Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2023. (VII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet és a kedvezményes várakozásra jogosultak körének bővítéséről szóló 27/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 14

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2023. (VII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.14.
a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet és a kedvezményes várakozásra jogosultak körének bővítéséről szóló 27/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a kedvezményes várakozásra jogosultak körének bővítéséről szóló 27/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 2023. január 1. napján lépett hatályba.
Budapest Főváros Kormányhivatala (a továbbiakban: Kormányhivatal) a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletének részletes szabályairól szóló 119/2012. (VI. 26.) Korm. rendelet 7. § a) pontja alapján 2023. május 18-án a kedvezményes várakozásra jogosultak körének bővítéséről szóló 27/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) szabályozásával kapcsolatos törvényességi felhívással élt. A Kormányhivatal az eljárása során elsődlegesen azt vizsgálja, hogy a Képviselő-testület nem terjeszkedett-e túl a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben (a továbbiakban: Kktv.) foglalt felhatalmazáson, illetve a Rendelet szabályai megfelelnek-e a normavilágosság követelményének.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 42. § 1. pontja szerint a képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe tartozik a rendeletalkotás. Az Mötv. 41. § (4) bekezdése szerint a képviselő-testület - e törvényben meghatározott kivételekkel - hatásköreit a polgármesterre, a bizottságára, a részönkormányzat testületére, a jegyzőre, a társulására ruházhatja át. Az Mötv. 53. § (1) bekezdés b) pontja alapján a képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletben rendelkezik a képviselő-testület átruházott hatásköreinek felsorolásáról.
Részletes indokolás
az 1. §-hoz
A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) 8. mellékletének módosításáról rendelkezik. A 8. mellékletben szabályozott polgármesteri hatáskörök kiegészítésre kerülnek a parkolás üzemeltetéssel kapcsolatos polgármesteri átruházott hatáskörrel. Ez 2023. március 1. előtt is része volt az SZMSZ-nek, tartalma nem változott. A hatáskör polgármesterhez történő telepítésével a várakozási hozzájárulások kiadásával kapcsolatos döntések gyorsabban születnek meg.
a 2. §-hoz
Az értelmező rendelkezések kiegészítésére vonatkozik, melyre azért van szükség, mert e rendelkezéssel kívánjuk pontosítani a Rendelet alapján 100%-os lakossági várakozási hozzájárulásra jogosultak körét, ezért az „1a. hozzátartozó”, a „7. súlyosan fogyatékos személy”, és a „8. tartósan beteg személy” fogalmak rendeleti szabályozására volt szükség, az értelmező rendelkezések között.
a 3. §-hoz
A Rendelet 3. §-a módosításával ezen szakasz tartalmazza a lakossági várakozási hozzájárulás éves díját, és a kedvezményes éves díjra való jogosultság feltételeit kedvezményezettenként és a számukra adható további kedvezmény mértékét az alábbiak szerinti új struktúrában, egységesen a Rendelet 3. §-ában:
A Rendelet 3. § (1) bekezdése tartalmazza az alapesetet és az azokkal kapcsolatos díjfizetési kötelezettséget, mely várakozási övetekenként eltérő összegű, igazodva ezzel a Fővárosi Önkormányzat által megállapított övezeti besoroláshoz. Az igényléssel kapcsolatos eljárási szabályok a Rendelet 6. §-ába kerültek áthelyezésre.
A Rendelet 3. § (2) bekezdése tartalmazza a 100%-os lakossági várakozásra jogosultak körét, a Kormányhivatal felhívására tekintettel pontosításra került szövegezéssel. A „rendszeres járóbeteg szakellátás” szófordulat hatályát veszti, tekintettel arra, hogy szándékunk szerint eddig is csak olyan lakosoknak került kiállításra erre vonatkozó igazolás, akik otthon ápolásra (is) szorultak egyben.
A Rendelet 3. § (3) bekezdése tartalmazza a nagycsaládos lakos és a nyugdíjas lakos első gépjárműjére vonatkozó kedvezményes díj mértékét, tekintettel arra, hogy ez a 2 eset egyaránt 50%-os kedvezménnyel jár.
