Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 29/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló 23/2012. (V. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 11. 17- 2015. 11. 17


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

29/2015 (XI.16.) önkormányzati rendelete


az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló 23/2012. (V.22.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló 23/2012. (V.22.) önkormányzati rendelet módosítására az alábbi rendeletet alkotja:


1. § Az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helységek elidegenítésének feltételeiről szóló 23/2012. (V.22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„4. § (1) A helyiségek elidegenítése történhet

a)pályázat útján,

b)elidegenítésre történő kijelölés, valamint

c)a bérlő vásárlási szándékának bejelentése

útján.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a 3. § szerint hatáskör gyakorlására jogosult szerv döntését követő 15 napon belül az elővásárlásra jogosultat értesíteni kell a helyiség elidegenítésére vonatkozó felajánlásról.

(3) Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a bérlő az általa bérelt helyiség megvásárlása iránti szándékának bejelentését követően, a polgármester elkészítteti az ingatlan forgalmi értékbecslését. A forgalmi értékbecslés elkészítésének díja a bérlőt terheli, melyről a bérlőt az értékbecslés megrendelését megelőzően – a megbízási díj pontos összegének megjelölésével – értesíteni kell. A bérlő a forgalmi értékbecslés elkészítése díjának megfelelő összeget adminisztrációs díjként előre köteles az önkormányzat részére megfizetni és azt igazolni. A megvásárolni kívánt ingatlan vételáráról az elkészített értékbecslés alapján a 3. § szerint meghatározott szerv dönt. A hatáskör gyakorlója által meghozott döntésről a polgármester eladási ajánlat megküldésével, írásban tájékoztatja a bérlőt azzal, hogy a bérlő az ajánlat kézhezvételét követő 30 napon belül nyilatkozhat arról, kíván-e elővásárlási jogával élni.

(4) A bérlő részére az adminisztrációs díj abban az esetben sem jár vissza, ha a bérlő nyilatkozata alapján az ingatlan adásvétel nem jön  létre.

 (5) A helyiség elidegenítésére vonatkozó felajánlásnak tartalmaznia kell:

a)a helyiség címét, ingatlan-nyilvántartási adatait, alapterületét, rendeltetését, felszereltségét,

b)a helyiség vételárát,

c)a vételi szándék, illetve a vételár elfogadására vonatkozó nyilatkozattétel határidejét

d)a vásárlásra jogosulttól kért, az adásvételi szerződés megkötéséhez szükséges adatokat.

(6) Az önkormányzat ajánlati kötöttsége a vételre történő felajánlásról szóló értesítés jogosult általi kézhezvételét követő naptól számított harmincadik naptári napig tart.

(7) Nem idegeníthető el az a helyiség, amelyre díjtartozás van, a díjtartozással érintett személy részére.

(8) Amennyiben az elidegenítésre kijelölt helyiség üres, vagy az azt a bérlő nem kívánja megvásárolni, pályázat útján kell értékesíteni.

  1. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.



Szabados Ákos

polgármester

Dr. Kiss Irén

címzetes főjegyző






ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló 23/2012. (V.22.) önkormányzati rendeletének módosításával csökkenteni kívánja az értékesítésből eredő, az önkormányzat oldalán felmerülő költségeket.


RÉSZLETES INDOKOLÁS


  1. §


Újraszabályozza az elidegenítés kezdeményezésére vonatkozó rendelkezéseket. A gyakorlathoz igazodva lehetővé teszi, hogy a bérlő nyújtsa be az általa bérelt helyiség megvásárlására vonatkozó kérelmet, melynek ellentételezéseként a bérlőre terheli ún. adminisztrációs költségként az értékbecslés elkészítésével kapcsolatos költséget.


  1. §


Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.






Mellékletek