Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2014. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat bevételeinek lakáscélokra és az ezekhez kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra vonatkozó felhasználás szabályairól szóló 34/2013. (VI.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 08. 29- 2014. 08. 29

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2014. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat bevételeinek lakáscélokra és az ezekhez kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra vonatkozó felhasználás szabályairól szóló 34/2013. (VI.25.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2014.08.29.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőt rendeli el:

1. § (1a) Az Önkormányzat bevételeinek lakáscélokra és az ezekhez kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra vonatkozó felhasználás szabályairól szóló 34/2013. (VI.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép: 1.§

„(1) Az önkormányzat közigazgatási területén lévő társasházak és lakásszövetkezetek évente folyamatosan pályázatot nyújthatnak be az osztatlan közös tulajdonában lévő épületrészek részleges-, teljes felújításához, és gáz alap- és felszállóvezeték felújításához (a továbbiakban: műszaki felújítás), valamint osztatlan közös tulajdonban lévő épületrészekhez kapcsolódó zöldfelületek kiépítéséhez, megújításához e rendelet szerint, a képviselő-testület által évente a költségvetésről szóló önkormányzati rendelet elfogadásáig az átmeneti gazdálkodásról szóló önkormányzati rendeletben, ezt követően a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott keretösszeg erejéig.”

(2) A társasház, lakásszövetkezet műszaki felújításaihoz önkormányzati vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön, az osztatlan közös tulajdonban lévő épületrészekhez kapcsolódó zöldfelületek kiépítéséhez, megújításához pedig vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe, az 1. mellékletben meghatározott munkákra a 2. melléklet szerinti adatlapon. A társasház, lakásszövetkezet a pályázatában kizárólag olyan munkálatokat jelölhet meg, amelyet a pályázat benyújtását követően fog megkezdeni.

(3) Egy társasház, lakásszövetkezet évente két pályázatot nyújthat be, az egyik pályázat tárgya kizárólag a lakókörnyezet élhetőbbé tételére vonatkozhat a rendelet 1. melléklet II. pontja alapján, a másik pályázat tárgya bármely más felújítási munkanemekre vonatkozhat, amelyet a rendelet 1. melléklet I. pontja tartalmaz.”

2. § A Rendelet 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A társasházak, lakásszövetkezetek felújításához az 1. § szerinti önkormányzati támogatás iránt azok a társasházak vagy lakásszövetkezeti közösségek nyújthatnak be pályázatot, ahol a magántulajdoni hányad a tulajdonközösségen belül meghaladja az 50%-ot.”

3. § A Rendelet 2. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép és a következő c) ponttal egészül ki:

[A társasház, lakásszövetkezet a pályázathoz köteles csatolni:]

„b) az 1. melléklet szerinti munkák közül – a lakókörnyezet élhetőbbé tétele megnevezésű munkanem kivételével - az elvégzendő munkákra vonatkozó, minimum két kivitelezői ajánlatot tételes költségvetéssel, és arra vonatkozó igazolást, hogy a pályázott összeg önrészével rendelkezik.

c) a lakókörnyezet élhetőbbé tétele elnevezésű munkanem esetében tételes költségbecslést a megvalósítani kívánt beruházás elemeiről, színes fotódokumentációt a felújítani kívánt területről, arra vonatkozó igazolást, hogy a pályázott összeg önrészével rendelkezik, valamint a közgyűlés arra vonatkozó döntését, hogy a megvalósítani kívánt beruházás legalább 2 évig fennmarad.”

4. § A Rendelet 2. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Egymillió forint feletti beruházási költség esetén – kivéve a lakókörnyezet élhetőbbé tétele elnevezésű munkanem esetében – a társasház, lakásszövetkezet köteles műszaki ellenőrt alkalmazni. A társasház, lakásszövetkezet a műszaki ellenőr költségeit a beruházási költségekhez hozzáadhatja és a támogatási összegben elszámolhatja.”

5. § A Rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az 1. melléklet I. pontjában meghatározott támogatható felújítási munkanemeknél a támogatás összege évente legfeljebb a beruházási költség 50%-a, amelynek 25%-a vissza nem térítendő támogatás, 25%-a kamatmentes kölcsön. Pályázatot benyújtani kizárólag mindkét támogatási formára lehetséges.”

„(1b) Abban az esetben, ha a társasház vagy lakásszövetkezet rezsicsökkentésből származó megtakarítása fedezi az (1a) bekezdésben foglalt önrész 100%-át, és ezt hitelt érdemlően igazolni tudja, abban az esetben az Önkormányzat által nyújtható támogatás összege évente legfeljebb a beruházási költség 50%-a, amelynek 100%-a vissza nem térítendő támogatás.

(1c) Abban az esetben, ha a társasház vagy lakásszövetkezet rezsicsökkentésből származó megtakarítása fedezi az (1a) bekezdésben foglalt önrész egy részét, és ezt hitelt érdemlően igazolni tudja, abban az esetben az Önkormányzat által nyújtható támogatás összege évente legfeljebb a beruházási költség 50%-a, azzal, hogy a vissza nem térítendő támogatás mértéke a rezsicsökkentésből származó megtakarítás összegével növelésre kerül, és a kamatmentes kölcsön összege ezen összeggel csökkentésre kerül. Pályázatot benyújtani kizárólag mindkét támogatási formára lehetséges.”

7. § A Rendelet 3. § (2)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés, az (1b)-(1c) bekezdés szerinti támogatás összege nem haladhatja meg

a) 30 albetét alatti társasház, lakásszövetkezet esetén a 2.000.000,- Ft-ot,

b) 31-100 albetétes társasház, lakásszövetkezet esetén a 3.000.000,- Ft-ot,

c) 101-200 albetétes társasház, lakásszövetkezet esetén az 5.000.000,- Ft-ot,

d) 201-400 albetétes társasház, lakásszövetkezet esetén a 6.000.000,- Ft-ot,

e) 501- feletti albetétes társasház, lakásszövetkezet esetén a társasház, lakásszövetkezet lépcsőházanként jogosult a támogatásra, melynek összege lépcsőházanként 1.000.000,- Ft összeg, azzal, hogy a támogatás összege a 7.000.000,- Ft-ot nem haladhatja meg.

(3) A lakóépületek kamerával történő felszerelése munkanem esetén a támogatás albetétszámtól független, az igényelhető támogatás összege nem haladhatja meg a beruházási költség 50%-át - amelynek 25%-a vissza nem térítendő támogatás, 25%-a kamatmentes kölcsön - de legfeljebb a 300.000,- Ft-ot.”

„(6) A lakókörnyezet élhetőbbé tétele elnevezésű munkanem esetében a támogatás mértéke a beruházási költség 50%-át kitevő vissza nem térítendő támogatás. A támogatás összege nem haladhatja meg a 3. § (2) bekezdésben meghatározott összeget.”

9. § A Rendelet 4. § (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A gázvezeték felújítására kapott támogatás esetén a megállapodás aláírását követő 180 napon belül, egyéb műszaki felújítási munkálatokra és a lakókörnyezet élhetőbbé tétele elnevezésű munkanemre kapott támogatás esetén a megállapodás aláírását követő 1 éven belül kell megvalósítani.”

10. § (1) A Rendelet 4. § (7) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A támogatás folyósításáról (részszámla benyújtása esetén a támogatás arányos részben folyósításáról) a társasház, lakásszövetkezet javára az önkormányzat akkor intézkedik, ha]

„a) a társasház, a lakásszövetkezet bemutatja az építési engedéllyel végezhető felújítási munkák elvégzéséhez szükséges jogerős építési engedélyt, vagy az építési engedély nélkül végezhető felújítási munkákhoz a szükséges településképi bejelentési eljárás lefolytatását igazoló dokumentumot.”

[A támogatás folyósításáról (részszámla benyújtása esetén a támogatás arányos részben folyósításáról) a társasház, lakásszövetkezet javára az önkormányzat akkor intézkedik, ha]

„e) a társasház, a lakásszövetkezet bemutatja a lakókörnyezet élhetőbbé tételét igazoló színes fotódokumentációt, a felújítási munka elvégzését igazoló kivitelezési számlákat, valamint esetlegesen a kivitelezésre vonatkozó szerződést.”

11. § (1) A Rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

(2) A Rendelet 2. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

12. § (1) Ez a rendelet a 2014. augusztus 29-én lép hatályba - azzal, hogy a TPEM által még el nem bírált, de benyújtott pályázatokra is alkalmazni kell - és hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti a Rendelet 2. § (2) bekezdése, az 5. § (3) bekezdése.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2014. augusztus 30. napjával.