A Rendelet 3. § (4) bekezdése tartalmazza a legmagasabb összegű éves díjfizetés ellenében igénybe vehető „alkalmazotti” várakozási hozzájárulásra jogosultak felsorolását, mely szervezetekre a 3. § - új - (5) bekezdésében kerültek elhelyezésre és pontosításra a korábban a Rendelet 6. §-ában található kiadható maximális engedélyszámok, melyek a négyféle alkalmazotti kategória tekintetében legfeljebb kérhetőek.
A Rendelet 3. § (6) bekezdése tartalmazza azon önkormányzati szervezetek felsorolását, melyek szintén 100%-os éves várakozási hozzájárulási díjkedvezményre jogosultak. Az önkormányzati szervezetek ezidáig a gazdálkodói várakozási hozzájárulás keretében kerültek elhelyezésre, a módosítási javaslat szerint a kerületi önkormányzat által korlátlanul bővíthető - lakossági - jogosultak közé kerülnek át, tekintettel a 100%-os díjkedvezményre. Az Önkormányzat a szabályozással a lakossági várakozási hozzájárulásra jogosultak körét bővíti új típusú hozzájárulási forma bevezetésével. A szabályozás a lakossági várakozási hozzájárulás speciális fajtárára vonatkozó kibocsátás feltételeit tartalmazza.
A Rendelet 3. § (7) bekezdésben az a két lakossági várakozási hozzájárulás-eset került felsorolásra - a korábbi Rendelettel megegyező tartalommal -, mely esetekben a lakos a fővárosi teljes összegű várakozási díjat köteles megfizetni, azaz „az adott területen fizetendő egyórai várakozási díj kétszázötvenszeresét”. Ez alól a rendelkezés alól a (8) bekezdés szerint a kizárólagos magán használatú gépjármű abban az esetben kaphat 50%-os kedvezményt a fővárosi díjból, ha ugyanazon lakcímen nincs még adott évben kiváltott kedvezményes éves várakozási díjú várakozási hozzájárulása.
A Rendelet 3. § (9) bekezdése tartalmazza, hogy a lakossági várakozási hozzájárulás kedvezményes éves díját a lakosok részletfizetéssel is kiegyenlíthetik, ez a szabály sem tartalmaz érdemi módosítás, azonban kirázólag a 3. § alapján igényelhető várakozási hozzájárulások esetén alkalmazható.
A rendelet 3. § (10) és (11) bekezdésében került rögzítésre, hogy a 3. § alapján igényelhető kedvezményes éves díjú várakozási hozzájárulások igényléséhez az 1-2. mellékletben kerültek teljeskörűen meghatározásra a szükséges adatok, nyilatkozatok és dokumentumok.
A Rendelet 4. §-a gazdálkodói várakozási hozzájárulás igénybevételének feltételeit tartalmazza, mellyel kapcsolatban hatályon kívül helyezésre kerül az eddig kötelező költségtérítés. A kapcsolódó 4. mellékletben kerülnek felsorolásra a gazdálkodói kedvezmény igénybevételéhez szükséges adatok, igazolások, doumentumok. A további kedvezményes gazdálkodói várakozási hozzájárulás áthelyezésre kerül a lakossági várakozási hozzájárulások közé.
A Rendelet 5. §-a a kerületi egészségügyi várakozási hozzájárulás igénybevételének feltételeit tartalmazza, mellyel kapcsolatban hatályon kívül helyezésre kerül az eddig kötelező költségtérítés. A jogosultsági feltételek egyértelmű megfogalmazást kaptak. A kapcsolódó 5. mellékletben kerülnek felsorolásra az egészségügyi kedvezmény igénybevételéhez szükséges adatok, igazolások, doumentumok, melyek már a Rendelet 5. §-ában nem felsorolt (fővárosi) egészségügyi hozzájárulásokat is tartalmazza, de a parkolás üzemeltető adja ki azokat a várakozási engedélyeket is.
A Rendelet 6. §-a a lakossági, gazdálkodói és egészségügyi várakozási hozzájárulások igénybevételével kapcsolatos eljárásrendet szabályozza, a rendeletmódosítással kerültek kidolgozásra, illetve az eddigi 3. §-ból áthelyezésre a közös eljárási szabályok.
