Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2021. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 29
a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Beszerzési Szabályzat elfogadásához kapcsolódóan szükséges a hatályos Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet polgármesterre átruházott hatásköröket tartalmazó 8. számú mellékletének módosítása.
Részletes indokolás
az 1. §-hoz
Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet 8. mellékletének 17. pontjával kapcsolatos módosító rendelkezést tartalmaz.
Záró rendelkezések
a 2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény 17/B. §- ának (1) bekezdése alapján 2016-ot megelőzően az általa irányított szervezetek vonatkozásában a helyi önkormányzat jogosult volt a közbeszerzéseket összevontan, helyben központosítva lefolytatni. Ehhez kapcsolódóan a helyi önkormányzatnak a közbeszerzés helyben központosításáról önkormányzati rendeletet kell alkotnia.
A 2003. évi CXXIX. törvényt hatályon kívül helyező és jelenleg hatályos jogszabályok sem rendelkeznek a helyben központosított közbeszerzésekről, a jogintézmény megszűnt, ezért szükséges a közbeszerzés helyben központosításáról szóló 20/2007. (IV. 2.) számú Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzati rendeletének hatályon kívül helyezése.
A 2015. november 1-től hatályos új közbeszerzési törvény nem szabályozza a helyben központosított közbeszerzés rendszerét, a korábbi szabályoktól eltérően jelenleg a közbeszerzési eljárás összevont, központosított lefolytatására van lehetőség, mely esetben a több ajánlatkérő által kialakított központosított közbeszerzési rendszer szabályait az ajánlatkérők közötti együttműködési megállapodásban kell rögzíteni.
Tekintettel az új Kbt. megváltozott rendelkezéseire, a közbeszerzés helyben központosításáról szóló 20/2007. (IV. 2.) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése szükséges, ezzel egyidőben - az új Kbt. szabályainak megfelelés érdekében - az Önkormányzat Közbeszerzési Szabályzatának elfogadására.