Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 48/2014. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

a Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 12. 06- 2014. 12. 06

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 48/2014. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

a Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2014.12.06.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében megállapított feladatkörében eljárva a 13. § (1) bekezdésében, valamint a 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII.12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Telekegyesítés esetén a megszűnő telekhatárhoz rendelt párkány magasságváltást az eredeti telekosztásnak megfelelően kell értelmezni.”

2. § A Rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A közművezetékek a közüzemi csatlakozási pontjáig csak a terepszint alatt helyezhetők el, beleértve az elektromos ellátás és a hírközlés vezetékeit is.”

3. § (1) A Rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Védett területeken az épületek közterületről látható homlokzatait részleges színezéssel felújítani nem szabad.”

(2) A Rendelet 6. § (4) bekezdés felvezető mondatának és az a) pontjának helyébe a következő rendelkezés lép:(4) A területen a közterületről láthatóan gépészeti, hírközlési- és távközlés, közmű és egyéb berendezések csak az alábbiak szerint helyezhetők el.” a) Az égéstermék homlokzatra történő kivezetése csak jogszabálynak megfelelő kémény hiányában műszaki szükségességből, a homlokzatképzéssel megfelelően összehangolt műszaki megoldással és homlokzatdísz roncsolása nélkül engedhető meg. A műszaki megoldás megfelelőségének igazolása érdekében a tervekhez mellékelni kell az önkormányzati főépítész véleményét, annak hiányában az illetékes tervtanács állásfoglalását.”

(3) A Rendelet 6. § (4) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„c) 1,20 méternél nagyobb átmérőjű parabolaantenna, műholdvevő, illetve távközlési, adatátviteli berendezés kültéri egysége, hír- és adattovábbító berendezés és kábelei védett épületen sem az utcai sem a belső homlokzaton, sem a lépcsőházban nem helyezhetők el. Nem védett épület közterületről látható homlokzatán ezek a berendezések csak takartan helyezhetők el, kábelei a homlokzaton és a lépcsőházban nem helyezhetők el.”

4. § (1) A Rendelet 9. § (5) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Vegyes használatú utak lakó- és pihenőövezetekben történő kialakítása]

„b) A közterületek felújítása vagy átépítése esetén közterület-alakítási tervet kell készíteni.”

(2) A Rendelet 9. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A gyalogos közlekedés részére fenntartott területet a Kisfaludy és a Vajdahunyad, valamint a Vajdahunyad és a Futó utcák között legalább 8 méteres, a Bókay és a Szigony utcák között legalább 6 méteres közlekedési sávot közhasználat céljára átadott területként kell kialakítani.”

(3) A Rendelet 9. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Az alábbi útszakaszokon alakítandó ki forgalomcsillapított, vegyes használatú közterület:”

5. § (1) A Rendelet 10. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Pavilonok elhelyezése]

„a) Új közterületi pavilon létesítése, cseréje csak közterületi alakítási terv alapján, virág,- újság és büfétermék-árusítás, valamint kulturális rendezvények céljából helyezhető el.”

(2) A Rendelet 10. § (2) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Pavilonok elhelyezése]

„f) Egy útszakaszon csak azonos építészeti kialakítású, a környezethez illeszkedő stílusú pavilonok helyezhetők el.”

(3) A Rendelet 10. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A közvilágítási oszlopok városnegyedenként, szerkezetileg összefüggő utcaszakaszokon és a köztereken, közparkokban egységes kialakításúak legyenek és illeszkedjenek a környezet építészeti arculatához.”

6. § A Rendelet 11. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A kivágott fák pótlásáról a fakivágásról szóló rendeletekben meghatározott helyen és módon kell gondoskodni.”

7. § (1a) A Rendelet 13. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: [A VK jelű építési övezetek, zártsorú beépítési módú területein, továbbá a KL-KT övezetek mentén fekvő I, L1 és L2 jelű övezetekbe tartozó telkeken] b) az épületek földszintjének a) pontban említett, közcélú hasznosításra (üzlet, portál) alkalmas, a tartószerkezettel összehangolt kialakításának lehetőségét abban az esetben is biztosítani kell, ha az épületek földszintjének végleges kialakítására több ütemben kerül sor.”

