Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2015. (IX. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

A Társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról szóló 23/2015. (V.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 09. 28

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2015. (IX. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2015.09.28.
A Társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról szóló 23/2015. (V.21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról szóló 23/2015. (V. 21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) részletesen szabályozza az Önkormányzat illetékességi területén lévő Társasházak felújításához nyújtható önkormányzati támogatásokat.
Az Önkormányzat a Társasházak részére létrehozott pályázati rendszere működtetéséhez a Társasházak igényeihez igazodó, pályázóbarát, és közérthető szabályozást kíván kialakítani. Ennek előmozdítása érdekében a rendelet új melléklettel egészül ki, amely segíti a jogszabályi rendelkezések értelmezését, a pályázati dokumentáció hiánytalan benyújtását.
A 100 százalékban magántulajdonban álló társasházak, lakásszövetkezetek részére a korábbi szabályozás által opcionálisan előírt biztosítékok közül a bankgarancia-szerződésre vonatkozó rendelkezések kikerülnek a rendeletből, tekintettel arra, hogy a gyakorlatban alkalmazhatatlannak bizonyultak.
Részletes indokolás
1. §
-hoz
A teljes mértékben magántulajdonban álló társasházak vagy lakásszövetkezetek által a kamatmentes kölcsönösszeg visszafizetésének biztosítékául már nem választható a bankgarancia-szerződés megkötése, ezért módosítani szükséges a rendeletnek a pályázati anyag részeként csatolandó dokumentumokról szóló rendelkezését, amelyben a bankgaranciára vonatkozóan kötelezően benyújtandó iratok felsorolásának elhagyása szükséges.
2. §
-hoz
A Társasházi pályázatokat Elbíráló Munkacsoport megalapozott döntését segíti elő a tartószerkezetet érintő felújítások esetén a statikus szakértői vélemény benyújtását előíró rendelkezés beillesztése.
3. §
-hoz
A rendelet kiegészül a Társasházak közös képviseletét ellátó személyeket terhelő, a kivitelezés kezdő időpontjára vonatkozó bejelentési kötelezettség előírásával, a támogatni kívánt felújítás követhetősége érdekében.
4. §
-hoz
A módosítás a kamatmentes kölcsön formájában nyújtott támogatás visszafizetésére a Társasházak számára rendelkezésre álló futamidő meghosszabbítását tartalmazza a Társasházak pénzügyi terheinek könnyítése céljából.
5. §
-hoz
A bankgarancia, mint biztosíték szabályozásának elhagyására tekintettel a Társasházakkal megkötésre kerülő támogatási szerződés tartalmi elemeit meghatározó rendelkezésnek a nevezett biztosítékra irányuló szabályainak a rendeletből való kivétele szükséges.
6. §
-hoz
A bankgarancia jogintézményének a szabályozásból való kikerülése miatt módosítani szükséges a rendeletnek a támogatás folyósításáról szóló rendelkezését is, amelyben az elszámolás részeként a bankgaranciával összefüggésben csatolandó dokumentumok benyújtására vonatkozó követelmények elhagyására kerül sor.
7-8. §-hoz
A korábbi szabályozás hiányosságait pótolja az önkormányzati támogatásról szóló információs tábla kihelyezésének időtartamára vonatkozó, és a pályázaton kívüli támogatás elszámolásával kapcsolatos rendelkezések technikai jellegű kijavítása.
9. §
-hoz
A rendelet új melléklettel egészül ki, amely a pályázat részeként benyújtandó dokumentumok meghatározását tartalmazza a vonatkozó szabályok egyértelművé tétele érdekében.
10. §
- 12. §-hoz
Jogtechnikai jellegű rendelkezések, hatályba léptetés és hatályát vesztő rendelkezések