Sárkeszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, és a többletszolgáltatás ellentételezéseként a z önkormányzat, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2021. 02. 01

Sárkeszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, és a többletszolgáltatás ellentételezéseként a z önkormányzat, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

2021.02.01.

Sárkeszi Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) alapszolgáltatás: a hivatali helyiségben hivatali munkaidőben történő házasságkötéssel összefüggő esemény;

b) hivatali helyiség: Sárkeszi Község Önkormányzat Közösségi Színtere 8144 Sárkeszi, Petőfi S. u. 45.

c) hivatali munkaidő: az Úrhidai Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend szerinti munkaidő;

d) többletszolgáltatás: hivatali helyiségen kívül vagy hivatali munkaidőn kívül, vagy hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötéssel összefüggő esemény.

2. § Többletszolgáltatás engedélyezéséhez a rendelet 1. melléklete szerinti kérelmet kellbenyújtani a jegyzőhöz a házasságkötés szándékának bejelentésével egyidejűleg.

2/A. §1 Az anyakönyvvezető a házasságkötés időpontját a házasulókkal folytatott egyeztetést követően az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (továbbiakban: At.) 27. § (2) bekezdésére figyelemmel határozza meg.

3. § (1) A hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl a házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 20.000,- Ft + Áfa, mely a tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.

(2) A hivatali helyiségen kívüli történő házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 25.000.- Ft + Áfa.

(3) A hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőn túli házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja az (1) – (2) bekezdésben meghatározott szolgáltatási díj összege.

(4) AZ (2)-(3) bekezdésben foglalt díjak megfizetése alól a jegyző felmentést adhat, amennyiben a házasulók valamelyikének orvos által igazolt, közeli halállal fenyegető egészségügyi állapota vagy hivatalos okirattal igazolt, súlyosan mozgáskorlátozott vagy mozgásképtelen állapotot okozó betegsége miatt valamelyikük lakásán vagy gondozási helyén kérik a házasságkötés lebonyolítását.

(5) A jegyző a többletszolgáltatásra irányuló kérelem elfogadásáról vagy elutasításáról határozattal dönt. A határozatban rendelkezni kell arról, hogy ha a kérelmezők a díjfizetési kötelezettségüknek a 4. §-ban meghatározott határidőre nem tesznek eleget, akkor a kérelmezett többletszolgáltatás részükre nem nyújtható.

4. § A rendelet 3. §-ában meghatározott díjat az önkormányzat 11736006-15364483 számú költségvetési számlájára kell megfizetni, házipénztárba történő befizetéssel, átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással legkésőbb a házasságkötés időpontját megelőző 10. napig.

5. § A házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIV. törvény 98. §-ában meghatározott mértékű szabadidő, vagy a 3. § (1) bekezdése szerinti eseményenkénti bruttó 10.000,- Ft, a 3. § (2) bekezdése szerinti eseményenkénti bruttó 15.000.- Ft díjazás illeti meg.

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről szóló 3/2017. (IV.27.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

üres cím