Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 16/2015. (V.12.) önkormányzati rendelete

A közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 10/2013. (IV. 26.) önkormányzati rendelet módosítása

Hatályos: 2015. 05. 13- 2015. 05. 13

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

16/2015. (V. 12.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 10/2013. évi (IV.26.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, továbbá a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (4) bekezdés 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 10/2013. (IV.26.) önkormányzati rendelet módosítására az alábbi rendeletet alkotja:


1. § A közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 10/2013. (IV.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„1. § E rendelet hatálya kiterjed:

a)Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló és az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi számmutatójában közterületként nyilvántartott földrészletre,

b)Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet közigazgatási területén belül az Önkormányzat, illetve harmadik személy tulajdonában álló földrészlet, illetve építmény (pl. épületárkádok alatti alul- és felüljáró, stb.) közhasználatra átadott részére az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között

(a továbbiakban együtt: közterület).”

2. §  A rendelet 9. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„9. §  (1) A közterület-használat tárgyában a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság dönt, ha annak tárgya

a)pavilon,

b)előkert, illetve terasz,

c)reklámhordozók,

d)tömegmegmozdulások, rendezvények megtartása érdekében telepített ideiglenesen kiépített színpad, valamint létesítmény, illetve egyéb elkerített terület,

e)építési-szerelési munkálatok érdekében telepített térszerűen elkerített felvonulási terület, irodakonténer,

f)kerékpártároló, illetve

g)alkalmi (ünnepi) vásáron felállított pavilon,

h)zöldség-gyümölcs árusítás,

i)virág árusítás,

j)dinnye árusítás,

k)fenyőfa árusítás,

l)büfé, illetve mozgatható büfékocsi,

m)sörsátor,

n)mozgóbolt,

o)ételosztás.

(2) Az (1) bekezdésben fel nem sorolt esetekben a közterület-használati engedély tárgyában a polgármester dönt.

(3) Nem adható közterület-használati engedély a Kossuth Lajos tér (171204/13 hrsz), az Emlékezés tere (171484 hrsz) és a Szent Erzsébet tér (171539 hrsz) területére, kivéve:

a)a 6. § (6) bekezdésében foglalt eseteket, és

b)e rendelet 2. mellékletének

ba) 1.1.1 pontja (hozzájárulással rendelkező alkalmai rendezvények esetén)

bb) 1.1.2.., 1.5.3., 1.7., és 4.1. pontjában meghatározott eseteket.

(4) A közterület-használati engedélyezési eljárásban az (1) bekezdésben meghatározottak szerint hatáskörrel rendelkező a benyújtott műszaki tervek alapján felülvizsgálja, hogy a telepítés, illetve az építés helyével, a közművek nyomvonalával egyetért-e, a közművekhez, távközlési eszközökhöz kapcsolódó építmények, valamint ideiglenes kereskedelmi célokat szolgáló szerkezetek megjelenése megfelel-e a városképi szempontoknak. A reklámhordozókra vonatkozó kérelmek esetében döntése meghozatalakor figyelembe veszi a 12/2002. (III.20.) Ök. sz. rendelet alapján működő Esztétikai Zsűri szakvéleményét is.

(5) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a közterület-használati engedélyt, illetve a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság által közterület-használattal kapcsolatos eljárásban hozott egyéb döntést a döntés meghozatalát követően a polgármester írja alá

(6) Az alkalmi (ünnepi) vásárok helyének kijelöléséről a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság dönt.”

3. § A Rendelet 17. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A Hatósági Osztály által előkészített, külön engedélyhez nem kötött közterület-használati engedélyben rögzített díjat az engedély megadásával egyidőben kell befizetni .”

4. § A Rendelet 19. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„19. § Aki közterületet engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon, különösen az engedélyben rögzített céltól vagy tevékenységtől eltérő más tevékenység kifejtésére, vagy az engedélyben meghatározott mértéket meghaladó alapterületet használ, köteles az Önkormányzat vagy megbízottja felhívására a jogellenes közterület-használatot haladéktalanul megszüntetni, továbbá kártalanítás nélkül köteles a közterület eredeti állapotának helyreállítására. E kötelezettség elmulasztása esetén az önkormányzat az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tesz eleget.

