Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019/(II.1.) önkormányzati rendelete

az V. kerület közigazgatási területén működő egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló 5/2017.(III.09.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 02. 02- 2019. 02. 01

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat

Képviselő-testületének 

4/2019. (…II.1...) önkormányzati rendelete


az V. kerület közigazgatási területén működő egészségügyi  alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló

5/2017.(III.09.) önkormányzati rendelet módosításáról



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 4. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:



  1. §

Az V. kerület közigazgatási területén működő egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló 5/2017.(III.09.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban ER.) 4. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat a háziorvosi alapellátáshoz és a házi gyermekorvosi ellátáshoz kapcsolódó ügyeleti alapellátást a naptári év minden napján, a nap 24 órájában, a mindenkori hatályos jogszabályok alapján kötött közreműködői szerződéssel, két telephelyen látja el. Az V. kerület lakosai felnőtt és gyermek háziorvosi ügyeleti ellátása vonatkozásában Budapest Főváros V. kerületének teljes közigazgatási területe egy ellátási körzetet képez.”

2. §

Az ER. 5. § (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az V. kerület lakosai fogászati ügyeleti ellátása vonatkozásában Budapest Főváros V. kerületének teljes közigazgatási területe egy ellátási körzetet képez. Az Önkormányzat a fogászati alapellátáshoz kapcsolódó felnőtt és gyermek fogászati ügyeleti alapellátást a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetben 1088 Budapest, Szentkirályi u. 40. szám alatt biztosítja

a) munkanapokon 20.00 órától 7.00 óráig

b) nem munkanapokon (pihenőnapok, munkaszüneti napok) 8.00 órától 13.00 óráig, 14.00 órától 19.00 óráig, 20.00 órától 7.00 óráig.”

  1. §

Az ER. 4. számú melléklete helyébe az új 4. számú melléklet lép.

  1. §

Záró rendelkezés

  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.
  2. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.




                 Szentgyörgyvölgyi Péter                                          dr. Sélley Zoltán

   polgármester                                                              jegyző






Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2019…február 1. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartalma 30 nap.


                                                                                                    dr. Sélley Zoltán

                                                                                                        jegyző





Indokolás



  1. § A rendelet – az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. § (1) bekezdés c) pontja értelmében, miszerint: a települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti ellátásról – tartalmazza az ügyeleti rendre vonatkozó szabályozást, azonban tekintettel arra, hogy az egész kerület egy körzetbe tartozik nem rendelkezett a körzetek kijelöléséről. A módosítás alapján egyértelműen megfogalmazásra kerül, hogy az V. kerület lakosai a felnőtt és gyermek háziorvosi ügyeleti ellátás vonatkozásában egy ellátási körzetbe tartoznak.
  2. § Ugyanaz az indokolás, mint az 1. §-ban a fogorvosi ügyeleti ellátásra vonatkozóan.
  3. § A védőnői körzethatárok változásának a rendelet mellékletében történő átvezetéséről rendelkezik.
  4. § A hatályba léptető rendelkezések.


























Mellékletek