E rendelkezés bevezetésének célja, hogy a Rendelet 6. § (1) bekezdésében kerüljön rögzítésre, hogy a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendelet alapján kötelező költségtérítést Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosban nem kell megfizetni egyik fajta várakozási hozzájárulás kiváltásához sem.
A szabályozást az egyes várakozási hozzájárulások kibocsátási feltételeinek pontosítása indokolja, a Rendelet 6. § (2) és (3) bekezdései rögzítik, hogy a várakozási hozzájárulások kiváltásához milyen ügyintézési módot kell követni, illetve milyen adatokat kell igazolnia, nyilatkozatokat kell tennie, továbbá dokumentumokat kell az ügyintézéshez az ügyfélnek magával vinnie. Ebben a (2) bekezdésben kerül az is rögzítésre, hogy a várakozási hojjáráulás kedvezményes éves díját meg kell fizetni az engedély kiváltásával egyidőben. A (3) bekezdés továbbá az igénylég speciális lehetőségét, az elektronikus úton történő kérelmezést teszi lehetővé.
A Rendelet 6. § (4)-(5) bekezdésében kerül rögzítésre, hogy mely esetekben és milyen határidővel kerül a várakozási hozzájárulás kiállításra vagy elutasításra. Ide tartozik az a közterületen történő parkolást visszaszorítani hivatott szabály, hogy egy lakóhelyen egyszere legfeljebb 2 várakozási hozzájárulás lehet kiállítva. A rendelkezés az engedélyek kiadására nyitva álló ügyintézési határidőt egységesíti.
A Rendelet 6. § (6)-(7) bekezdésében kerül felsorolásra, hogy a várakozási hozzájárulás kiadását igazoló adatlapon milyen adatokat kell feltüntetni, és az adatlap kiállításának az eljárási lépései.
a 4. §-hoz
A Rendelet új 6/A. §-ába csoportosítottuk össze egy helyre a már kiadott várakozási hozzájárulások ellenőrzésével, az esetleges változások kezelésével kapcsolatos szabályokat. Az (1) bekezdés tartalmazza, hogy a parkolás üzemeltető milyen időközönként végzi el a már kiadott várakozási hozzájárulások ellenőrzését. A (2) bekezdés írja elő azokat a kötelező eseteket, melyek esetén a várakozási hozzájárulás jogosultjának be kell jelentenie az adatmódosulást a parkolás üzemeltetőnél. Új szabálykét kerül a rendeletbe a már befizetett díjjal kapcsolatos visszatérítés. A (3) bekezdés a bejelentési kötelezettség elmulasztásához kapcsolt jogkövetkezményt állapítja meg.
A Rendelet új 6/B. §-a csoportosítottuk össze egy helyre a várakozási hozzájárulásokkal kapcsolatos döntésekkel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség módját és határidejét, valamint a döntés elleni jogorvoslat szabályait.
az 5. §-hoz
A Rendelet alkalmazásához szükséges új mellékleteket állapítja meg.
A Rendelet új 1. melléklete a lakossági várakozási engedéllyel kapcsolatos adatok, nyilatkozatok és dokumentumok körét sorolja fel. Ezeket az adatokat a lakossági várakozási hozzájárulás kiállításához a parkolás üzemeltető kezeli a közúti közlekedésről nyilvántartásáról szóló LXXXIV. törvény 7. §-a, illetve ugyanezen törvény 19. § (1) bekezdés n) pontja alapján.
A Rendelet 2. melléklete az önkormányzati (hivatali) szervezetek várakozási engedéllyel kapcsolatos adatok, nyilatkozatok és dokumentumok körét sorolja fel.
A Rendelet 3. melléklete a gazdálkodói várakozási engedéllyel kapcsolatos adatok, nyilatkozatok és dokumentumok körét sorolja fel.
A Rendelet 4. melléklete az egészségügyi várakozási engedéllyel kapcsolatos adatok, nyilatkozatok és dokumentumok körét sorolja fel.
A Rendelet új 5. melléklete egy formanyomtatvány, melyet a várakozási engedély visszavonásának – elsősorban a jogosultsági adatok megváltozásának - kezdeményezésekor kell benyújtani.
a 6. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.