(2) Az Önkormányzat az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és az (1) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja, ha az élet és balesetveszély, vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében, vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.

(3) A (2) bekezdés alkalmazása szempontjából a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének minősül, ha a jogellenes közterület-használat a közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező (1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 5. §-ának (1) bekezdése), vagy a közlekedésben részt nem vevő járművek reklámhordozó céllal való elhelyezése, tárolása útján valósul meg. Ebben az esetben az Önkormányzat az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és az (1) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.

(4) Azzal szemben, aki közterületet engedély nélkül, vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően használ, illetve közterületen nem árusítható terméket árusít – a ténylegesen használt terület alapul vételével – a jogellenes használat időtartamára e rendelet 2. melléklete szerint meghatározott közterület-használati díj négyszeres összege állapítandó meg.

(5) A közterületen nem árusítható termékek forgalmazóival szemben a 2. melléklet 1.2.4. sorában szereplő díjtételek négyszeresét kell díjtételként alkalmazni.

(6) A jogellenes közterület-használat esetén a közterületet jogellenesen használóval szemben a jogellenesség megállapítása és megszűntetése, valamint a négyszeres közterület-használati díj megállapítása érdekében lefolytatott eljárásban a 9. §-ban meghatározott, hatáskörrel rendelkező szerv illetve személy jogosult dönteni.”

5. § A Rendelet 2. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

6. § A Rendelet 25/A. §-a és 26. §-a hatályát veszti.

7. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

8. § (1) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 37/2014. (XI.13.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban. SZMSZ) 2. számú melléklete 6. Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság átruházott hatáskörei című fejezete az alábbi 11. ponttal egészül ki:

„11. Dönt közterület-használati engedély tárgyában, ha annak tárgya pavilon, előkert, illetve terasz, reklámhordozó, tömegmegmozdulások, rendezvények megtartása érdekében telepített ideiglenesen kiépített színpad, valamint létesítmény, illetve egyéb elkerített terület, építési-szerelési munkálatok érdekében telepített térszerűen elkerített felvonulási terület, irodakonténer, kerékpártároló, illetve alkalmi (ünnepi) vásáron felállított pavilon, valamint zöldség-gyümölcs árusítás, virág árusítás, dinnye árusítás, fenyőfa árusítás, büfé, illetve mozgatható büfékocsi, sörsátor, mozgóbolt, ételosztás engedélyezése.”

(2) Az SZMSZ 2. számú melléklete II. Polgármesterre átruházott hatáskörök: 17. pontja az alábbiak szerint módosul:

„17. Dönt azon közterület-használati engedély iránti kérelmek tárgyában, amelyek elbírálása nem tartozik a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság hatáskörébe.”





Szabados Ákos

polgármester

Dr. Kiss Irén

címzetes főjegyző




  1. melléklet

a 16./2015. (V. 12.) önkormányzati rendelethez


2. melléklet a 10/2013. (IV.26.) önkormányzati rendelethez


  1.) A közterület-használati díjak ÁFA nélkül értendőek

    2.) Rövidítések:                   V= Vagyongazdálkodási Osztály

                                     H = Hatósági  Osztály

                                     R = Rendvédelmi Osztály


ÖVEZETI KATEGÓRIÁK DÍJTÁBLÁZATA

Közterület- foglalás célja

Mérték-egység

"A"

kiemelt

kat.

"B"

jelentős

kat.

"C"

átlagos

kat.

Előkészítésért felelős szervezet

1.   Kereskedelmi szolgáltató és vállalkozási tevékenységek

1.1.    Pavilonok

1.1.1

Vendéglátás, szórakoztatás

Ft/m2/hó

1651

1216

636

V

1.1.2

Minden egyéb funkció

Ft/m2/hó

948

612

420

V

1.1.3

BKV forgalmi épület és jegykiadó automata

Ft/m2/hó

420

420

420

V

1.1.4.

