről szóló törvény alapján beszerzési és piaci árra korrigált értéken tarja nyilván.”


2.§


A Rendelet 9.§ (2) bekezdés a) pontja  helyébe a következő pont lép:


„a.) ingatlan és ingó vagyon esetén 6 hónapnál nem régebbi forgalmi értékbecslés alapján, kivéve, ha a forgalmi értékbecslés ennél hosszabb érvényességi időt állapít meg.”


3.§


„A Rendelet 18. §, 24. § (2) bekezdésében, 25. § (2), (3) bekezdésében, 29. § (3) bekezdésében. a „Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottság” szövegrész helyébe a „Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság” szöveg,


lép.”

4.§


A Rendelet 25.§ (4) bekezdés az alábbi f.) ponttal egészül ki:


„f.) közterület alakítási terv elfogadásáról a Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottsággal együtt. A két Bizottság ellentétes javaslata esetén a közterület alakítási tervről a Képviselő-testület jogosult dönteni.”




5.§


A Rendelet 25.§ (5) bekezdés c) pontja  helyébe a következő pont lép:


„c) reklámtáblák felszerelésének, vitrinek létesítésének az engedélyezéséről településképi bejelentési eljárás keretében”




6.§


A Rendelet 2. számú melléklet helyébe a következő 2. melléklet lép.


7.§


A Rendelet 3. számú melléklet helyébe a következő 3. melléklet lép.




8.§


Hatályát veszti a Rendelet 26. (4) bekezdésének k) pontja és 33.§-a.   



9. §


Záró rendelkezések


Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.





    Szentgyörgyvölgyi Péter                                                   Dr. SélleyZoltán       polgármester                                                                          jegyző



Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2016. március 24. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartalma 30 nap.


Dr. Sélley Zoltán

jegyző








I N D O K L Á S




1.§ esetében csak a törvény címe kerül be a rendeletbe, mint ahogy a nemzeti vagyonról szóló törvényi hivatkozás esetében is van, más jogszabályra történő hivatkozás esetén így lesz egységes, továbbá, ha módosul a konkrétan idézett törvényben az adott paragrafus jelölése, akkor nem szükséges ismételtenrendeletmódosítást  végrehajtani.


2.§ esetében a forgalmi értékbecslésekben előfordulhat hosszabb időtartam, mint hat hónap, az ilyen esetekben nem lenne szükséges új értékbecsléseket készíttetni.


3.§ esetében aSzervezeti és Működési Szabályzatról szóló 11/2011. (III.11.) önkormányzati rendelet módosulása következtében a Képviselő-testület bizottságainak nevei és hatásköreinek változása miatt szükségesek a módosítások.


4.§ esetében a 314/2012.(XI.8.) Kormány rendelet 27.§-ában szabályozott közterület alakítási terv elfogadásának hatásköre került pontosan meghatározásra.


5.§ esetében az építési jogszabályok változása alapján az (5) bekezdés c.) pontjában foglalt építési tevékenységek engedélyezése településképi bejelentési eljárás keretében zajlik.


6.§ esetében az Önkormányzat törzsvagyonába tartozó ingatlanok aktualizálásra kerültek és helyes számozással kerül feltüntetésre.


7.§ esetében az Önkormányzat üzleti vagyonába tartozó ingatlanok aktualizálásra kerültek és helyes számozással kerül feltüntetésre.


8.§ esetében az építési jogszabályok úgy változtak, hogy az építési engedélyezési eljárásban a tulajdonos hozzájárulását a kérelmezőnek nem kell csatolnia az engedély megszerzéséhez,  ezért javasolt a vagyonrendelet 26.§ (4) bekezdés k.) pontjának hatályon kívül helyezése.

A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény (2) bekezdésre történő hivatkozás okafogyott, tekintettel arra, hogy a hivatkozott (2) bekezdés a törvényben már nem szerepel. (33.§)


9.§ hatályba léptető rendelekezések.



Mellékletek