Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes önkormányzati rendeletek lakásgazdálkodási tárgyú módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 28

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.28.
egyes önkormányzati rendeletek lakásgazdálkodási tárgyú módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A lakásügynökségi modell bevezetése miatt szükséges több önkormányzati rendelet módosítása.
Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 31/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Lakásrendelet) az alábbi pontokban módosul: piaci alapon bérbeadott lakásokra vonatkozó külön szabályok, névjegyzékes rendszer szabályai, óvadék, indexálás, a magántulajdonú lakások albérlői által fizetett lakbér fajlagos összege (egyenlő a lakásrendeletben meghatározott piaci lakbér összegével), a jelenleg piaci lakbérű lakások bérlőire nem vonatkoznak a jelen rendeletmódosítás rendelkezései.
A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet 7. és 8. mellékletében szükséges a Józsefvárosi Lakásügynökséggel kapcsolatos új hatásköri szabályok megjelenítése. A Költségvetési és Pénzügyi Bizottság döntési hatáskörei között kerül rögzítésre az ingatlantulajdonossal kötendő ingatlanbérleti szerződés kötelező minimális tartalmának meghatározása. A Szociális, Egészségügyi, Lakásügyi és Oktatási Bizottság döntési hatáskörei között kerülnek rögzítésre a lakásigénylési névjegyzékre felvétel feltételeinek (pl. jövedelem határ, pontozás) meghatározása évente, valamint a bérlőkkel kötendő piaci lakbérű lakás bérleti szerződésmintájának jóváhagyása. A polgármester egyéb döntési hatáskörei között kerül rögzítésre a Józsefvárosi Lakásügynökség keretében az ingatlantulajdonossal kötendő ingatlanbérleti szerződés megkötése.
A Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 3. melléklete kiegészül a lakásügynökséggel kapcsolatos feladatellátással.
Részletes indokolás
az 1. §-hoz
A Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 3. mellékletét módosító rendelkezést tartalmaz.
a 2. §-hoz
A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet 7. és 8. mellékleteinek módosító rendelkezése, mellyel a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság, a Szociális, Egészségügyi, Lakásügyi és Oktatási Bizottság, valamint a polgármester feladat- és hatáskörei kerülnek kiegészítésre a Józsefvárosi Lakásügynökség működtetésével kapcsolatos feladat- és hatáskörökkel.
a 3. §-hoz
A Lakásrendelet 5. § e) pontja helyébe lépő rendelkezést tartalmazza.
a 4. §-hoz
A Lakásrendelet 7. §-ába bevezeti a bonyolító szervezetet, mely a bérbeadó szervezettől elkülönülten látja el a piaci lakbérű lakásokkal kapcsolatos lebonyolítói feladatokat.
az 5. §-hoz
Technikai jellegű pontosítást tartalmaz.
a 6. §-hoz
A Lakásrendelet 10. § (2) bekezdésében szereplő jogcímeket egészíti ki a lakásügynökségi névjegyzékkel, és a bizottságnak a jogos pályázói kifogásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségével.
a 7. §-hoz
A Lakásrendelet 11. §-a bekezdése határozza meg, hogy a képviselő-testület mely feltételekkel adhat bérlőkijelölési jogot, ennek (1) bekezdése kerül pontosításra.
a 8. §-hoz
A Lakásrendelet 14. § (6) bekezdésének újraszabályozását tartalmazza.
a 9. §-hoz
A Lakásrendelet 17. §-ában rögzítésre kerül, hogy a piaci alapon bérbe adott lakásra legfeljebb további egy bérlőtárssal lehet bérleti szerződést kötni.
a 10-12. §-hoz
A Lakásrendelet 22. §-ába, 23. §-ába, 46. §-ába a piaci alapon bérbe adott lakásra vonatkozó kivétel kerül rögzítésre.
a 13. §-hoz
A Lakásrendeletet 2024. január 1-jei hatályba lépéssel kiegészíti a piaci lakbérre vonatkozó kötelező és automatikus indexálással.
a 14-17. §-hoz
A Lakásrendelet 54. §-ába, 61. §-ába, 75/A. §-ába, 87. §-ába a piaci alapon bérbe adott lakásra vonatkozó kivétel kerül rögzítésre.
a 18. §-hoz
Technikai jellegű pontosítást tartalmaz.
a 19. §-hoz
A Lakásigénylési névjegyzék tartalmi szabályait megállapító új rendelkezéseket tartalmaz.
a 20. §-hoz
Az érvénytelenség miatt elutasított pályázók kifogás benyújtásának lehetőségét bevezető rendelkezés.
a 21. §-hoz
A Lakásrendelet 1. mellékletének módosítását tartalmazza.
a 22. §-hoz
Szövegcserés, technikai jellegű pontosításokat tartalmaz.
a 23. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.
a 24. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.