Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2016. (XI.17..) önkormányzati rendelete

a Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 10- 2016. 12. 10

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében megállapított feladatkörében eljárva, a 13. § (1) bekezdésében, valamint a 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1. § A Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII.12.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 6. § (4) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[A területen a közterületről láthatóan berendezések csak az alábbiak szerint helyezhetők el:]


„ a) Az égéstermék homlokzatra történő kivezetése csak jogszabálynak megfelelő kémény hiányában műszaki szükségességből, a homlokzatképzéssel megfelelően összehangolt műszaki megoldással és homlokzatdísz roncsolása nélkül engedhető meg. A műszaki megoldás megfelelőségének igazolása szükséges.”


2. § A Rendelet 8. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[Amennyiben az ingatlan tulajdonosa (állami tulajdon esetében annak kezelője) megállapodik az önkormányzattal a terepszinten közvetlenül csatlakozó területek, illetve a földszinti területek vagy az épület egy részének közhasználat céljára történő átadásáról, akkor a megállapodás ingatlan-nyilvántartásba történő átvezetésről gondoskodni kell.]


„a) A közhasználat céljára átadásra tervezett területekről az építtető nyilatkozik.”


3. § A Rendelet 29. § (2) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[Az IZ-VIII-3 jelű építési övezet területén]


h) az építési övezet területén a „kötelező zöldfelület”-hez csatlakozó, az „építési hely kizárólag terepszint alatt beépíthető részén” új épület csak a „történeti kert” rekonstrukció kertépítészeti tervében meghatározott helyen és módon helyezhető el, mely tervnek az épület legnagyobb külső (terepszint alatti, terepszinti, terepszint feletti) vetületi méretét határoló vonaltól számított legalább 5 méter széles sávra kell kiterjednie.”


4. § (1) A Rendelet 30. § (3) bekezdés e) pont 2. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[Az M-VIII-2 jelű építési övezet területén telekalakítás]


„2. Közterületről vagy út céljára fenntartott területről gépkocsival megközelíthető telkek kialakítását, a javasolt tömbhatárok mentén, a műszaki adottságoknak és követelményeknek megfelelően lehet végrehajtani.”


(2) A Rendelet 30. § (3) bekezdés e) pont 3. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[Az M-VIII-2 jelű építési övezet területén telekalakítás]


3. Az övezeti előírásoknak megfelelő telek gépkocsival történő megközelítését az út céljára fenntartott területhez tartozó telekrészek bejegyzésével lehet kialakítani.”


(3) A Rendelet 30. § (3) bekezdés e) pont 4. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[Az M-VIII-2 jelű építési övezet területén telekalakítás]


„4. Az út céljára fenntartott terület szakaszosan (ütemezetten) is kialakítható, ha az minden ütemben közúti kapcsolattal rendelkezik.”


(4) A Rendelet 30. § (3) bekezdés e) pont 5. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[Az M-VIII-2 jelű építési övezet területén telekalakítás]


„5. A telekalakítás szempontjából a telek beépítettségének mértéke átmenetileg - az előírt visszabontás végrehajtásáig - meghaladhatja az övezetre előírt legnagyobb beépítettség mértékét.”


(5) A Rendelet 30. § (3) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[Az M-VIII-2 jelű építési övezet területén]


f) Meglévő épület szintterülete az épület meglévő tömegén belül legfeljebb 1,5-szeresére növelhető az övezeti paraméterek betartása mellett. Rendeltetésmódosítás az övezetre vonatkozó előírások keretei között megengedett.”


(6) A Rendelet 30. § (3) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[Az M-VIII-2 jelű építési övezet területén]


„h) Az út céljára fenntartott terület nem építhető be, a területen a közművek átépítése és a közlekedési területek kialakításán kívül egyéb építési munka nem megengedett, illetve az építmények elbontása esetén új építmény nem építhető.”


(7) A Rendelet 30. § (3) bekezdése a következő k) ponttal egészül ki: 


[Az M-VIII-2 jelű építési övezet területén]


k) Az út céljára fenntartott terület szélessége a kijelölt mértékhez képest 2-2 métert módosulhat, de minimális szélessége a jelölt kottákhoz képes legfeljebb két méterrel lehet kisebb, minimális szélessége 10 m-nél kisebb nem lehet.”


