Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015. (III. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a reklámok, reklámberendezések és cégérek elhelyezésének szabályairól szóló 55/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 03. 20

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015. (III. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2015.03.20.
a reklámok, reklámberendezések és cégérek elhelyezésének szabályairól szóló 55/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. §
-hoz A reklámok meghatározásának pontosítása.
2. §
-hoz A reklámmolinó fogalmának általánosítása vált szükségessé, tekintettel az anyaghasználat sokszínűségére.
3. §
-hoz Az általános fogalom egyszerűsítése, tekintettel arra, hogy a részletezés során mindegyiknél kifejtésre kerül, hogy az épületen hol helyezhető el.
4. §
-hoz A pontosítás annak kiemelése, hogy nem általános reklámfelületről van szó, hanem az adott ingatlan területén működő szervezetek részére fenntartott eszközről.
5. §
-hoz Új fogalom kerül bevezetésre, tekintettel arra, hogy az eljárások során többször felmerült cégzászló elhelyezésének igénye, de a reklámrendelet eddig ezt nem kezelte.
6. §
-hoz A név, cím, telefonszám megadása kapcsán személyiségi jogi aggályok merültek fel, ezért a reklámelhelyezésre vonatkozóan kiadott igazolás ügyiratszámát kell a reklámberendezésen elhelyezni, így azonosíthatóvá válik az adott eszköz.
7. §
-hoz Azokon a reklámberendezéseken, melyeken rendszeresen cserélik a reklámokat, nem szükséges minden cserénél engedélyeztetni, csak a reklámberendezés kihelyezését.
8. §
-hoz A BVKSz. hatályon kívül helyezése miatt szükséges szabályozni az új építésű épületeken elhelyezhető reklámok egységes megjelenését és a településképileg kiemelt területek meghatározó arculatának kialakítását. Ezért egységesen 2m2-t nem meghaladó reklámok elhelyezése engedélyezhető. Ez alól kizárólag tervtanácsi ajánlással lehet eltérni.
9. §
-hoz Elírási hiba javítása.
10. §
-hoz A rendezett városkép szempontjából indokolt, hogy kerítésen, telekhatáron vagy telken felállított módon tilos legyen reklámberendezést elhelyezni.
11. §
-hoz A BVKSz. hatályon kívül helyezése miatt szükséges szabályozni az építési védőhálón megjelenő reklámberendezések elhelyezését. Meghatározásra került az elhelyezhető maximális méret (400 m2), továbbá egy reklámelhelyezés maximum fél évig lehet a homlokzati előtti állványon.
12. §
-hoz Az induló vállalkozások támogatásának érdekében, a nyitást követő 6 hónapban rendeltetésmód váltás esetén kihelyezhetnek az új tevékenységre utaló figyelemfelhívó molinót.
13. §
-hoz Indokolt esetben elhelyezhető a rendeletben foglalt követelményektől eltérő óriásplakát, de az elhelyezését minden esetben a tervtanács tárgyalja, hogy a településképi illeszkedés biztosított legyen.
14. §
-hoz Az új cégzászló fogalomhoz tartozó elhelyezést szabályzó rendelkezés. Továbbá indokolt esetben, speciális elhelyezkedés esetén el lehet térni a cégérek elhelyezésének normatív előírásaitól, de az elhelyezést minden esetben a tervtanács tárgyalja, hogy a településképi illeszkedés biztosított legyen.
15. §
-hoz A törlés azért szükséges, mert reklámberendezés elhelyezése úgyis minden esetben településképi bejelentési eljárás köteles, nem helyi vagy fővárosi, hanem műemléki védett épületek, épületegyüttesek esetén pedig magasabb szintű jogszabály rendelkezik az eljárásrendről.
16. §
-hoz A Rendelet 11. § (8) bekezdésében kerül szabályozásra, mert logikailag jobb elhelyezése és jogszabály szerkesztésileg is indokoltabb.
17. §
-hoz Jogtechnikai rendelkezéseket tartalmaz.