Automata bankjegykiadó gép

Ft/m2/hó

9480

6120

4200

V

1.2.    Árusításra szolgáló kézi-gépi mozgatású, naponta kitelepülő árusítás

1.2.1

Fagylalt, jégkrém

Ft/m2/hó

948

550

337

H

1.2.2

Élelmiszer

Ft/m2/hó

612

420

212

H

1.2.3

Zöldség-gyümölcs

Ft/m2/hó

1032

948

550

H

1.2.4

Csomagolt édesség,

pirított magvak, pattogatott kukorica, vattacukor, gesztenye, léggömb, könyv, stb.

Ft/m2/hó

948

612

420

H

1.2.5

Virág

Ft/m2/hó

827

827

550

H

1.2.6

Kulcsmásoló, üveggravírozó, köszörűs

Ft/m2/hó

750

550

337

H

1.2.7

Zsűrizett iparművészeti termék

Ft/m2/hó

612

420

267

H

1.3.    Idényjellegű árusítás

1.3.1

Dinnye, ünnepekhez kapcsolódó árusítás, (pl. konfetti, karácsonyfadísz, stb.)

Ft/m2/hó

3027

1802

1238

H

1.3.2

Fenyőfa

Ft/m2/hó

3027

1802

1238

H

1.3.3

Burgonya, hagyma, alma, stb.

Ft/m2/hó

1809

1246

991

H

1.4.     Mozgóárus 1 m2-es területtel

1.4.1

Hírlap, képeslap

Ft/hó

5502

5502

5502

H

1.4.2

Totó-lottó, sorsjegy

Ft/hó

5502

5502

5502

H

1.4.3

Buszjegy, telefonkártya

Ft/hó

5502

5502

5502

H

1.4.4

Szórólaposztás

Ft/m2/nap

634

476

317

H

1.5.    Vendéglátás

1.5.1

Előkert, terasz

Ft/m2/hó

1590

1170

612

V

1.5.2

Büfé, mozgatható büfékocsi

Ft/m2/nap

827

612

420

H

1.5.3

Sörsátor 50 m2-ig

19964  Ft/db/nap

H

1.5.4

Sörsátor 50 m2 felett

39928  Ft/db/nap

H

1.6.

Göngyölegtárolás

Ft/m2/nap

1032

827

612

H

1.7.Film és televízió felvétel

1.7.Filmforgatási célú használat

1.7.1.

Forgatási helyszín

Ft/m2/nap

313

313

313

V

1.7.2.

Technikai kiszolgálás

Ft/m2/nap

157

157

157

V

1.7.3.

Stáb parkolás

Ft/m2/nap

104

104

104

V

2.     Reklámhordozók

2.1

Saját tevékenységet reklámozó óriásplakát

Ft/db/hó

34388

27532

24111

V

2.2

Kereskedelmi célú óriásplakát 

Ft/db/hó

38209

30566

26747

V

2.2.1

Kereskedelmi célú hirdetőoszlop

Ft/db/hó

14856

11770

8435

V

2.3

Saját tevékenységet reklámozó  reklámtábla (hirdetőtábla)

Ft/m2/hó

1857

1471

1055

V

2.4

Kereskedelmi célú reklámtábla (hirdetőtábla)

Ft/m2/hó

3183

2524

1840

V

2.5

Üzlethomlokzat, portál, vitrin

(10 cm-en túl)

