Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2013. (V. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az építésüggyel összefüggő egyes helyi önkormányzati hatósági eljárások részletes szabályairól szóló 5/2013.(II.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 05. 15

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2013. (V. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2013.05.15.
az építésüggyel összefüggő egyes helyi önkormányzati hatósági eljárások részletes szabályairól szóló 5/2013.(II.10.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. §
A Rendeletet az építésügyi hatósági engedélyhez kötött és az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építési munkákkal kapcsolatban is megfogalmaz követelményeket, így a Rendelet pontosítása vált szükségessé.
2. §
A megfogalmazás pontosítása vált szükségessé.
3. §
A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet főszabályként a rugalmas hivatkozást írja elő, melyben más jogszabály számát nem lehet megjelölni.
4. §
Szükségessé vált a Rendeletben a kérelem benyújtására és a tartalmára vonatkozó előírások pontosítása.
5. §
A kérelmező pontosabb tájékoztatása, illetve az ügyintézőnek az elbírálás során figyelembe veendő szempontok meghatározása okán a vizsgálati szempontok pontosabb meghatározása vált szükségessé.
6. §
A Rendeletben meg kell határozni a településképi vélemény érvényességi idejét. Ezzel az intézkedéssel csökkenthető az esélye, hogy a jogszabályi változások ellenére a kérelmező – egy a már nem aktuális szabályrendszerre alapozott vélemény birtokában - építési engedélyt kapjon.
7. §
A településkép védelme érdekében szükséges volt kikötni, hogy az építési engedélyhez kötött tevékenységek esetén, amennyiben az engedélyhez nem kötött építési munkákat illetően az engedélytől eltérő megvalósításra merül fel igény, azt szintén vizsgálni szükséges a településképi bejelentési eljárás keretében. Ezzel az intézkedéssel elkerülhető, hogy az építési engedély megléte ellenére, az engedélyt nem igénylő tevékenységek folytatása következtében, a városképet rontó megoldások szülessenek.
8. §
A kerületben üresen álló építési telkek ideiglenes hasznosítása városképet befolyásoló tevékenység, ezért a településképi bejelentési eljárás során vizsgálandó esetkörök kibővültek. A rendeltetésváltozás esetét nem csak teljes építmények esetében, hanem önálló rendeltetési egységek esetében is szükséges vizsgálni.
9. §
A településképi bejelentési eljárás a Kormányrendelet alapján 8 napos eljárás. A magasabb szintű jogszabályok nem kezelik az ünnepnapok és az igazgatási szünet idején benyújtott kérelmek sorsát. Annak érdekében, hogy a kérelmek elbírálására mindig legyen lehetőség, meg kell határozni, hogy a hivatal a kérelmeket csak ügyfélfogadási napokon fogadja be. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 3. pontja felhatalmazást ad a település önkormányzatának arra, hogy rendeletben állapítsa meg a településképi bejelentési eljárás részletes szabályait.
10. §
A Rendeletben szükséges meghatározni a kérelmezővel való kapcsolattartás módját, illetve tájékoztatni arról, hogy az ügyintézési időt a kormányrendelet alapján nem szakíthatja meg semmilyen eljárási cselekmény.
11. §
A Rendeletben szükségessé vált meghatározni azon eseteket, melyekben a településképi véleményezési eljárás lefolytatásához a tervtanács véleménye is szükséges. A városképet nagymértékben befolyásoló változtatások esetében a tervtanács szakmai álláspontja az irányadó.
12. §
A Rendeletben részletesebben meghatározásra került a településképi bejelentési eljárás során vizsgált szempontok köre, így a kérelmező tudja, melyek a konkrét elvárások, az ügyintézőnek pedig segítség és hivatkozási alap a vélemény megalkotásában.
13. §
A településképi bejelentési eljárás nem tartozik a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény hatálya alá. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 3. pontja felhatalmazást ad a település önkormányzatának arra, hogy rendeletben állapítsa meg a településképi bejelentési eljárás részletes szabályait. A rendeletben szükséges volt meghatározni, milyen esetekben utasíthatja el a polgármester a kérelmet, mikor szüntethető meg az eljárás, illetve hogy ki járhat el adott kérelem tárgyában.
14. §
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 7. pontja felhatalmazást ad a település önkormányzatának arra, hogy rendeletben állapítsa meg a településképi kötelezési eljárás részletes szabályait, a településképi kötelezettség megszegése és végrehajtása esetén alkalmazható bírság esetköreit és mértékét. A módosítás hatására kibővült azon esetek köre, melyekben a polgármesternek településképi kötelezési joga van.
15. §
Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012 (XI.8.) Korm. rendelet 2013. március 9-én történt módosítása során a rendelet 1. mellékletének 1. pontja módosult, ezért a helyi rendelet is korrigálásra szorult.
16. §
A Rendelet 16. §-ban meghatározottak alapján, Rendelet 1. melléklete helyébe a módosított melléklet kerül.
17. §
A magasabb szintű jogszabályok alapján, helyi rendelet hatályát csak abban az esetben szükséges meghatározni, ha az a településnek csak egy részére vonatkozik. A Rendelet Józsefváros teljes közigazgatási területére kiterjed, ezért a szakasz hatályon kívül helyezése indokolt. A Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 18/2013. (IV.24.) önkormányzati rendelet alapján képviselő-testületi döntés szükséges a szobor, emlékmű, emlékfal építése esetén, ezért ezen tevékenységek végzésekor a településképi bejelentési eljárás lefolytatása felesleges duplikáció lenne. Az építménynek minősülő szelektív hulladékgyűjtők, tárolók építése szintén kikerültek a bejelentés köteles tevékenységek köréből, melynek oka, hogy az egyéb helyi szabályozások eleve tiltják ilyen jellegű építmények létesítését a kerületben.
18. §
Az új eljárások bevezetésével számos ügy indult az elmúlt időszakban. Az ügyek száma várhatóan még tovább fog emelkedni, ahogy a lakosság tájékozódik az új eljárásokról. Az ügymenet megfelelő lefolytatása érdekében szükséges a módosító rendelet minél előbbi hatálybaléptetése.