Tiszaszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (VI.29.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális jellegű támogatásokról

Hatályos: 2024. 03. 28

Tiszaszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális jellegű támogatásokról

2024.03.28.

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. §-ában biztosított feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § Tiszaszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a családok, egyedülállók és idősek megélhetésének megkönnyítése, valamint a fiatalok továbbtanulásával járó anyagi terhek csökkentése érdekében - a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) és a végrehajtására alkotott önkormányzati rendeletben foglalt pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokon túl - az alábbi szociális jellegű támogatásokat biztosítja:

a) karácsonyi csomag

b) települési támogatás beiskolázáshoz

c) Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj

d) Arany János Ösztöndíjprogram

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott támogatásokra való jogosultság, valamint a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, ellenőrzésére az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben szabályozott támogatások iránti kérelmek, pályázatok az Közös Önkormányzati Hivatal Kirendeltségéhez (továbbiakban: Kirendeltség; címe: 5244 Tiszaszőlős, Fő út 21.) nyújthatóak be. A támogatás iránti jogosultság megállapításához szükséges mellékleteket a kérelemhez, pályázathoz csatolni kell.

1.1 Karácsonyi és húsvéti csomag

3. § (1)2 A karácsonyi és a húsvéti ünnephez kapcsolódóan évente egy-egy alkalommal, fejenként maximum 30 000 Ft értékű, élelmiszer ajándékcsomagot kapnak azon személyek vagy családok tagjai, ahol:

a) települési lakásfenntartási támogatásra,

b) aktív korúak ellátása keretében egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás (EGYT), vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásra (FHT),

c) időskorúak járadékára,

d) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult;

e) iskolakezdési támogatásban,

f) létfenntartási, temetési, gyógyszer vagy elemi kár elhárítása miatt támogatásban részesült vagy

g) személyes gondoskodásban részesülő

személy él.

(1a)3 Karácsonyi csomagban az a személy részesülhet, akinek az (1) bekezdés a), b), c), d), és g) pont szerinti ellátásra való jogosultsága november 01. napján fennállt, valamint akinek az e) és f) pont szerinti ellátásra való jogosultsága a tárgyévben legalább egyszer megállapításra került. Húsvéti csomagban az a személy részesülhet, akinek az (1) bekezdés a), b), c), d) és g) pont szerinti ellátásra való jogosultsága március 01. napján fennállt, valamint akinek az e) és f) pont szerinti ellátásra való jogosultsága a tárgyévben legalább egyszer megállapításra került.

(1b)4 Azoknak a személyeknek, akik a (1) bekezdés a), d), e) és f) pontja szerinti ellátás valamelyikében részesülnek, csak az ellátás megállapítására vonatkozó kérelemben megjelölt családtagjaik részére adható ajándékcsomag. Az (1) bekezdés b), c) és g) pont esetében kizárólag az adott ellátásra jogosult személy részére adható ajándékcsomag.

(2) A támogatás csak egy jogcímen kerül megállapításra akkor is, ha a családban élő személyek esetében az (1) bekezdésben foglaltak feltételek közül egyszerre több is fennáll.

(3)5 A támogatás iránt külön kérelmet nem kell benyújtani. A nyilvántartásokban rendelkezésre álló adatok és a polgármester döntése alapján kerül sor a jogosult családok kiértesítésére és az ajándékcsomag átadására a karácsonyi csomag esetében december hónapban, a húsvéti csomag esetében március-április hónapban.

2. Települési támogatás beiskolázáshoz

4. § (1) A beiskolázáshoz kapcsolódóan egyszeri pénzbeli támogatásban részesülnek azok a Tiszaszőlős községben lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő, szociálisan rászoruló vagy állami nevelt óvodás, általános iskolás és közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermekek, akiknek augusztus 15. és szeptember 15. között rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságuk legalább egy napig fennállt, amennyiben:

a) az igénybejelentést az arra rendszeresített bejelentő lapon szeptember 04. napjáig;

b) nem a helyi általános iskolába járó, továbbá közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulók esetében a tanulmányok folytatásáról az oktatási intézmény által kiállított igazolást legkésőbb szeptember 30-ig;

a közös önkormányzati hivatal kirendeltségén benyújtották.

(2) A támogatás összege gyermekenként:

a) óvodás gyermek esetében: 10.000 Ft ;

b) általános iskolás gyermek esetében: 10.000 Ft ;

c) középfokú oktatási intézményben tanuló gyermek esetében: 20.000 Ft ;

d) felsőfokú oktatási intézmény hallgatója esetében: 30.000 Ft.

(3) A jogosultság megállapítása a helyi nyilvántartásban található adatok valamint az igénylő által benyújtott dokumentumok alapján történik.

5. § (1) A beiskolázáshoz kapcsolódóan egyszeri pénzbeli támogatásban részesülnek azok a Tiszaszőlős községben lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő, óvodás, általános iskolás és közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermekek, akik a 4. §. (1) bekezdés bevezetőjében foglalt feltételeknek nem felelnek meg, de családjukban az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át nem haladja meg, amennyiben:

a) az igénybejelentést az arra rendszeresített bejelentő lapon szeptember 04. napjáig;

b) nem a helyi általános iskolába járó, továbbá közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulók esetében a tanulmányok folytatásáról az oktatási intézmény által kiállított igazolást legkésőbb szeptember 30-ig;

c) a család jövedelméről szóló igazolásokat szeptember 30-ig;

a közös önkormányzati hivatal kirendeltségén benyújtották.

(2) A támogatás összege gyermekenként:

a) óvodás gyermek esetében: 10.000 Ft ;

b) általános iskolás gyermek esetében: 10.000 Ft ;

c) középfokú oktatási intézményben tanuló gyermek esetében: 20.000 Ft ;

d) felsőfokú oktatási intézmény hallgatója esetében: 30.000.Ft.

(3) A jogosultság megállapítása a helyi nyilvántartásban található adatok valamint az igénylő által benyújtott dokumentumok alapján történik.

3. Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj

6. § (1) Tiszaszőlős Község Képviselő-testülete csatlakozva az Oktatási Minisztérium által meghirdetett Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj pályázathoz, rendszeres támogatásban részesíti azokat a tiszaszőlősi lakóhelyű, felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalokat akik

a) megfelelnek a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj szerződésben foglalt nyilvánosan megjelenő feltételeknek,

b) családjukban az egy főre jutó, a kérelem benyújtását megelőző három hónap nettó átlagjövedelem nem haladja meg a pályázati határidő lejártakor érvényes öregségi nyugdíj minimum 300 %-át.

c) pályázatát a megkapott adatlapon a megfelelő mellékletekkel és igazolásokkal együtt határidőben benyújtja.

(2) A helyi önkormányzati támogatás összege havi 1000,- Ft-tól 10000,- Ft-ig terjedhet a pályázati kiírás és a szerződésben foglaltak szerinti időtartamra.

(3) A pályázatok rendszeres meghirdetésével a Képviselő-testület a Polgármestert bízza meg. A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell a pályázatok benyújtásának formáját, feltételeit, határidejét és a helyét.

(4) Az itt nem szabályozott kérdésekben a 51/2007. (III. 26.) Korm. rendeletben, és az általános szerződésben foglaltak az irányadók.

(5) A jogosultak sorrendisége kialakításának szempontjai: a szerződésben foglalt feltételek, ajánlások, az előző bekezdésben megjelölt rendelet 8. § (2) bekezdésében foglaltak, ezen túl az oktatási intézmény távolsága, kollégiumi elhelyezés biztosítottsága vagy hiánya, a család egy főre jutó havi nettó jövedelme.

(6) Az önkormányzat az éves költségvetése elfogadásakor dönt a rendelkezésre álló keretről.

4. Arany János Ösztöndíjprogram

7. § Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testülete csatlakozik az általános iskolák nyolcadik osztályos tanulói részére meghirdetett Arany János Tehetséggondozó programhoz. A tanulók részéről évente benyújtott pályázatokat a képviselő-testület döntését – támogatott személy és támogatási összeg meghatározását - követően kell továbbítani a megnevezett középfokú oktatási intézményhez. A támogatás összegét a települési támogatások éves költségvetésében elfogadott előirányzata között kell megtervezni és folyósítani a támogatásban részesített tanulók számára.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az 1. alcím címe a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 2.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. § (1) bekezdése a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (1) bekezdése a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 3. § (1a) bekezdését a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 2.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be. A 3. § (1a) bekezdése a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. § (1b) bekezdését a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 2.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

5

A 3. § (3) bekezdése a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.