Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2004 (IV.26.) számú önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2004. 04. 26- 2011. 05. 30

Tiszaszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének
10/2004. (IV. 26) számú rendelete
a temetőkről és a temetkezésről

Tiszaszőlős Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi Önkormányzatról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 10. § a) pontja, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Tv. 40. §. (1) bekezdésében és a 41. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. §.   (1)    A rendelet hatálya a Tiszaszőlős Községben lévő önkormányzati tulajdonban álló működő temetőre terjed ki, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti. Tiszaszőlős Község közigazgatási területén köztemető létesítése és bővítése az önkormányzat feladata.

          (2)    A köztemető helye a tiszaszőlősi 0230 hrsz. és 222/2 hrsz. alatt felvett két ingatlan.

2.§.    (1)    A köztemető tulajdonosa, fenntartója és üzemeltetője a Tiszaszőlős Község Önkormányzata.

          (2)    A köztemető fenntartásával és üzemeltetésével járó feladatok ellátásáról az önkormányzat a Polgármesteri Hivatal bevonásával gondoskodik.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra használatba vétele

3.§.            Temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Tv. (a továbbiakban Törvény) és a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény végrehatásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban Kormány rendelet) szabályai az irányadók.

Temetési helyek

4. §.   (1)    A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

          (2)    Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát – az átvétel egyidejű igazolása mellett – ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni.

          (3)    A temetőkben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója.

          (4)    Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna részére történő kiadásához a temetésről gondoskodótól hozzájárulást kell beszereznie. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 685. §.-ának b) pontja szerinti sorrendben az elhalt közelebb álló hozzátartozójától kell beszereznie.

5. §.   (1)    A temetőt sírhely táblákra, urnasírhely-, sírbolt táblákra, valamint hamvak szétszórására alkalmas területekre lehet felosztani.

          (2)    A sírhely táblák olyan temetőrészeket is jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni. Külön sírhely táblákat kell kijelölni a halva születettek, az elvetélt magzatok és a csonkolt testrészek eltemetésére.

          (3)    A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani.

          (4)    A betelt sírhely táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni. Sírhely tábla vagy az egész temető lezárásáról és/vagy kiürítéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt a Kormány rendelet 19. §.-a szerint.

          (5)    Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belüli sírhelyben (rátemetéssel is), vagy sírboltban lehet elhelyezni.

          (6)    A köztemetőben az alábbi temetési módok állnak rendelkezésre:

                        a) egyes sírhely

                        b) kettős sírhely

                        c) urnasírhely

                        d) sírbolt

                        e) hamvak szórására kijelölt terület.

          (7)    A temetési helyek elhelyezkedésére vonatkozó térképet a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

6. §.   (1)    A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.

          (2)    Lezárt temető vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesítet síremlék a használati idő le nem jártáig – kegyeleti szempontokból – nem idegeníthetők el és más sírra, sírboltra nem helyezhetők át.

7. §.   (1)    A temetőben rendelkezésre álló temetkezési helyeken a sírgödör szélessége:

                        a) egyes sírhely, urnasírhely: 90 cm

                        b) kettős sírhely: 170 cm.

                  A sírgödör hosszúsága 210 cm. A sírokat egymástól 80 cm-re kell elhelyezni. A sír sorok egymástól való távolsága 1 méter.

          (2)    A temetési helyen elhelyezett sírjel magassága 1,5 méter lehet. Az 1,5 méternél magasabb síremlék elhelyezését és tervezett méreteit az építési hatóságnak a temető üzemeltetőjének útján be kell jelenteni, aki 15 napon belül nyilatkozik a méretek korlátozása tárgyában. Amennyiben az építési hatóság e határidőn belül nem nyilatkozik, az egyetértést vélelmezni kell. Az építési hatóság nyilatkozatának beszerzéséről a temető üzemeltetője gondoskodik.

          (3)    A sírboltok

                        - felszíni méretei:

                              3 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 2,50 m

                              6 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 3,00 m

                              9 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 3,80 m

                        - belső méretei:

                              3 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 0,90 m, mélysége 2,60m

                              6 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 1,75 m, mélysége 2,60 m

                              9 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 2,50 m, mélysége 2,60m.

