Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 22/2017. (IX.14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 37/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 09. 14- 2017. 09. 14

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

22/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei

szervezeti és működési szabályzatáról szóló

37/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendeletének módosításáról a következőket rendeli el:

1. §

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Rendelet) 43. § (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

         „(1) A Képviselő-testület a következő állandó bizottságokat hozta létre:

  1. Pénzügyi Bizottság (9 fő)
  2. Jogi, Igazgatási és Közbiztonsági Bizottság (9 fő)
  3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság (11 fő)
  4. Egészségügyi és Sportbizottság (11 fő)
  5. Gazdasági Bizottság (11 fő)
  6. Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság (11 fő)
  7. Szociális Bizottság (11 fő)”

2. §

(1) A Rendelet 2. melléklete 1. Pénzügyi Bizottság átruházott hatáskörei című fejezete helyébe a következő rendelkezés lép:

„1.  A Pénzügyi Bizottság átruházott hatáskörei

  1. Dönt az önkormányzat követeléseinek lemondásáról, mérsékléséről, elengedéséről, átütemezéséről, részletfizetés engedélyezéséről, részletfizetés felfüggesztéséről, részletfizetés átütemezéséről írásbeli kérelem alapján, ha jogszabály másképp nem rendelkezik, 100.001 Ft – 1.000.000 Ft. egyedi értékhatárig.
  2. Gyakorolja a tulajdonost megillető jogokat az 1 millió forint értéket el nem érő forgalomképes önkormányzati portfólió vagyon felett.”


(2) A Rendelet 2. melléklete 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei című fejezetének 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„3. Beszámoltatja a köznevelési intézményeket (óvodákat) a működésükről és ezek alapján javaslatot tesz a Képviselő-testület részére.”


(3) A Rendelet 2. melléklete 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei című fejezetének 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„4. Értékeli a nevelési intézmény pedagógiai programjában meghatározott feladatok végrehajtását, a pedagógiai szakmai munka eredményességét, valamint ellenőrzi a pedagógiai programot, a házirendet és a szervezeti és működési szabályzatot.”


(4) A Rendelet 2. melléklete 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei című fejezetének 11. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„11. Jóváhagyja az Önkormányzat által fenntartott közművelődési és kulturális intézmények éves tevékenységéről szóló beszámolót.”


(5) A Rendelet 2. melléklete 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei című fejezetének 16. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

            „16. Jóváhagyja a nevelési év beindításáról szóló beszámolót.”


(6) A Rendelet 2. melléklete 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei című fejezetének 17. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„17. Dönt az önkormányzat fenntartása alatt működő köznevelési intézmények (óvodák) nevelőtestülete által jóváhagyott házirend azon rendelkezéseinek érvénybelépéséről, melyekből az önkormányzatra, mint fenntartóra, valamint működtetőre többletkötelezettség hárul.”


(7) A Rendelet 2. melléklet 5. Gazdasági Bizottság átruházott hatáskörei című fejezete kiegészül 27., 28., és 29. pontokkal, a következő rendelkezésekkel:


„27. Dönt a helyiség pályázaton kívül történő értékesítéséről a vevő által benyújtott vételi szándéknyilatkozat alapján, az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló 23/2012. (V. 22.) önkormányzati rendelet 5/A §-ában foglalt esetben.


28. Dönt a lakás pályázaton kívül történő értékesítéséről a vevő által benyújtott vételi szándéknyilatkozat alapján, az önkormányzat tulajdonában álló lakások elidegenítésének feltételeiről szóló 21/2012.(V. 22.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdésében meghatározott esetben.


29. Dönt az ingatlan adásvételi szerződés felbontásáról és egyidejűleg a bérleti jogviszony tekintetében az eredeti állapot helyreállításáról, ha a lakást a bérlő vásárolja meg, és a vevő az adásvételi szerződésből eredő kötelezettségeivel késedelembe esik, vagy az adásvételi szerződés teljesítése egyéb okból meghiúsul.”


(8)   A Rendelet 2. melléklete 7. Szociális Bizottság átruházott hatáskörei című fejezetének 23. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„23. Jóváhagyja az Önkormányzat által fenntartott Pesterzsébet Önkormányzatának Humán Szolgáltatások Intézménye, valamint Pesterzsébet Önkormányzatának Szociális Foglalkoztatója házirendjét és szakmai programját és az éves szakmai munkájukról szóló beszámolót.”




3. §


A Rendelet 2. mellékletének II. Polgármesterre átruházott hatáskörök című fejezete kiegészül 56. ponttal a következő rendelkezéssel:


       „56. Az alpolgármesterek és a képviselők tekintetében dönt a külföldi és belföldi kiküldetés elrendeléséről, melyről a soron következő ülésén tájékoztatja a Képviselő-testületet.”


