Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi események hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezés szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi események hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezés szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről

2023.01.01.

Egerszalók Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény a 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja szerinti feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. A rendelet hatálya

1. §2 A rendelet hatálya Egerszalók község közigazgatási területén a hivatali munkaidőn túl, valamint a hivatali helyiségen kívül lefolytatott házasságkötési eljárásokra (a továbbiakban: anyakönyvi esemény) és az eljárásokban résztvevő természetes személyekre terjed ki.

2. A hivatali helyiségeken kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

2. § (1) Anyakönyvi eseményt lebonyolítani hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidőn túl az e rendeletben előírtak szerint lehet.

(2)3 Az anyakönyvi események lebonyolításának hivatali helyisége az Egerszalóki Közös Önkormányzati Hivatal székhelye: Egerszalók, Sáfrány út 7. Amennyiben a házasságkötésre kijelölt hivatali helyiség műszaki, technikai vagy egyéb okok miatt nem áll rendelkezésre, és másik időpont nem alkalmas, abban az esetben megfelelő helyiség biztosításáról a jegyző gondoskodik.

(3) A hivatali munkaidőt az Egerszalóki Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata határozza meg.

(4)4 Hivatali munkaidőn túli anyakönyvi eseményeket pénteken 14.00 -18.00 óra között, szombaton 10.00 -18.00 óra között lehet lebonyolítani.

3. Díjfizetési kötelezettség

3. §5 (1) Az anyakönyvi esemény a hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben díjmentes.

(2) A hivatali munkaidőn túli, illetve hivatali helyiségen kívül tartott anyakönyvi esemény, mint külön szolgáltatás esetén az önkormányzatot megillető szolgáltatási díjakat (a továbbiakban: díj) a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A díj nem tartalmazza a gyertya, pezsgő, vágott virág biztosítását

(4) Az anyakönyvi esemény -igény szerint- az alábbi díjmentes szolgáltatásokat tartalmazhatja: házassági emléklap, zeneszolgáltatás, versmondás, hozott pezsgő szervírozás, hozott virágcsokor asztaldísznek és szülők köszöntésére, gyertyagyújtás vagy homoköntés.

(5) A díjat legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 10 munkanappal korábban az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetni, melyet az anyakönyvvezető előtt igazolni szükséges.

(6) Amennyiben az anyakönyvi esemény meghiúsulását a házasulók az anyakönyvi esemény napját megelőzően az anyakönyvvezetőnek írásban bejelentik, akkor a befizetett díj 50 %-a a befizető személy számára visszafizetésre kerül.

(7) Kérelmezők a díj megfizetése alól mentesülnek hivatalos okirattal igazolt mozgásképtelen állapotot okozó betegség esetén, vagy ha a felek valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget.

(8) A díjfizetés mértékéből 50% kedvezmény jár, ha a házasuló felek valamelyike Egerszalókon állandó lakóhellyel rendelkezik.

4. A hivatali helyiségen kívüli engedélyezés szabályai

4. § (1) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívül történő megtartását a jegyző akkor engedélyezi, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen az anyakönyvi esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható.

(2) A kérelemhez csatolni kell a megjelölt helyszín tulajdonosának, vagy az azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín használatának engedélyezéséről szóló nyilatkozatát.

(3) A hivatali helyszínen kívüli anyakönyvi események lebonyolításakor az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

5. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj

5. § (1)6 Hivatali helyiségben és hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt nettó 20.000,--Ft díjazás illeti meg.

(2)7 Hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt nettó 25.000,- Ft díjazás illeti meg.

6. Záró rendelkezés

6. § (1) A rendelet 2017. május 01. napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a hatályba lépést követően bejelentett házasságkötési szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

1

A bevezető az Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § az Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdése az Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § (4) bekezdését az Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

5

A 3. § az Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 5. § (1) bekezdése az Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 5. § (2) bekezdése az Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 1. melléklet az Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.