Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 12/2018. (V.3.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 05. 04- 2018. 05. 03

                 


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

12/2018. (V. 3.) önkormányzati rendelete


a  települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról



Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet                 (a továbbiakban: Rendelet) 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti kérelmeket Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal Közművelődési, Egészségügyi és Szociális Osztályán (a továbbiakban Közművelődési, Egészségügyi és Szociális Osztály) lehet benyújtani a szociális ellátás igénylésére megállapított formanyomtatványon.”

2. § A Rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § Az e rendeletbe foglalt ellátások iránti kérelmek elbírálása során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. ”

3. § (1) A Rendelet 15. § (18) bekezdése a) pontjában a „220 %-át” szövegrész helyébe a „275 %-át” szövegrész lép.

(2) A Rendelet 15. § (18) bekezdése b) pontjában a „300 %-át” szövegrész helyébe a „350 %-át” szövegrész lép.

4. § A Rendelet 15. §-a az alábbi (23) bekezdéssel egészül ki:

„(23) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelmet e rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani.”

5. § A Rendelet 16. §-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A települési gyógyszertámogatás megállapítása iránti kérelmet e rendelet 4. melléklete szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani.”

6. §  (1) A Rendelet 34/A. § (2) bekezdése a) pontjában a „200 %-át” szövegrész helyébe a „275 %-át” szövegrész lép.

(2) A Rendelet 34/A. § (2) bekezdése b) pontjában a „250 %-át” szövegrész helyébe a „300 %-át” szövegrész lép.

(3) A Rendelet 34/A. §-a az alábbi (11) bekezdéssel egészül ki:

„(11) A sporttámogatás megállapítása iránti kérelmet e rendelet 5. melléklete szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani.”

7. § (1) A Rendelet 34/B. § (2) bekezdése a) pontjában a „220 %-át” szövegrész helyébe a „275 %-át” szövegrész lép.

(2) A Rendelet 34/B. § (2) bekezdése b) pontjában a „250 %-át” szövegrész helyébe a „300 %-át” szövegrész lép.

(3) A Rendelet 34/B. §-a az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az oltási támogatás megállapítása iránti kérelmet e rendelet 6. melléklete szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani.”

8. § A Rendelet 34/C. §-a az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A születési támogatás megállapítása iránti kérelmet e rendelet 7. melléklete szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani.”

9. § (1) A Rendelet 34/D. § (1) bekezdésében a „200 %-át” szövegrész helyébe a „275 %-át” szövegrész, a „250 %-át” szövegrész helyébe a „300 %-át” szövegrész lép.

(2) A Rendelet 34/D. §-a az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A szociális tanulmányi támogatás megállapítása iránti kérelmet e rendelet 8. melléklete szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani.”

10. § A Rendelet - jelen rendelet 1-6. mellékletét képező - 3-8. melléklettel egészül ki.  

Záró rendelkezések

11. §  Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.









      Szabados Ákos                                                     dr. Demjanovich Orsolya

                   polgármester                                                                       jegyző











A települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 12/2018. (V. 3.) önkormányzati rendelet indokolása


Általános indokolás

Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokat Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) szabályozza.


A Képviselő-testület illetékes bizottságai Pesterzsébet Önkormányzata 2017. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásról szóló beszámoló tárgyalása során, a beszámoló adatai, továbbá a sporttámogatás igénybevételére vonatkozó tájékoztatás alapján javaslatot fogalmaztak meg a Rendelet felülvizsgálatára, azzal a céllal, hogy a települési támogatások körében a gyermekneveléshez kapcsolódó költségek enyhítésére bevezetett támogatási formák - sporttámogatás, az oltási támogatás, szociális tanulmányi támogatás -  szélesebb jogosulti kör számára váljanak elérhetővé.


A javaslat alapján a Közművelődési, Egészségügyi és Szociális Osztály megvizsgálta a Rendelet módosításának lehetőségét. 


