Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015. (III. 20.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámberendezések és cégérek elhelyezésének szabályairól szóló 55/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 03. 20- 2015. 03. 20

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015. (III. 20.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámberendezések és cégérek elhelyezésének szabályairól szóló 55/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2015.03.20.

Budapest Főváros VIII. Kerület Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján a településkép védelme érdekében a következőket rendeli el:

1. § A reklámok, reklámberendezések és cégérek elhelyezésének szabályairól szóló

55/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (1) bekezdés a) pont címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„a) Reklámberendezések általános típusai”

2. § A Rendelet 3. § (1) bekezdés a) pontjának am) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép: „am) Reklámmolinó: építményen, vagy építmények között kifeszített, anyaghasználatától és telítettségétől függetlenül, ideiglenes reklámberendezés.

3. § A Rendelet 3. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: „b) Cégérek: valamely tevékenység jelképeként használt, a vállalkozásban folytatott tevékenységre utaló jelkép.”

4. § A Rendelet 3. § (1) bekezdés b) pont bd) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép: „bd) Totemoszlop: egy vagy több az ingatlanon található vállalkozás cégérét vagy cégtábláját tartalmazó, toronyszerű reklámberendezés.”

5. § A Rendelet 3. § (1) bekezdés b) pontja az alábbi be) alponttal egészül ki: „be) Cégzászló: egy vállalkozás nevét, logóját, funkcióját, az alapítás évét tartalmazható, a vállalkozást magában foglaló épületen létesített zászló (anyaghasználattól függetlenül).”

6. § A Rendelet 4. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „(2) A Reklámnak tartalmaznia kell a reklámelhelyezésre vonatkozó hatósági igazolás számát.”

7. § A Rendelet 5. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „(1) Reklám elhelyezése csak az építésüggyel összefüggő egyes helyi önkormányzati hatósági eljárások részletes szabályairól szóló önkormányzati rendeletben meghatározott településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően lehetséges. Ezt a szabályt nem kell alkalmazni az egy hónapnál rövidebb ideig kinn lévő cserélhető reklám elhelyezésére, amely citylight berendezésen vagy hirdetőoszlopon kerül elhelyezésre.”

8. § (1a) A Rendelet 6. § (7)-(9) bekezdésekkel egészül ki: „(7) Új épület építésénél, meglévő épület átalakításánál, funkcióváltásánál, homlokzati felújításánál az intézmények, szervezetek cégéreinek, hirdetőtábláinak méretét és elhelyezését a homlokzattal együtt kell reklám elhelyezési koncepcióterv alapján kialakítani. Utólagosan cégér vagy hirdetőtábla a már kialakított homlokzat architektúráját figyelembe véve, e koncepciótervnek megfelelően helyezhető csak el.

(8) A műemléki jelentőségű területeken és a főútvonalak mentén 2 m2-t meghaladó méretű hirdetés, reklámhordozó az épületek közterületről látható homlokzati falfelületein vagy kerítésein nem helyezhetők el. Kivételt képeznek az épület portálszerkezetén belül elhelyezett reklámberendezések.

(9) A meghatározott méretektől eltérni kizárólag az épület homlokzati rendszerébe illeszkedően, az ezt igazoló, a teljes épület homlokzatát bemutató, településképi bejelentési eljárás keretében hozott döntésben elfogadott, a kerületi tervtanács által elfogadott reklám-elhelyezési koncepcióterv alapján lehet. Az eltérés mértéke a rendeletben meghatározott méretekhez képest maximum négyszeres lehet.”

9. § A Rendelet 8. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „(1) Épületek közterületről látható földszinti homlokzatainak legfeljebb a 15%-án helyezhető el reklámberendezés. A számításnál a falsíkra merőleges cégérek és cégtáblák figyelmen kívül hagyhatók.”

10. § A Rendelet 9. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „(1) Tilos reklámberendezést elhelyezni zöldfelületeken, növényzeten, emlékműveken, szobrokon, telefonfülkén, közműberendezéseken, utcabútoron, villanyoszlop felületén, ereszcsatornán, játszóterek berendezésein, kerítésen, telekhatáron vagy telken felállított módon.”

11. § A Rendelet 10. § (b) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „(b) Építési védőhálón reklámberendezés, az épület legalább egy homlokzatának egyidejűleg történő felújítása esetén, a közterületről látható homlokzat előtti építési állványzaton, a felújítás ideje alatt helyezhető el. A reklámcélú felület egy egységes képben összefogottan, egy hirdetést, reklámot és a felújításra vonatkozó tájékoztatást tartalmazóan jeleníthető meg. A reklámcélú felület mértéke legfeljebb az adott homlokzat felületének 60%-a lehet, de nem haladhatja meg homlokzatonként a 400 m2-t. Akkor helyezhető el reklámcélú felület, ha a védőhálón az épület végleges homlokzati rajza is ábrázolásra kerül. Az elhelyezés időtartama legfeljebb 3 hónap, mely indokolt esetben, kérelemre egyszeri alkalommal további 3 hónappal meghosszabbítható.”

12. § A Rendelet 10. § (n) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „(n) Reklámmolinó csak valamely esemény, rendezvény meghirdetésére, ideiglenesen helyezhető el. A molinó a rendezvényt megelőző 2 héten belül helyezhető ki legkorábban és a rendezvényt követő első munkanapon el kell távolítani. Rendeltetésmód váltás esetén (tulajdonos-, üzemeltető- és arculat váltás esetére nem vonatkozik), a szolgáltatást hirdető reklámmolinó 6 hónapig elhelyezhető.”

13. § A Rendelet 10. § o) pontja oc) alponttal egészül ki: [o)Óriásplakát elhelyezhető:] „oc) Az oa) és ob) pontokban meghatározott esetektől eltérni kizárólag a teljes ingatlant bemutató, településképi bejelentési eljárás keretében a kerületi tervtanács által megtárgyalt és elfogadott reklám-elhelyezési koncepcióterv alapján lehet.”

14. § A Rendelet 11. § (7), (8) bekezdésekkel egészül ki: „(7) Cégzászlót rúdra rögzítve vagy kifeszítve lehet elhelyezni a homlokzaton és az épület párkánya felett. (8) A (1)-(7) bekezdésben foglaltaktól eltérni kizárólag a teljes épületet bemutató, településképi bejelentési eljárás keretében hozott döntésben elfogadott reklám-elhelyezési koncepcióterv alapján lehet, melyet a kerületi tervtanács tárgyal.”

15. § A Rendelet 6. § (4) bekezdése hatályát veszti.

16. § A Rendelet 8. § (3) bekezdése hatályát veszti.

17. § (1) Ez a rendelet 2015. március 20-án lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Ez a rendelet a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2015. március 21. napjával.