(8) A Rendelet 30. § (5) bekezdés 9. sz. táblázat helyébe a következő rendelkezés lép:


Az építési övezet jele

a telek megengedett

az épület megengedett

M

beépí-tési mód

legkisebb kialakítható

legnagyobb

legkisebb

legkisebb

legnagyobb

területe

szélessége

beépítési mértéke

szintterületi mutatója

terepszint alatti beépítési mértéke

zöldfelületi mértéke

építménymagassága

m2

m

%

m2/ m2

%

%

m

M-VIII-1

Z

min. 6.000

max. 5 ha

50

60[1]

65

2,40

3,00[2]

80

25

20[2]

8,0[6]

20,0

M-VIII-2

Z/SZ

2.000[7]

50

60[1]

65

80[5]

2,40

3,00[2]

80

25

20[2]

8,0[6]

20,0

M-VIII-3

Z

6.000

50

45

2,40

3,00[3]

80

20[4]

8,0[6]

20,0

[1]

a Könyves Kálmán körút mentén

[2]

intézményi átalakulás esetében 123

[3]

intézményi átalakulás esetében (4) bekezdés szerint 124

[4]

csak új épület elhelyezése esetén kötelező

[5]

telekalakítás esetén, átmenetileg (3) e)

[6]

[7]

kivéve üzemanyagtöltő állomás

kivéve közmű és közhasznú szolgáltatás telkét, melyek kisebbek is lehetnek














5. § A Rendelet 3. mellékletének 7, 11, 12 számú szelvényei és a szelvényezésen szereplő jelmagyarázat helyébe e rendelet 1. mellékletének 7, 11, 12 számú szelvényei és a szelvényezésen szereplő jelmagyarázat lép.


6. § E rendelet az elfogadását követő 30. napon lép hatályba. E rendeletet a kihirdetést követően indított építési ügyekben kell alkalmazni.


7. § E rendelet hatálybelépésével egyidejűleg hatályát veszti a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a Ganz-Mávag területen (Kőbányai út – Könyves Kálmán körút – Vajda Péter utca – Bláthy Ottó utca – Orczy út – Orczy tér által határolt területen) változtatási tilalom elrendeléséről szóló 27/2014. (VI.26.) önkormányzati rendelete.

8. § E rendelet a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.



Budapest, 2016. november …






                     Danada-Rimán Edina                                              dr. Kocsis Máté

                                 jegyző                                                            polgármester

INDOKOLÁS


a Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló

66/2007.(XII.12.) önkormányzati rendelet módosításához



Általános indokolás


A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő testületének a Józsefvárosi Kerületi Építési Szabályzatáról szóló 66/2007. (XII. 12) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) módosítását a kerület építési előírásainak egyszerűsítése, a Ganz – MÁVAG terület 42 ha méretű ingatlan megosztásának lehetővé tétele az Önkormányzat és a tulajdonosok szempontjainak figyelembevételével, valamint a törvényességi felülvizsgálatban észrevételezett túlterjeszkedett rendelkezések javítása indokolja.


Részletes indokolás


1-3.§-hoz


A Rendeletből a törvényességi felülvizsgálatban foglaltak alapján, kikerülnek az építésügyi hatósági engedélyezési eljáráshoz kapcsolódóan – kerületi szinten – kötelezően előírt mellékletek.

4.§-hoz


(1)-(3) A szabályozási terven a volt Ganz-MÁVAG területen az „önálló helyrajzi számon, útként nyilvántartott magánút javasolt helye” jelű, irányadó szabályozási elem a Rendeletből törlésre került, így az erre vonatkozó előírások is.


(4) A telekalakítás végrehajthatósága érdekében tartalmaz könnyítést a Rendelet előírásának módosítása.


(5) A területen több helyen megfigyelhető, hogy a csarnokok belső tereibe nagy, többszintes épületeket építenek. Ez sem építészetileg, sem tűzvédelmi szempontból nem támogatható.


(6) A szabályozási terven a volt Ganz-MÁVAG területen az „önálló helyrajzi számon, útként nyilvántartott magánút javasolt helye” jelű, irányadó szabályozási elem a Rendeletből törlésre került, így az erre vonatkozó előírások is.


(7) A Rendelet előírása a szabályozási terven út céljára fenntartott terület tényleges telekalakítási eljárás esetére vonatkozóan ad rugalmas feltételeket, de a jelölt területen a meglévő épületek átépítése nem megengedhető.


(8) A 9. sz. táblázatban a Rendelet M-VIII-2 jelű építési övezet paraméterei változnak:

  • a beépítési mód zártsorú és szabadonálló beépítést is lehetővé tesz az adottságokhoz igazodóan, hogy a telekalakításnak ez ne legyen akadálya;
  • a 90%-os átmeneti beépítettség lehetősége törlésre kerül, tekintettel arra, hogy a szabályozási terven ilyen terület nincsen kijelölve;
  • üzemanyagtöltő-állomás esetén az építménymagasság minimumát nem kell tartani, annál alacsonyabb is lehet;
  • a legkisebb kialakítható telekméretet közmű- és közhasznú szolgáltatás (pl.: BKV) telke esetén nem kell megtartani, annál kisebb is lehet, ha a működéshez az elegendő.



5.§-hoz


A Rendelet megfelelő szakaszának kiegészítése szükséges a szabályozási terv egyes szelvényein lévő változások átvezetésével.

6.§-hoz


A Rendelet megfelelő szakaszának módosítása szükséges a magasabb szintű jogszabály adta keretek figyelembe vételével.

7.§-hoz


A volt Ganz-MÁVAG területre vonatkozó változtatási tilalomról szóló 27/2014.(VI.26.) sz. önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló rendelkezés.


8.§-hoz


Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.




Mellékletek