A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkaviszonnyal rendelkező szülő(k) esetén a családban az egy főre jutó havi jövedelem - már minimálbérnél is - meghaladja a jogosultsági feltételként jelenleg megállapított jövedelemhatárt. A módosítással támogatási formánként egységesen, a minimálbér ill. garantált bérminimum összegének figyelembevételével kerül megállapításra a jövedelemhatár, mely a jogosultak körének bővülését eredményezheti. 


A Rendelet felülvizsgálata során megállapítást nyert továbbá, hogy az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként igényelt rendkívüli települési támogatás esetében is indokolt a jogosultsági feltételnek előírt egy főre jutó havi jövedelemhatár megemelése. A lelki megterhelés mellett a temetési költségek anyagilag is nagy terhet rónak a hozzátartozókra, különösen a költségeket egyedül viselő nyugdíjas kérelmezőkre. A jövedelemhatár megemelésével a kérelmezők szélesebb köre szerezhet jogosultságot a támogatásra.


A rendelet tervezet további módosító rendelkezései a Rendelet alkalmazása során megállapított szabályozási hiányokat pótolják, a Rendelet kiegészül a szociális ellátások iránti formanyomtatvány kérelmekkel, költségvetési kihatásai nincsenek.

Az önkormányzati rendeletet az EU intézményeknek, tagállamoknak, illetve más államnak előzetesen nem kell megküldeni sem bejelentésre, sem egyéb véleményezésre.













Részletes indokolás  


                                                                       1. §-hoz


A szociális ellátások iránti kérelmek formanyomtatványon történő benyújtásával egészíti ki az ellátások igénylésének módjára vonatkozó rendelkezést.


2. §-hoz


A kérelmek elbírálása során általánosan alkalmazandó eljárási jogszabálynak az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényt nevezi meg a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény helyett. 


                                                                       3. §-hoz


A lelki megterhelés mellett az elhunyt személy eltemettetésének költségei anyagilag is nagy terhet rónak a költségeket viselő hozzátartozókra. Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként igényelt rendkívüli települési támogatás esetében a jogosultsági feltételnek előírt egy főre jutó havi jövedelem megemelésével a kérelmezők szélesebb köre szerezhet jogosultságot a támogatásra.


                                                                       4. §-hoz


A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelem Rendeletben meghatározott formanyomtatványon történő benyújtásáról rendelkezik.

                                                                      

                                                                       5. §-hoz


A települési gyógyszertámogatás megállapítása iránti kérelem Rendeletben meghatározott formanyomtatványon történő benyújtásáról rendelkezik.


                                                                       6-9. §-hoz



A sporttámogatás, az oltási támogatás, valamint a szociális tanulmányi támogatás bevezetésével a gyermeket nevelő családok támogatása volt a jogalkotói szándék. A gyermekneveléshez kapcsolódó költségek enyhítésére a fenti támogatások kívánnak célzott támogatást nyújtani, a szakosztályban fizetendő tagdíj átvállalásával, a védőoltások költségeinek megtérítésével, illetve a kimagasló tanulmányi eredményt elérő gyermekek részére nyújtható tanulmányi támogatással. A rendelkezésre álló adatok alapján a bevezetett támogatások igénybevétele alacsony a lakosság körében. Ennek oka lehet, hogy amennyiben a kérelmező szülők munkaviszonnyal rendelkeznek - már a minimálbér esetén is - a családban az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja a jogosultsági feltételként megállapított jövedelemhatárt. A fenti támogatási formák tekintetében a jogosultsági feltételéül meghatározott jövedelemhatár egységes, a korábbi rendelkezésekhez képest magasabb összegben történő megállapításával bővülhet a jogosultak köre.

Rendelkezik továbbá a sporttámogatás, az oltási támogatás, a születési támogatás és a szociális tanulmányi támogatás megállapítása iránti kérelem Rendeletben meghatározott formanyomtatványon történő benyújtásáról.




10. §-hoz                                                                   

A rendkívüli települési támogatás, települési gyógyszertámogatás, sporttámogatás, oltási támogatás, születési támogatás, valamint a szociális tanulmányi támogatás megállapítására irányuló kérelmek benyújtására rendszeresített formanyomtatványokat rögzíti a Rendeletben.


11. §-hoz


A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik. 

























Mellékletek