Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 46/2014. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 46/2014. (XII. 12.) önkormányzati rendelete a Polgármester Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban állók díjazásáról és egyéb juttatásairól

Hatályos: 2023. 05. 16- 2023. 12. 31

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 46/2014. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 46/2014. (XII. 12.) önkormányzati rendelete a Polgármester Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban állók díjazásáról és egyéb juttatásairól

2023.05.16.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3), (4) bekezdésében, a 236. § (4) bekezdésében, a 237. §-ban kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. §1 A rendelet személyi hatálya kiterjed a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatallal (a továbbiakban: Hivatal) közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőre és közszolgálati ügykezelőre (a továbbiakban együttesen: köztisztviselő).

2. Illetményalap és illetménykiegészítés

2. § Az illetményalap és az illetménykiegészítés mértékét a Képviselő-testület a költségvetési rendeletében határozza meg.

3. Vezetői illetménypótlék

3. § A vezető beosztású köztisztviselő vezetői illetménypótlékra jogosult. A pótlék mértéke:

a) az osztályvezetői szintnek megfelelő vezető esetén a vezető alapilletményének 10%-a,

b) a főosztályvezető-helyettesi szintnek megfelelő vezető esetén a vezető alapilletményének 15%-a.

c) főosztályvezető esetén az alapilletmény 20%-a.

4.2 A köztisztviselőt megillető egyéb juttatások és támogatások,

4. §3 (1) A határozatlan időre kinevezett köztisztviselő írásos kérelmére illetményelőleg kifizetése engedélyezhető átmeneti anyagi gondjai enyhítésére.

(2) A köztisztviselőt fizetett szabadidő illeti meg a közigazgatási alap- és szakvizsgára, valamint az ügykezelői vizsgára való eredményes felkészülése érdekében. A szabadidő mértéke közigazgatási alapvizsga és ügykezelői vizsga esetén 3 munkanap, közigazgatási szakvizsga esetén vizsgatárgyanként 5 munkanap, melyet a köztisztviselő a vizsgát megelőzően vehet igénybe.

(3) A Hivatal szakemberszükségletének biztosítása érdekében a munkavégzés mellett feladat- és munkakörében szakirányú iskolarendszerű oktatásban, szakképesítést nyújtó képzésben, illetve nyelvoktatásban résztvevő főfoglalkozású köztisztviselővel tanulmányi szerződést köthet a továbbtanulás támogatása érdekében.

(4) A köztisztviselő jogosult az általa meghatározott fizetési számlához kapcsolódóan bankszámla-hozzájárulásra, valamint az adóévben a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti további szociális, jóléti, kulturális juttatásra, ha annak pénzügyi fedezetét az éves költségvetés biztosítja.

(5) A jegyző a köztisztviselő kérelmére gyermekfelügyeleti támogatás kifizetését engedélyezheti, amennyiben a köztisztviselő a gyermeke gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadságát megszakítva újra munkába áll, és a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék intézményében időszakos gyermekfelügyelet szolgáltatást vesz igénybe. A támogatás vissza nem térítendő havi juttatásként kerül kifizetésre.

(6) A köztisztviselő szülője, házastársa, élettársa, gyermeke vagy olyan rokona halála esetén, akinek eltartására kötelezett volt, kegyeleti támogatásban részesíthető anyagi gondjai enyhítése érdekében. A kegyeleti támogatás egyszeri, vissza nem térítendő juttatás, melynek összege az illetményalap 300%-ának megfelelő összeg,

(7) A köztisztviselő naptári évenként nettó 75.000 Ft ruházati költségtérítésre jogosult, ha közszolgálati jogviszonya tárgyévet megelőző év július 1. napján, vagy azt megelőzően fennállt. A juttatás kizárólag olyan felsőruházati cikkre vonatkozik, amely elősegíti a kulturált hivatali megjelenést. A munkáltató a tárgyévre járó hozzájárulást egy összegben, legkésőbb tárgyév február 28. napjáig fizeti ki a köztisztviselő részére az általa választott fizetési számlára történő átutalással, fizetési számla hiányában pénzforgalmi számláról történő készpénzkifizetés postai kézbesítése útján.

(8)4

(9) Az átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe került köztisztviselő megélhetési költségeinek enyhítésére a munkáltató vissza nem térítendő szociális támogatást nyújt, melynek mértéke legfeljebb bruttó 50.000 Ft. A szociális támogatás ugyanazon személynek a tárgyévben kétszer adható, odaítélésről a jegyző dönt.

(10) Lakhatási kiadásokhoz történő támogatásban részesülhet az a főfoglalkoztatású határozatlan időre kinevezett köztisztviselő, aki albérletben vagy önálló bérletben lakik, és Budapesten nincs beköltözhető ingatlan tulajdona, haszonélvezeti joga, vagy nem önkormányzati bérleményben lakik. Támogatásban az a köztisztviselő részesülhet, akinek a háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem éri el a mindenkori minimálbér összegét. A lakhatási támogatás mértéke bruttó 50.000 Ft/hó, melyet a köztisztviselő legfeljebb 1 éven keresztül igényelhet. A támogatás kifizetése minden hónap 15. napjáig történik.

4/A. Közszolgálati Tisztviselők Napja

4/A. § A Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők számára a Közszolgálati Tisztviselők Napja, július 1-je, munkaszüneti nap.

5. Egyéb rendelkezések

5. § (1) Az e rendeletben meghatározott juttatásokra, támogatásokra felhasználható keretösszeg előirányzatát a Képviselő-testület évente a költségvetési rendeletben határozza meg.

(2) A 4/A. §-ban foglalt rendelkezéssel összefüggésben keletkező többletköltségek fedezetét az Önkormányzat saját bevételeinek terhére biztosítja.

6. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba

6/A. §5 A Polgármester Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban állók díjazásáról és egyéb juttatásairól szóló 46/2014. (XII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 7/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelettel módosított 4. § d) pontját 2022. január 1. napjától kell alkalmazni.

7. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az Önkormányzat költségvetési szerveinél közszolgálati jogviszonyban állók jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló 71/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet

1

Az 1. § a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. alcím címe a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg. A 4. § a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (8) bekezdését a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

5

A 6/A. §-t a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.