4. §


  1. E rendelet 2017. szeptember 14-én 16 órakor lép hatályba.


5. §


Hatályát veszti a Rendelet


  1. 64. § (1) és (3) bekezdései,


b)   2. mellékletének II. Polgármesterre átruházott hatáskörök című fejezetének 18. és 19. pontja.


            ……………………………………               ……………………………………….

                        Szabados Ákos                                             dr. Demjanovich Orsolya

                        polgármester                                                              jegyző





















Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei

Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

37/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló

22/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása


Általános indokolás


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendeletét módosítja, egyes rendelkezések és magasabb rendű jogszabályok összhangjának biztosítása érdekében.


  1. §-hoz


A Képviselő-testület módosítja a Pénzügyi Bizottság, a Jogi, Igazgatási és Közbiztonsági Bizottság és az Egészségügyi és Sportbizottság létszámát.


  1. §-hoz


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelete egyes rendelkezéseit módosítja, illetve helyezi hatályon kívül, tekintettel arra, hogy az államháztartásról szóló törvény vonatkozó előírásainak értelmében a költségvetési szervek – az önkormányzat által fenntartott intézmények és a polgármesteri hivatal - szervezeti és működési szabályzatainak jóváhagyása a polgármester hatáskörébe tartozik.

Emellett a Képviselő-testület által korábban elfogadott, az önkormányzati lakás és helyiség elidegenítésekkel kapcsolatos egyes hatásköri szabályok megváltozását vezeti át a rendeletben.


  1. §-hoz


A Képviselő-testület az alpolgármesterek és képviselők kiküldetéséről szóló döntés meghozatalának jogát – utólagos tájékoztatási kötelezettséggel – a polgármesterre ruházza.


  1. §-hoz


Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.


  1.  §-hoz


Hatályukat vesztő rendelkezéseket tartalmaz.













Korábbi szabályozás

Javasolt módosítás

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei

szervezeti és működési szabályzatáról szóló 37/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelet


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei

szervezeti és működési szabályzatáról szóló 37/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelet


43. § (1) bekezdés A Képviselő-testület a következő állandó bizottságokat hozta létre:

  1. Pénzügyi Bizottság (7 fő)
  2. Jogi, Igazgatási és Közbiztonsági Bizottság (7 fő)
  3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság (11 fő)
  4. Egészségügyi és Sportbizottság (9 fő)
  5. Gazdasági Bizottság (11 fő)
  6. Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság (11 fő)
  7. Szociális Bizottság (11 fő)

43. § (1) bekezdés A Képviselő-testület a következő állandó bizottságokat hozta létre:

  1. Pénzügyi Bizottság (9 fő)
  2. Jogi, Igazgatási és Közbiztonsági Bizottság (9 fő)
  3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság (11 fő)
  4. Egészségügyi és Sportbizottság (11 fő)
  5. Gazdasági Bizottság (11 fő)
  6. Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság (11 fő)
  7. Szociális Bizottság (11 fő)

2. melléklet 1. A Pénzügyi Bizottság átruházott hatáskörei:

1.Dönt az önkormányzat követeléseinek lemondásáról, mérsékléséről, elengedéséről, átütemezéséről, részletfizetés engedélyezéséről, részletfizetés felfüggesztéséről, részletfizetés átütemezéséről írásbeli kérelem alapján 100.001 Ft – 1.000.000 Ft egyedi értékhatárig.

2. Jóváhagyja a GAMESZ Szervezeti és Működési Szabályzatát.

3. Gyakorolja a tulajdonosi jogokat az 1 millió forint értéket el nem érő forgalomképes portfólió vagyon felett

1.§ (1) bekezdés 2. melléklet 1. A Pénzügyi Bizottság átruházott hatáskörei:

  1. Dönt az önkormányzat követeléseinek lemondásáról, mérsékléséről, elengedéséről, átütemezéséről, részletfizetés engedélyezéséről, részletfizetés felfüggesztéséről, részletfizetés átütemezéséről írásbeli kérelem alapján, ha jogszabály másképp nem rendelkezik, 100.001 Ft – 1.000.000 Ft. egyedi értékhatárig.
  2. Gyakorolja a tulajdonost megillető jogokat a 1 millió forint értéket el nem érő forgalomképes önkormányzati portfólió vagyon felett.”


2. melléklet 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei:

3.Beszámoltatja az intézményeket a működésükről és ezek alapján intézkedésekre tesz javaslatot a Képviselő-testület részére

1. § (2) bekezdés 2. melléklet 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei:

3. Beszámoltatja a köznevelési intézményeket (óvodákat) a működésükről és ezek alapján javaslatot tesz a Képviselő-testület részére.

