Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és dijairól

Hatályos: 2017. 09. 27- 2022. 10. 27

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és dijairól1

2017.09.27.

Tiszaszőlős Községi Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1) bekezdésében, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. §-ában és 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:2

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Tiszaszőlős község közigazgatási területén lefolytatott házasságkötési eljárásokra az eljárásban részt vevő természetes személyekre terjed ki.

Az anyakönyvi esemény helye

2. § (1) Az anyakönyvvezető hivatali helyisége:

a) Tiszaszőlős Községi Önkormányzat 5244 Tiszaszőlős, Fő út 21. szám alatti házasságkötő terme.

b) Tiszaszőlős Községi Önkormányzat 5244 Tiszaszőlős, Fő út 21. szám alatti tanácskozó terme.

(2) A hivatali helyiségben csak munkanapokon és szombati napokon tartható anyakönyvi esemény.

(3) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt hivatali munkaidőn belül csak ügyfélfogadási időn kívül lehet lebonyolítani.

(4) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

(5) Az (1) bekezdésben meghatározott helyszínektől eltérő helyszínen (továbbiakban: külső helyszín) történő anyakönyvi esemény e rendelet, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010.évi I. törvény szabályai szerint engedélyezhető.

3. § (1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés akkor engedélyezhető, ha a jogszabályban előírt feltételei biztosítottak; valamint a helyiség méltó, alkalmas az anyakönyvi esemény megrendezésére és a személyes adatok védelme, az anyakönyv biztonsága megfelelően biztosított.

(2) Szabadtéri helyszínen anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha helyben rendelkezésre áll olyan fedett helyiség, ahol rossz idő esetén a szertartás lebonyolítható.

Az anyakönyvi esemény ideje

4. § (1) Hivatali munkaidőben történő anyakönyvi eseményre kizárólag ügyfélfogadási időn kívül kerülhet sor.

(2) Az anyakönyvi esemény hivatali munkaidőn túl 19,00 óráig tartható.

Az anyakönyvi esemény időpontjának, helyszínének előzetes lefoglalása

5. § (1) Az anyakönyvi esemény időpontjának és helyének előzetes lefoglalására legfeljebb az anyakönyvi esemény tervezett időpontját megelőző egy évvel van lehetőség.

(2) Az anyakönyvi esemény időpontjának és helyének előjegyzését az anyakönyvvezető vezeti.

Az engedélyezés szabályai

6. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli, illetve a külső helyszínen történő anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló eljárás kérelemre indul, amely a rendelet 1. sz. melléklete.

(2) Az engedélyezési eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. Az engedélyt a Tiszaszőlősi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője adja ki.

(3) A külső helyszínen történő anyakönyvi esemény engedélyezését megelőzően – amennyiben a kért helyszínen anyakönyvi esemény korábban még nem lett engedélyezve – az anyakönyvvezető köteles helyszíni szemle során meggyőződni arról, hogy a helyszín a törvényben, továbbá az e rendeletben foglalt feltételeknek maradéktalanul megfelel. A külső helyszínen zajló anyakönyvi események lebonyolításakor az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

(4) Nem engedélyezhető külső helyszínen történő anyakönyvi esemény arra az időpontra, melyre már a hivatalos helyiségben házasságkötést jegyzett elő az anyakönyvvezető. Azonos dátum, de legalább az anyakönyvi események közötti 2 óra különbség esetén a jegyző mérlegeli az anyakönyvi események biztonságos és méltóságteljes megtartásának teljesíthetőségét.

7. § (1) Rendkívüli körülmény esetén az engedély megadásakor az e rendeletben foglalt feltételek meglététől el lehet tekinteni.

(2) Rendkívüli körülménynek számít különösen valamely kérelmező közeli halállal fenyegető, illetve ágyhoz kötött betegsége, mozgásában korlátozottsága, szabadságvesztés büntetése.

Az anyakönyvi eseményhez kapcsolódó szolgáltatások díja, az anyakönyvvezetőt megillető díjazás

8. § (1) Az anyakönyvi esemény a hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben díjmentes.

(2) A hivatali munkaidőn, illetve hivatali helyiségen kívül tartott anyakönyvi esemény esetén - az önkormányzatot megillető díjakat a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza. Az anyakönyvvezetőt megillető közreműködői díjat és az anyakönyvvezetői munkaruha költségét a települési önkormányzat költségvetésében kell megtervezni és biztosítani.

(3) Az anyakönyvvezetőt közreműködői díjként, amennyiben munkaidőn kívül működik közre anyakönyvi eseménynél, eseményenként hivatali helyiségben bruttó 10.000,- Ft, külső helyszínen bruttó 15.000,- Ft illeti meg. Amennyiben az anyakönyvvezető a munkaidőn kívüli, ill. külső helyszínen történő házasságkötés esetében a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben lehetőségként biztosított arányos szabadidő kiadását kéri, úgy nem illeti meg az előzőekben meghatározott díjazás.

(4) A 7. § (2) bekezdésében foglalt esetben az anyakönyvi esemény díjmentes.

(5) Mentes a mellékletben meghatározott díjfizetés alól minden első házasságot kötő tiszaszőlősi állandó lakóhellyel rendelkező házaspár.

Anyakönyvvezető munkaruha juttatása

9. §3 A képviselő-testület felhatalmazza a jegyzőt, hogy figyelemmel a hatályos jogszabályok rendelkezéseire az anyakönyvvezetők részére történő munkaruha juttatást szabályozza. A munkaruha juttatás keretösszege nettó 30.000 Ft.

Egyéb rendelkezések

10. § (1) A házasulók a szolgáltatási díjat szándékuk bejelentésével egyidejűleg készpénz-átutalási megbízással kötelesek megfizetni.

(2) Amennyiben az anyakönyvi esemény létesítésére irányuló szándékukat a kérelmezők írásban visszavonják, vagy az anyakönyvi esemény egyéb okból meghiúsul, akkor a szolgáltatási díjat az önkormányzat 8 napon belül köteles visszafizetni.

Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendeletben meghatározott szabályokat a rendelet hatálybalépését követően benyújtott kérelmek és az anyakönyvvezetők részére kifizetett díjazások során kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte 2022. október 28. napjával.

2

A bevezető a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 9. § a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg.

5

A 2. melléklet a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg.