Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (IV. 14.) önkormányzati rendelete

a kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 15- 2023. 04. 15

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (IV. 14.) önkormányzati rendelete

a kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.04.15.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet 2. § (15) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(15) Intézményi hűségjutalmat alapít Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) intézményeiben, a Külső-Pesti Tankerületi Központ által fenntartott intézményekben, illetve a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Budapest XX. Kerületi Tagintézményében foglalkoztatottak számára, abból a célból, hogy a Pesterzsébeten eltöltött több évtizedes közalkalmazotti és egyéb jogviszonyt elismerésben részesítse.”

(2) A kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő (26) bekezdéssel egészül ki:

„(26) Intézményi hűségoklevelet alapít a Vörösmarty Mihály Református Általános Iskolában, a József Attila Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában foglalkoztatottak számára, abból a célból, hogy a Pesterzsébeten eltöltött több évtizedes közalkalmazotti és egyéb jogviszonyt elismerésben részesítse.”

2. § (1) A kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet 14. § (6) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Év Sportolója kitüntető címmel a kitüntetett:)

„a) díszmappában Pesterzsébet címerét tartalmazó oklevelet, (amely tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását),”

(2) A kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet 14. § (6) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Év Sportolója kitüntető címmel a kitüntetett:)

„c) valamint 100.000 Ft értékű ajándékutalványt kap.”

3. § (1) A kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet 15. § (6) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Év Edzője vagy az Év Sportvezetője kitüntető címmel a kitüntetett:)

„a) díszmappában Pesterzsébet címerét tartalmazó oklevelet, (amely tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását),”

(2) A kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet 15. § (6) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Év Edzője vagy az Év Sportvezetője kitüntető címmel a kitüntetett:)

„c) valamint 100.000 Ft értékű ajándékutalványt kap.”

4. § A kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § (1) Intézményi hűségjutalomra jogosult, az a dolgozó, aki az intézményi hűségjutalom kitüntető cím adományozása évében 20, 30, 35, 40, 45 vagy 50 évet dolgozott az Önkormányzat fenntartásában lévő intézményben, a Külső-Pesti Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézményben (ideértve Pesterzsébet közigazgatási területén lévő, korábban fővárosi fenntartású köznevelési intézményeket is), illetve a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Budapest XX. Kerületi Tagintézményében.

(2) Az intézményi hűségjutalomban minden évben azon dolgozók részesülhetnek, akiket az Önkormányzat intézményeinek vezetői, a Külső-Pesti Tankerületi Központ Igazgatója, vagy a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója jogosultságuk alapján megküld.

(3) A költségek tervezése érdekében a jogosult személyek előzetes névsorát - a következő év vonatkozásában - tárgyévet megelőző év december 15. napjáig, valamint adategyeztetés céljából a végleges jogosulti névsort legkésőbb tárgyév április 15. napjáig írásban a Polgármesterhez kell benyújtani.

(4) Az intézményi hűségjutalomra való jogosultság megállapításához a 17. § (1) bekezdésében megjelölt pesterzsébeti intézményekben eltöltött összes jogviszonyt be kell számítani, akkor is, ha az intézményi hűségjutalomra javasolt személy jogviszonyának utolsó 10 évét megszakítás nélkül a kerületben töltötte és a kerületen kívül fennálló jogviszonyának időtartama az 5 évet nem haladta meg. A kerületben töltött jogviszony idejébe be kell számítani a GYES és a GYED időtartamát, valamint a tényleges katonai szolgálat időtartamát, amennyiben az érintett bevonulásakor kerületi közalkalmazotti és egyéb jogviszonyban volt.

(5) Az intézményi hűségjutalmat a Pedagógus Napon, a Semmelweis Napon, valamint a Szociális Munka Napján kell átadni.

(6) Az intézményi hűségjutalom kitüntető címmel a kitüntetett:

a) díszmappában lévő Pesterzsébet címerét tartalmazó oklevelet, (amely tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a Polgármester aláírását),

b) valamint a c) pontban meghatározottak szerinti kitüntető címmel járó juttatás kap.

c) Az intézményi közalkalmazotti hűségjutalom kitüntető címmel járó juttatás összege:

ca) 20 éves intézményi hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 100 %-a;

cb) 30 éves intézményi hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 150 %-a;

cc) 35 éves intézményi hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 175 %-a;

cd) 40 éves intézményi hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 200 %-a;

ce) 45 éves intézményi hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 250 %-a;

cf) 50 éves intézményi hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 300 %-a.”

5. § A kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„INTÉZMÉNYI HŰSÉGOKLEVÉL

17/A. § (1) Intézményi hűségoklevélre jogosult, az a dolgozó, aki az intézményi hűségoklevél kitüntető cím adományozása évében 20, 30, 35, 40, 45 vagy 50 évet dolgozott a Vörösmarty Mihály Református Általános Iskolában, a József Attila Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában.

(2) Az intézményi hűségoklevélben minden évben azon dolgozók részesülhetnek, akiket a Vörösmarty Mihály Református Általános Iskola igazgatója, vagy a József Attila Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója jogosultságuk alapján megküld.

(3) A jogosult személyek előzetes névsorát - a következő év vonatkozásában - 2024. évtől a tárgyévet megelőző év december 15. napjáig, valamint adategyeztetés céljából a végleges jogosulti névsort legkésőbb tárgyév április 15. napjáig írásban a Polgármesterhez kell benyújtani. A 2023. évben a jogosultak névsorát legkésőbb április 15. napjáig szükséges benyújtani.

(4) Az intézményi hűségoklevélre való jogosultság megállapításához a 17/A § (1) bekezdésében megjelölt pesterzsébeti intézményekben eltöltött összes jogviszonyt be kell számítani, akkor is, ha az intézményi hűségoklevélre javasolt személy jogviszonyának utolsó 10 évét megszakítás nélkül a kerületben töltötte és a kerületen kívül fennálló jogviszonyának időtartama az 5 évet nem haladta meg. A kerületben töltött jogviszony idejébe be kell számítani a GYES és a GYED időtartamát, valamint a tényleges katonai szolgálat időtartamát, amennyiben az érintett bevonulásakor kerületi közalkalmazotti és egyéb jogviszonyban volt.

(5) Az intézményi hűségoklevelet a Pedagógus Napon, a Semmelweis Napon, valamint a Szociális Munka Napján kell átadni.

(6) Az intézményi hűségoklevél kitüntető címmel a kitüntetett díszmappában lévő Pesterzsébet címerét tartalmazó oklevelet, (amely tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását) kap.”

6. § A kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet 18/A. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A Pesterzsébet Színes Diplomás Pedagógus Elismerés címmel kitüntetett személy az (5) bekezdés b) pontja szerinti juttatásban az (1) bekezdés a)-f) pontjában meghatározott díszoklevélre tekintettel, díszoklevél fokozatonként egy alkalommal részesülhet.”

7. § A kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet 21. § (6) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Pesterzsébet Sportolója kitüntető címmel a kitüntetett:)

„b) valamint 20.000 Ft értékű ajándékutalványt kap..”

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.