2. melléklet 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei 4. Értékeli a nevelési intézmény pedagógiai programjában meghatározott feladatok végrehajtását, a pedagógiai szakmai munka eredményességét

1.§ (3) bekezdés 2. melléklet 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei: 4. Értékeli a nevelési intézmény pedagógiai programjában meghatározott feladatok végrehajtását, a pedagógiai szakmai munka eredményességét, valamint ellenőrzi a pedagógiai programot, a házirendet és a szervezeti és működési szabályzatot.

2. melléklet 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei 11. Jóváhagyja az Önkormányzat által fenntartott közművelődési és kulturális intézmények szervezeti és működési szabályzatát.

1.§ (4) bekezdés 2. melléklet 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei: 11. Jóváhagyja az Önkormányzat által fenntartott közművelődési és kulturális intézmények éves tevékenységéről szóló beszámolót.

2. melléklet 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei 16. Jóváhagyja a tanév beindításáról készített beszámolót

1.§ (5) bekezdés 2. melléklet 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei: 16. Jóváhagyja a nevelési év beindításáról szóló beszámolót.

2. melléklet 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei 17.Dönt az Önkormányzat fenntartása alatt működő köznevelési intézmények (óvodák) nevelő testülete által jóváhagyott szervezeti és működési szabályzat, valamint házirend azon rendelkezéseinek érvénybelépéséről, amelyekből az Önkormányzatra, mint fenntartóra, valamint működtetőre többletkötelezettség hárul

1.§ (6) bekezdés 2. melléklet 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei: 17. Dönt az önkormányzat fenntartása alatt működő köznevelési intézmények (óvodák) nevelőtestülete által jóváhagyott házirend azon rendelkezéseinek érvénybelépéséről, melyekből az önkormányzatra, mint fenntartóra, valamint működtetőre többletkötelezettség hárul.

nincs ilyen rendelkezés

  1. 1. § (7) bekezdés 2. melléklet 5. Gazdasági Bizottság átruházott hatáskörei:
  2. 27. Dönt a helyiség pályázaton kívül történő értékesítéséről a vevő által benyújtott vételi szándéknyilatkozat alapján, az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló 23/2012. (V. 22.) önkormányzati rendelet 5/A §-ában foglalt esetben.


28. Dönt a lakás pályázaton kívül történő értékesítéséről a vevő által benyújtott vételi szándéknyilatkozat alapján, az önkormányzat tulajdonában álló lakások elidegenítésének feltételeiről szóló 21/2012.(V. 22.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdésében meghatározott esetben.

29. Dönt az ingatlan adásvételi szerződés felbontásáról és egyidejűleg a bérleti jogviszony tekintetében az eredeti állapot helyreállításáról, ha a lakást a bérlő vásárolja meg, és a vevő az adásvételi szerződésből eredő kötelezettségeivel késedelembe esik, vagy az adásvételi szerződés teljesítése egyéb okból meghiúsul.

2. melléklet 7. Szociális Bizottság átruházott hatáskörei 23. Jóváhagyja

a) az Önkormányzat által fenntartott Humán Szolgáltatások Intézménye, valamint Pesterzsébet Önkormányzatának Szociális Foglalkoztatója szervezeti és működési szabályzatát, valamint a működésükhöz szükséges jogszabályban meghatározott szabályzatait, házirendjét, szakmai programját;

b) a Humán Szolgáltatások Intézménye, valamint Pesterzsébet Önkormányzatának Szociális Foglalkoztatója éves szakmai munkájáról szóló beszámolót

1.§ (8) bekezdés: 2. melléklet 7. Szociális Bizottság átruházott hatáskörei: 23. Jóváhagyja az Önkormányzat által fenntartott Pesterzsébet Önkormányzatának Humán Szolgáltatások Intézménye, valamint Pesterzsébet Önkormányzatának Szociális Foglalkoztatója házirendjét és szakmai programját és az éves szakmai munkájukról szóló beszámolót.

64. § (1) A Polgármesteri Hivatal működésének szabályait, eljárási rendjét, és működésének szabályait a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza, amelyet a polgármester átruházott hatáskörben hagy jóvá.

(3) Az Önkormányzat működésével kapcsolatos, jogszabályban meghatározott belső szabályzatokat a polgármester átruházott hatáskörben hagyja jóvá.

hatályukat vesztik

2. melléklet II. Polgármester átruházott hatáskörei: 18. Dönt a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának jóváhagyásáról.

19. Dönt az Önkormányzat működésével kapcsolatos, jogszabályban meghatározott belső szabályzatok jóváhagyásáról.

hatályukat vesztik

Nincs ilyen rendelkezés

2. melléklet II. Polgármester átruházott hatáskörök:

56. Az alpolgármesterek és a képviselők tekintetében dönt a külföldi és belföldi kiküldetés elrendeléséről, melyről a soron következő ülésén tájékoztatja a Képviselő-testületet.





Mellékletek