(2) A Rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(3) a 13. § (1) bekezdésében leírt Zártsorú beépítési módú területen:

a) 100%-os földszinti beépítés esetén:
1. lakóépületben az előírt legkisebb zöldfelület tetőkert kialakításával is biztosítható, ha a tetőkert legalább 50%-a játszó- vagy pihenőkertként kerül kialakításra,
2. egyéb rendeltetésű épületben az előírt zöldfelület teljes nagyságának biztosítása helyett elegendő, ha a tető 25%-án tetőkertet alakítanak ki.
b) ha a szabályozási terv lehetővé teszi, az udvar lefedhető,
c) a szabályozási terven jelölt be nem építhető épületközöket szabadon kell hagyni,
d) meglévő épülethez épített új felvonó beépítési alapterületével a megengedett beépítettség növelhető, ha az igazolhatóan az épület kontúron belül nem helyezhető el,

8. § (1) A Rendelet 16. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(2) A közlekedési célú területeken a szabályozási terven meghatározott építési helyeken a terepszint alatti építményeket az alábbiak alapján kell kialakítani:

a) A terület olyan sajátos építési terület, amely kizárólag a közlekedés, gyalogos közterek, gyalogos aluljáró, tömegközlekedés végállomásai és várakozóhelyei (metrómegálló, végállomás), valamint az azokhoz szorosan, kapcsolódó létesítmények terepszint alatt elhelyezésére, valamint a sajátos területi előírásokban meghatározott feltételekkel megvalósítható mélyparkoló kialakítására szolgál.

b) A metrólétesítmények – közművek – egyéb közlekedési létesítmények és parkolók elhelyezését a terepszint alatt építési helyen összehangoltan kell megvalósítani.

c) A területen a metró létesítményei elhelyezhetőségének elsőbbségét biztosítani kell, bármilyen építmény, közműhálózat elhelyezésével szemben.

d) Az új létesítményeket úgy kell elhelyezni, hogy a gyalogos közlekedés területét nem korlátozhatják, a gyalogos közlekedés számára kijelölt területeket nem veheti igénybe.

e) Az aluljárókhoz és metróhoz kapcsolódó közhasználatú terepszint alatti tereket építészetileg egységesen kell kialakítani. Az alkalmazott anyagoknak, az igénybevételnek megfelelőnek, időtállónak kell lenniük, azonos felújítási ciklus (kopás stb.) figyelembevételével.

f) A 2. és a 4. metróvonal állomásai között az adott közlekedési csomópontban a felszín alatti közvetlen gyalogos összeköttetést kell biztosítani.

g) A szabályozási tervlapon terepszint alatti építési helyként jelölt területen, a közterület alatt út-, illetve gyalogút-átvezetés, rámpa, mélygarázs és az ezekkel kapcsolatos műtárgyak, valamint a gyalogos átvezetést kísérő kiskereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató funkciók helyezhetők el.

(2) A Rendelet 16. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(3) A Bethlen Gábor utca - Baross tér - Festetics utca között a terepszint alatt a gyalogos átjárást biztosítani kell.”

(3) A Rendelet 16. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: [A Blaha Lujza téren] „b) a metró aluljáró terepszint alatti bővítése során kiskereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató funkciójú rendeltetési egység csak a szabályzatban rögzített feltételekkel helyezhető el, ha a volt Corvin áruház (hrsz: 36432) épületében legalább az össz szintterület 20%-ában kulturális, művelődési, vagy rendezvényszervezésre alkalmas rendeletetési egység létesül.”

(4) A Rendelet 16. § (8) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: [A Vajdahunyad utca - Kis Stáció utca - Futó utca - Nap utca által határolt 111. tömb területén belül] „a) az "Építési hely kizárólag terepszint alatt beépíthető része"-n a terepszint alatti építmény zárófödémén legalább 0,5 m-es földtakarással zöldfelület létesítendő oly módon, hogy a földtakarás felső síkja az utcai járdavonal szintjével azonos, vagy attól legfeljebb ±50 cm eltérésű lehet,”

9. § (1) A Rendelet 22. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: [Az L1-VIII jelű építési övezetek területén] „f) alapfokú önkormányzati feladatokat ellátó intézmények esetén az építménymagasság 1. számú táblázat szerinti legkisebb értékének legalább 6,00 méternek kell lenni. A csatlakozásnál az illeszkedés szabályait kell alkalmazni.”

(2) A Rendelet 22. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „Az építési övezetek területén a telkek és az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket a 1. számú táblázat tartalmazza.”

10. § A Rendelet 23. § (2), bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „Az építési övezetek területén a telkek és az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket a 2. számú táblázat tartalmazza.”

11. § (1) A Rendelet 24. § (1) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: [Az L2/A-VIII jelű építési övezetek területén] „h) Az övezetekben előírt megengedett beépítettséget meghaladó beépítettségű ingatlanon, új rendeltetési egység elhelyezésének kivételével, a tetőtér beépítésével az épület bővíthető.”

(2) A Rendelet 24. § (2) helyébe a következő rendelkezés lép: „Az építési övezetek területén a telkek és az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket a 3. számú táblázat tartalmazza.”

12. § (1) A Rendelet 25. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: [Az L4-VIII-1 jelű építési övezetek területén] „b) új épületet elhelyezni csak a kialakult beépítéshez illeszkedően lehet.”

