Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőről

Hatályos: 2023. 03. 01

Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
a köztemetőről
Végső előterjesztői indokolás
Célellenőrzés keretében felülvizsgálatra került a temetőkről és a temetkezésekről szóló 5/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelet és az alábbiak átvezetése vált szükségessé.
1. Az ör. 5. § (1) bekezdés első mondata szerint lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. Az ör. hivatkozott bekezdése szűkíti a Korm. rendelet 19. § (2) bekezdésében foglalt szabályokat, így a rendelkezés hatályon kívül helyezése szükséges.
1. Az ör. 5. § (2) bekezdése törvénysértő módon más államigazgatási szerv közreműködését írja elő, illetve más államigazgatási szervek részére önhatalmúlag hatáskört telepít. Kérem, hogy a magasabb szintű jogszabályoknak való megfelelés érdekében az érintett bekezdést helyezzék hatályon kívül.
1. A Korm. rendelet 22. §-a kimondja, hogy az elhalttal eltemetett és a sír felnyitásakor előkerült - értékeket képező – dolgokra hagyatéki eljárás lefolytatása céljából a temető üzemeltetője értesíti a települési önkormányzat jegyzőjét. Az települési önkormányzatok nem kaptak felhatalmazást arra, hogy a sír felnyitásakor előkerült dolgokkal kapcsolatosan egyéb szabályokat állapítsanak meg.