Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 13/2015. (IV.23.) önkormányzati rendelete

A településképi véleményezési eljárásról szóló 25/2013. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 05. 09- 2015. 05. 09

Budapest Főváros, XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata

Képviselő-testületének

13./2015. (IV. 23.) Önkormányzati rendelete

a településképi véleményezési eljárásról szóló

25/2013. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról




Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 7. pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§       A településképi véleményezési eljárásról szóló 25/2013. (VI. 26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) 2.§ (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:



“(1)     A Polgármester településképi véleményezési eljárást folytat le, minden engedélyhez kötött építmény és épület építésére, bővítésére, átalakítására, felújítására irányuló építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljárásokhoz készített építészeti-műszaki tervekkel kapcsolatban, az alábbi esetekben:


            a) minden új épület építése, meglévő épület átalakítása, bővítése, felújítása kivéve:


                        aa) hátsó kertben lévő 50 m2-nél nem nagyobb melléképület,

ab) a főépület közterületről nem látható, nettó 50 m2-nél kisebb bővítése,

ac) közterületről nem látható új nyílászáró, tetősík ablak és szellőzőrács elhelyezés, átalakítás,

ad) kizárólag a belső teret érintő átalakítás esetén.


b) elektronikus hírközlési építmény esetén:

ba) műtárgynak minősülő antenna szerkezetnél, ha annak bármely irányú mérete a bruttó 6 m-t meghaladja,

bb) antennatartó szerkezet méretétől függetlenül a szerkezetre antenna felszerelésénél, ha az antenna bármely irányú mérete a 4, 0 m-t meghaladja.”



Záró rendelkezések


2.§       A rendelet 2015. május 9-én lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.







Szabados Ákos

Polgármester

Dr. Kiss Irén

jegyző

Indokolás


Általános indokolás


A Parlament a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és az építésüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi CLVII. törvény elfogadásával módosította az 1997. évi LXXVIII., az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényt is.

A törvénymódosítás az önkormányzatisággal összhangban több jogkörrel ruházta fel a polgármestert a településkép alakulásának, változásának szabályozása, az épített környezet védelme, magas színvonalú fejlesztése érdekében. Új jogintézményeket vezetett be. A 314./2012 (XI. 8.) Korm. rendelet önkormányzati rendeletalkotáshoz köti a jogkörök gyakorlását, amiben kidolgoztuk a sajátos szabályokat, megalkottuk a 25/2013 (VI. 26.) önkormányzati rendeletet. A másfél éves gyakorlati tapasztalat alapján a rendelet módosítása vált szükségessé a hatékonyabb településképi védelem érdekében. A jogszabály hatálya módosulna, bővülne. A jelenlegi szabályozással ellentétben egységesebb lefedettséget és kontrolt nyújt, ezáltal nő a rendelet hatékonysága, az eredeti célját jobban betölti, és racionálisabb is, hisz azokkal az esetekkel foglalkozik, amelyeket ténylegesen településképi illeszkedés szempontjából fontos megvizsgálni.


Részletes indokolás


1.§

Módosító rendelkezést tartalmaz.


2.§

A záró rendelkezés a hatálybalépésről.























Mellékletek