Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2020. (III.31.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2020. (III. 31.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 10/2015. (III. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 04. 01- 2020. 04. 01

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Polgármestere - a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény 3. § (1) és (3) bekezdése, és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján - a Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CIJCXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendelet alkotja:



1. § Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 10/2015. (III. 01.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § a következő m) ponttal egészül ki:


[E rendelet alkalmazásában:]


„m) rendkívüli élethelyzet járvány következtében: a koronavírus járvány következtében beállt olyan helyzet, amely akut módon veszélyezteti a kérelmező és adott esetben családja legalapvetőbb étkezési, egészségügyi és lakhatási igényeinek kielégítését.”


2. § A Rendelet 23/C. § az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4) A rendelet 5. § (1)-(5) bekezdés rendelkezéseit nem kell alkalmazni a 26/A. §-ban szabályozott támogatás esetében.”


3. § A Rendelet a következő 26/A. §-sal egészül ki:


„26/A. §


(1) Az Önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető - a 2. § m) pontja alapján – járvány következtében rendkívüli élethelyzetbe került személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújthat maximum 30.000,- Ft összegben:

a) egyedülálló esetén annak, akinek a havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének meghaladja a 200%-át, de nem haladja meg a 300%-át, vagy

b) családban élő esetén annak, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, de nem haladja meg a 250%-át.

(2) Az Önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető - a 2. § m) pontja alapján – járvány következtében rendkívüli élethelyzetbe került személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújthat maximum 50.000,- Ft összegben:

a) egyedülálló esetén annak, akinek a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, vagy

b) családban élő esetén annak, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át.

(3) A járvánnyal összefüggően beállott rendkívüli élethelyzetre tekintettel folyósított támogatás kifizetése postai úton vagy átutalással kerül kifizetésre a megállapítástól számított 15 napon belül.

(4) A járvánnyal összefüggően beállott rendkívüli helyzetre tekintettel folyósított támogatás iránti kérelem kizárólag e rendelet 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

(5) A járvánnyal összefüggően beállott rendkívüli helyzetre tekintettel folyósított támogatás iránti kérelmek ismételt benyújtása között ugyanazon kérelmező – egyedülálló vagy család – esetében legalább 30 napnak kell eltelnie.

(6) A járvánnyal összefüggően beállott rendkívüli helyzetre tekintettel folyósított támogatás iránti kérelem egy naptári évben legfeljebb 3 alkalommal nyújtható be.

(7) A járvánnyal összefüggően beállott rendkívüli helyzetre tekintettel folyósított támogatás abban az esetben adható, ha az élethelyzet megoldása az önkormányzat más intézményei által nyújtott szolgáltatásokkal nem megoldható.

(8) A 26/A. §-ban szabályozott esetekben havi jövedelemként a kérelem benyújtásakor aktuális havi nettó jövedelem a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. évi törvény szerinti közvetlen bírósági letiltással (a továbbiakban: letiltás) csökkentett összege vehető figyelembe. A letiltást hitelt érdemlően igazolni szükséges.

(9) A rendelet 4. § (2) bekezdés d), e), g) h) pontjainak, valamint a 4. § (5)-(7) bekezdéseinek rendelkezéseit nem kell alkalmazni a 26/A. §-ban szabályozott, járvánnyal összefüggően beállott rendkívüli helyzetre tekintettel folyósított támogatás esetében.

(10) A járvánnyal összefüggően beállott rendkívüli helyzetre tekintettel folyósított támogatás kizárólag a Kormány által a koronavírus-veszély miatt elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt nyújtható, ezen belül addig, amíg

a) a Kormány, hasonló céllal általánosan, országos érvénnyel életbe nem léptet, helyi támogatási formát, vagy

b) a költségvetésben erre a célra elkülönített keret ki nem merül.



Záró rendelkezések


4. § (1) E rendelet 2020. április 1. napján lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően a járvánnyal összefüggően beállott rendkívüli helyzetre benyújtott kérelmek esetében kell alkalmazni.


Budapest, 2020. március 31.



         Czukkerné dr. Pintér Erzsébet                                                 Pikó András

                            jegyző                                                                   polgármester






A pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 10/2015. (III. 01.) önkormányzati

rendelet módosításáról szóló 11/2020. (III. 31.) önkormányzati rendelet indokolása


  1. Általános indokolás


A módosító rendelet a következők szerint változtat a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 10/2015. (III. 01.) önkormányzati rendelet jelenlegi szabályain.


  1. Részletes indokolás


az 1. §-hoz


A Szociális Rendelet értelmező rendelkezései körét bővíti


a 2. §-hoz


A Szociális Rendelet alkalmazási körére vonatkozóan tartalmaz rendelkezéseket



a 3. §-hoz


A rendkívüli települési támogatás jogosultsági feltételeit szabályozza.


a 4. §-hoz


A hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.



Mellékletek