Ft/m2/hó

1925

1526

1094

V

2.6

Üzleti védőtető, előtető, ernyő-szerkezet

Ft/m2/hó

1094

674

420

V

2.7

Zászló önálló tartószerkezeten

Ft/db/hó

12792

10045

7621

V

2.8

Reklámcélokat szolgáló 3 m2 alapterületet nem meghaladó nyílt szerkezetű pult

Ft/m2/nap

634

476

317

V

3.     Szórakoztató tevékenység

3.1

Mutatványos, cirkusz

Ft/m2/nap

337

337

207

H

3.2

Lovasfogat

Ft/fogat/nap

5173

3129

2099

H

3.3

Pónilovaglás

Ft/m2/nap

826

420

206

H

3.4

Elektromos miniautó

Ft/m2/nap

2084

1679

1259

H

3.5

Tűzijáték

Ft/alkalom

10356

10356

10356

H

3.6

Portrérajzolás

Ft/m2/nap

634

476

317

H

3.7

Utcazenélés

Ft/m2/nap

159

159

159

H

4.     Tömegmegmozdulások, rendezvények

4.1

Ideiglenesen kiépített színpad

Ft/m2/nap

206

206

132

V

4.2

Létesítmény és egyéb elkerített terület

Ft/m2/nap

206

166

132

V

4.3

Vallási és karitatív tevékenység (10 m2-ig)

Ft/m2/nap

206

166

132

H


4.4.

Adománygyűjtés

Ft/m2/nap

634

476

317

H

4.5.

Ételosztás

Ft/m2/nap

206

166

132

V

5.     Építési-szerelési munkálatok

5.1

Állvány, építőanyag tárolása, járdafoglalás

Ft/m2/hó

1374

852

674

H

5.2

Konténer elhelyezése

Ft/db/nap

550

529

338

H

5.3

Térszerűen elkerített felvonulási terület, irodakonténer

Ft/m2/hó

496

405

337

V

6.

Üzemképtelen, a közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező, vagy forgalomból kivont gépkocsi, lakókocsi, utánfutó tárolása max. 90 napig

Ft/db/nap

Tiltott

(10.0001)

Tiltott

(10.0001)

1596

R

6.1.

Daruzás, betonpumpa

Ft/m2/nap

296

243

201

H

6.2

Kerékpártárolás

Ft/m2/hó

948

612

420

V

7.

Mozgóbolt

Ft/gk/hó

10358

10358

10358

H

8.

Alkalmi (ünnepi) vásáron

felállított pavilonok

Ft/m2/hó

1590

1170

612

V















1 Jogellenes közterület-használat esetén alkalmazandó díjtétel.



INDOKOLÁS


Általános indokolás


A 2014. október 12-i választás követően létrehozott új bizottságok nevének megváltozására, az új bizottsági struktúra kialakítására, valamint a Polgármesteri Hivatal szervezeti felépítésének változására tekintettel szükséges Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló rendeletének módosítása.


A városképi szempontból legkiemelkedőbb jelentőségű engedélyezési eljárásokban a hatáskör a polgármestertől a Képviselő-testület szakbizottságához, a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsághoz kerülnek át.



Részletes indokolás


1.§


A rendelet hatályának módosításával a szabályozás a jövőben kiterjed a külterületen lévő közterületekre is.


2.§


Megosztva telepíti az engedélyezési jogkört a polgármesterre, illetve – a városképi szempontból legkiemelkedőbb jelentőségű ügyekben – a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottságra. Rendelkezik arról is, hogy a Bizottsági hatáskörben hozott határozatok kiadmányozására a polgármester jogosult.


3.§


A Polgármesteri Hivatal szervezeti struktúrájának változására tekintettel a hatáskört gyakorló szervezeti egység nevét vezeti át a rendeleten


4.§


Pontosítja az engedély nélküli közterület-használat esetén alkalmazandó bírság kiszabására vonatkozó szabályokat.


5.§


A rendelet melléklete helyébe a módosító rendelet mellékletét helyezi.


6.§


Deregulációs rendelkezéseket tartalmaz


7.§


Hatályba léptető és deregulációs rendelkezéseket tartalmaz.



8.§


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébeti Önkormányzat és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet „Képviselő-testület szerveire átruházott hatáskörei”-ről szóló 2. sz. melléklet, valamint a közterület-használati rendelet közötti összhangot teremti meg.




Mellékletek