(2) A Rendelet 25. § (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „Az építési övezetek területén a telkek és az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket a 4. számú táblázat tartalmazza.”

13. § (1) A Rendelet 26. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: [L7-VIII telepszerű lakóterület építési övezeteinek részletes előírásai] „d) Lakótelepi egység beépítetlen részére a közterületre vonatkozó előírások érvényesek, azt közterületi jelleggel kell fenntartani.”

(2) A Rendelet 26. § (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „Az építési övezetek területén a telkek és az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket az 5. számú táblázat tartalmazza.”

14. § A Rendelet 27. § (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „Az építési övezetek területén a telkek és az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket a 6. számú táblázat tartalmazza.

15. § (1) A Rendelet 28. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: [Az I-VIII-1 jelű építési övezetek területén] „b) Amennyiben az ingatlan tulajdonosa megállapodik az önkormányzattal a földszinti területek egy részének közhasználat, illetőleg az épület egy részének közszolgáltatás céljára történő átadásáról „(a továbbiakban: közhasználat), arról az ingatlan-nyilvántartásba történő átvezetéssel gondoskodni kell.”

(2) A Rendelet 28. § (7) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: [Az I-VIII-3 jelű építési övezet területén:] „e) A piac átépítésekor, a meglévő kiskereskedelmi tevékenység átmenetileg a szabályozási terven „ideiglenes piac területe” felirattal jelölt helyen (hrsz: 35331, 35332, 35333) helyezhető el, külön megállapodásban meghatározott időtartamra.”

(3) A Rendelet 28. § (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „Az építési övezetek területén a telkek és az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket a 7. számú táblázat tartalmazza.”

16. § A Rendelet 29. § (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „Az építési övezetek területén a telkek és az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket a 8. számú táblázat tartalmazza.”

17. § A Rendelet 30. § (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „Az építési övezetek területén a telkek és az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket a 9. számú táblázat tartalmazza.”

18. § A Rendelet 31. § (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „Az építési övezetek területén a telkek és az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket a 10. számú táblázat tartalmazza.”

19. § A Rendelet 32. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „Az építési övezetek területén a telkek és az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket a 11. számú táblázat tartalmazza.”

20. § A Rendelet 33. § (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „Az építési övezetek területén a telkek és az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket a 12. számú táblázat tartalmazza.”

21. § A Rendelet 35. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „Az építési övezetek területén a telkek és az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket a 13. számú táblázat tartalmazza.”

22. § A Rendelet 36. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „Az építési övezetek területén a telkek és az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket a 14. számú táblázat tartalmazza.”

23. § (1) A Rendelet 37. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „Az építési övezetek területén a telkek és az építmények kialakítására vonatkozó paramétereket a 14. számú táblázat tartalmazza.”

(2) A Rendelet 37. § (5) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: [A Z-KP-VIII közpark területén] „a) játszókertet, sportkertet és pihenőkertet lehet létesíteni.”

(3) A Rendelet 37. § (9) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: [A Blaha Lujza tér:] „a) A Z-FK-VIII-3 övezetbe sorolt közterületen elszabad helyezni terepszint alatti építményt, melyben a (3) a) 1., 4., 5. és 6. pontok szerinti funkciók létesíthetők közterület-alakítási terv alapján.”

(4) A Rendelet 37. § (10) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: [II. János Pál pápa tér] „d) A metróállomás építési munkái alatt a felvonulási területen megmaradó fák védelméről gondoskodni kell.”

(5) A Rendelet 37. § (11) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: [Teleki tér] „a) a tér átépítésekor az alábbi, a szabályozási terven jelölt beavatkozások a használatba vételig kialakítandóak.”

24. § A Rendelet 3. mellékletének a Ciprus utca – Százados út – Hungária körút – Salgótarjáni utca – Asztalos Sándor utca által határolt tömbök területére vonatkozó szabályozási tervi elemei helyébe ezen rendelet 1. mellékletének szabályozási tervi elemei lépnek.

25. § A Rendelet 8. § (1) bekezdés a) pontjában a „hatóság” szövegrész helyébe az „önkormányzat” szövegrész kerül.

26. § (1) Ez a rendelet az elfogadást követő napon lép hatályba, azzal, hogy a szabályzatot a hatályba lépést követően indított építési ügyekben kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti a Rendelet

(1) 2. § (5) bekezdése,

(2) 6. § (5) bekezdése,

(3) 7. §-a,

(4) 10. § (1) bekezdése,

(5) 10. § (3) bekezdés c) pontja,

(6) 10. § (8) bekezdése,

(7) 13. § (5) bekezdés és a (6) bekezdés közötti cím,

(8) 14. § (1) bekezdés c) pontja,

(9) 15. § (6) bekezdése,

(10) 27. § (1) bekezdés d) pontja.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2014. december 7. napjával.