          (4)    Sírbolt, síremlék állításához, valamint – a 11. §-ban felsoroltakon kívül – egyéb munkálatokhoz az üzemeltető előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni továbbá ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát. Sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni.

          (5)    Az előírt engedély hiánya vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a 11. §. (2) bekezdésében szereplő kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető:

                   a) A sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére.

                   b) A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

          (6)    A sírbolt (és síremlék) fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére a Polgármesteri Hivatal elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.

8. §.   (1)    Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

          (2)    A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamára a Kormány rendelet 18. §.-ában foglalt rendelkezések az irányadók.

          (3)    A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni, a díjak mértékét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

          (4)    A sírhelyre 5 urna helyezhető el.

A temető fenntartása és üzemeltetése

9. §.           Tiszaszőlős Község Önkormányzata a temető fenntartása során gondoskodik a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról.

A köztemető infrastrukturális létesítményei

10. §. (1)    A tulajdonos köztemetőt fenntartó önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik:

                   a) út,

                   b) ravatalozó,

                   c) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló,

                   d) boncoló helyiség,

                   e) temető kerítés,

                   f) vízvételi lehetőség, illemhely,

                   g) a temető területének – rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő – parkosítása, az utak sorfásítása,

                   h) hulladéktároló.

          (2)    A köztemető infrastrukturális létesítményeinek használatát a Képviselő testület díjmentesen biztosítja a temetőben történő temetkezéshez. A ravatalozó épületben halottvirrasztásra hétköznapokon 9 órától – 15 óráig van lehetőség.

A temető üzemeltetése

11. §. (1)    A temetkezési hely birtokosa által bejelentés nélkül végezhető munkák:

                   a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

                   b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

                   c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot.

                  Az egyéb temetői tevékenységet előzetesen be kell jelenteni a Polgármesteri Hivatalhoz.

Nyilvántartások vezetése

12. §. (1)    A temető fenntartója az új sírmezők (sír negyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet, a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig át kell adnia a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárnak.

          (2)    Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről. A jegyzékben fel kell tüntetni a halva született magzat anyjának nevét, az elhantolás (urna elhelyezés) időpontját és a föléje tűzött fejfa sorszámát.

          (3)    A nyilvántartási adatokról tájékoztatást – a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével – csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

A temetők rendje

13. §. (1)    A központi temetés nyitva tartása:

                   nyári időszámítás esetén: 06.00-20.00 óráig

                   téli időszámítás esetén: 07.00-17.30 óráig.

  1. A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.
  2. A nyitva tarás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.
  3. A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.
  4. A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.
  5. A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.
  6. A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.
  7. A temetők területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.
  8. A központi temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos. E tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre és – esetenként – a láthatóan idős betegekre nem vonatkozik.

14. §.         A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet a Polgármesteri Hivatalban lát el.

15. §.         A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis), és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről gondoskodni szükséges a jogosultnak történő átadásig.

Szabálysértési rendelkezések

16. §. (1)    Amennyiben egyéb jogszabályok szerint súlyosabb elbírálás alá nem esik, szabálysértést követ el és 30000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki e rendelet 11. §. (1)-(3) bekezdésében, valamint a 13. §. (4)-(9) bekezdéseiben szereplő előírásokat megszegi.

          (2)    Amennyiben a rendeletben meghatározottak megsértése vagy a mulasztás a szabálysértésekről szóló módosított és kiegészített 1999. évi LXIX. törvényben és a 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendeletben foglalt szabálysértés tényállását valósítja meg, úgy aszerint minősül és az ott meghatározottak szerint kell eljárni.

Hatályba lépő rendelkezések

19. §.          A rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Tiszaszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemető fenntartásáról szóló 9/2003. (V. 21.) számú rendelete.


Tiszaszőlős, 2004. április 16.


        (: Kerekes András :)                                                          (: dr. Tóth Flórián :)

              polgármester                                                                   helyettes jegyző


A rendelet kihirdetve:

Tiszaszőlős, 2004. április 26.

                                                                                                  (: dr. Tóth Flórián :)

                                                                                                     helyettes jegyző

Mellékletek