Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2022. (III. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 11
a kitüntető címek adományozásáról szóló 15/2018. (V. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Képviselő-testület a kitüntető címek adományozásáról szóló rendeletét belső ellenőrzés megállapításai, a rendelet alkalmazása kapcsán felmerült tapasztalatok, valamint intézményi megnevezés változása miatt módosítja.
Részletes indokolás
Az 1–15. §-hoz
A Képviselő-testület egyértelműsíti a döntési hatáskör jogosultját a közalkalmazotti hűségjutalomról intézményi hűségjutalomra változott elnevezésű elismerés adományozása tekintetében.
A Pesterzsébeten eltöltött egyéb jogviszony kiterjesztése a tényleges katonai szolgálatra vonatkozóan is.
A Közművelődési, Egészségügyi és Szociális Osztályra vonatkozó felterjesztési és javaslattételi jogosultságok megszüntetése.
Fentieken túlmenően a módosítást indokolja, hogy az oktatásért felelős miniszter 2021. május 31-én kelt döntésével engedélyezte a József Attila Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola fenntartói jogának átadását az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága részére, így a fenntartóváltást a rendelet szövegezésében át kell vezetni. A Képviselő-testület úgy dönt, hogy a fenntartói jog egyháznak történő átadása esetén utoljára a fenntartóváltást követő évben adományozza a jutalmat.
Mindemellett a jogszabály alkalmazásával kapcsolatban felmerült gyakorlati tapasztalatok alapján további szabályozási kérdések - a javaslattételi határidők egységesítése – tisztázása, illetve pontosítása vált szükségessé.
A Pesterzsébet Aranykezű Mestere kitüntető címet a Képviselő-testület a jövőben évente és öt személynek adományozza.
A 16. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz