Kisfüzes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 01

Kisfüzes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.04.01.

Kisfüzes Község Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 42. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Kisfüzes község közigazgatási területén működő köztemető: Kisfüzes 07 hrsz-ú, temető megnevezésű ingatlan.

(2) A köztemető tulajdonosa Kisfüzes Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat).

(3) E rendelet hatálya az (1) bekezdésben meghatározott ingatlanra, az ott végzett temetkezési, temető fenntartási és üzemeltetési tevékenységre és azok folytatóira terjed ki.

(4) A köztemetőben temetkezési szolgáltatási tevékenységet csak engedéllyel rendelkező Szolgáltató (a továbbiakban: Szolgáltató) végezhet.

(5) Az Önkormányzat a rendeletben megállapított szolgáltatási díjakat évente felülvizsgálja.

(6) A köztemetőn belül az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, temetőn belüli erre a célra rendszeresített szállítójárművön történő szállításával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírba helyezéssel, visszahantolással, újra temetéssel és exhumálással kapcsolatos tárgyi és infrastrukturális létesítmények használata, illetve a Szolgáltató szakszemélyzetének és berendezéseinek igénybevétele kötelező.

2. A köztemető használata

2. § (1) A temetés időpontja az egyházak, a temetési szertartást végző személyek, és a hozzátartozók kívánsága alapján a temető nyitvatartási idején belül történhet.

(2) A köztemető nyitva tartása:

a) április l-től szeptember 30-ig 6.00-21.00 óráig.

b) október 1-től március 31-ig 7.00-18.00 óráig.

c) október 31. és november 1-2. napján a nyitvatartási idő 22.00 óráig tart.

(3) A nyitva tartás rendjét, továbbá a temető használatára vonatkozó szabályzatot a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(4) A temető nyitásáról és zárásáról, a temető nyilvántartás vezetéséről az Önkormányzat gondoskodik.

3. § (1) Az Önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatát a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló, hűtő térítésmentes használatával biztosítja.

(2) Ha a ravatalozó használatáért - alkalmanként - a Szolgáltató e rendelet 1. mellékletében meghatározott összeget köteles fizetni az Önkormányzat számára.

(3) Az Önkormányzat gondoskodik a ravatalozó rendeltetésszerű állapotáról, a temetőben elérhető közműszolgáltatásokról (víz, áram, hulladékszállítás), a halott hűtő(k) karbantartásáról, felújításáról, szükség szerinti pótlásáról.

(4) A Szolgáltató köteles a ravatalozó helyiséget tisztán, rendeltetésének megfelelő állapotban tartani.

4. § (1) A temetőben csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el. Sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladékokat kizárólag az erre a célra kihelyezett hulladéktárolókban szabad elhelyezni. A keletkezett hulladék szükség szerinti elszállításáról az Önkormányzat gondoskodik.

(2) A köztemetőben szakipari munkát végző vállalkozók kötelesek az Önkormányzatnak megfizetni az általuk használt közműhasználat díját (a továbbiakban: temetőfenntartási hozzájárulás díj). A temetőfenntartási hozzájárulás díj mértékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza. A vállalkozó által a temetőben végzendő munka bejelentésére e rendelet 2. melléklete szolgál.

(3) Építési anyag és gép-tárolás, továbbá építési anyag előkészítés csak az e célra az Önkormányzat által kijelölt helyen végezhető. Ha az építési munka befejeztével a fennmaradó anyag, törmelék elszállításáról a kivitelező vagy építtető 8 napon belül nem intézkedik, végső esetben az Önkormányzat a kivitelező vagy építtető költségére a törmeléket elszállíttathatja.

(4) Sírok kiásását, betemetését és az ezzel járó egyéb munkákat csak a Szolgáltató végezhet, egyeztetve az Önkormányzattal.

(5) Fát, cserjét, a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra vagy attól max. 30 cm távolságra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb l,5 m-nél, és átmérője nem több 0,6 m-nél. A 2 méter magasságot elérő, nem gondozott ültetvényeket az Önkormányzat eltávolíthatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben, érvényesíttetheti.

(6) A sírhely felett rendelkezni jogosult köteles a sírhely karbantartását, gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

5. § (1) A temetőn belüli utakat az Önkormányzat tartja rendben.

(2) A temetőben tilos járművel közlekedni, kivéve

a) mozgássérültet illetve az egészségi állapota vagy életkora miatt mozgásában korlátozott szállító járművet,

b) a temetkezési tevékenységben részt vevő járművet,

c) a temetőben vállalkozásszerűen munkát végző járművét.

(3) A temetőbe állatokat – vakvezető kutya kivételével - bevinni tilos.

(4) Tilos a temetőben lévő vízvételi helyet a rendeltetésétől eltérő módon igénybe venni.

(5) A temetőben gyertya vagy mécses gyújtása esetén a tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.

3. A temetkezési helyek kialakításának szabályai

6. § (1) A köztemető belső kialakításának rendjét, az egyes parcellák felhasználási módját, idejét „temetőrendezési tervben” kell meghatározni. A terv térképet (vázrajzot) is tartalmaz, amelyen a temető egyes területei beazonosíthatóak. Az elkészült tervet a Képviselő-testület hagyja jóvá. A temető térképét a temető bejárata mellett ki kell függeszteni, a változásokat azon legalább évente át kell vezetni.

(2) A köztemetőt sírhelytáblákra (parcellákra) kell felosztani. A sírhelytábla a temetőrendezési tervben megjelölt olyan temetőrész, amely a nyugvási időt követően -szabályszerű eljárás mellett - kiüríthető és temetés céljára ismételten igénybe vehető. A sírhelytáblákat sorszámozni kell, s azokról külön-külön táblakönyvet kell felfektetni. Külön sírhelytáblát kell kijelölni a felnőttek, a 10 év alatti gyermekek, halva születettek és elvetélt magzatok, továbbá a csonkolt testrészek eltemetésére. A sírhelytáblákat elő kell készíteni a folyamatos temetésre.

(3) A sírhelytáblákat számozott sorokra, azon belül sorszámozott sírhelyekre kell felosztani. A díszsírhelyeket és a sírbolthelyeket külön kell jelölni. A sírhelyekről sírhelykönyvet kell vezetni.

(4) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni. A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni.

(5) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül urnafülkében (kolumbárium), koporsós temetési helyre (rátemetéssel), urnasírhelyben, vagy urnasírboltban lehet elhelyezni.

(6) A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásról döntés nem születik.

(7) A lezárt temetőből és sírhelytáblából a holttest-maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe (sírhelytáblába). Az exhumálást csak a hatályos eljárások szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az Önkormányzat külön engedélye is szükséges.

(8) A temető beépítési előírásait az Ivád Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi építési szabályzatról szóló 4/2003. (II. 11.) önkormányzati rendelete tartalmazza.

4. A temetési helyek méretei

7. § (1) A sírhelyek (sírgödrök) méretei:

a) egyes sír mérete: hossza 2,1 méter, szélessége 0,9 méter, mélysége legalább 2 méter,

b) kettős sír mérete: hossza 2,1 méter, szélessége 1,9 méter, mélysége legalább 2 méter,

c) gyermeksír hossza 1,3 méter, szélessége 0,6 méter, mélysége 2 méter.

(2) A sírok egymástól való legkisebb távolsága 0,6 méter, sírsorok egymástól való távolsága 0,6 méter. A régi temetők esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni. A sírgödröt kifalazni tilos. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó tetejének a föld felszínétől legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie.

(3) A urnafalban (kolumbáriumban) az urnák tárolása 30 cm x 30 cm x 45 cm-es belméretű és szilárd alappal légmentesen lezárt urnafülkében történhet.

(4) Urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete általában 0,8 méter x 0,6 méter, mélysége legalább 1 méter.

(5) Sírbolt méretei:

a) föld felszín alatti:

aa) két koporsóra épített hossza 2,2 méter, szélessége 2,4 méter, mélysége 2 méter,

ab) négy koporsóra épített hossza 2,5 méter, szélessége 2,4 méter, mélysége 2,4 méter.

b) föld felszín feletti:

ba) két koporsóra épített magassága 3 méter, hossza 3 méter, szélessége 1,2 méter,

bb) négy koporsóra épített magassága 3 méter, hossza 3 méter, szélessége 2,4 méter,

bc) hat koporsóra épített magassága 3 méter, hossza 3 méter, szélessége 3,9 méter.

(6) A sírboltok egymástól való távolsága 0,8 méter, sírboltsorok egymástól való távolsága 0,8 méter.

(7) A díszsírhely hossza 2,5 méter, szélessége 1 méter, mélysége 2,2 méter, hogy a későbbi rátemetés lehetséges legyen.

8. § (1) A sírok közötti szabad közlekedést akadályozni nem lehet. A rendelet 7. § (2) bekezdésében megállapított, két sírhely között kötelezően előírt távolságot beépíteni, oda növényzetet ültetni tilos.

(2) A temetők parcelláiban nem létesíthető olyan sírjel, amely az adott temetőrész jellegét megváltoztatja. A síremlék vagy sírjel nem haladhat túl a temetkezési hely megállapított területén.

(3) A síremléken (sírjelen) – beazonosíthatóság érdekében – legalább az elhunyt nevét és az elhalálozás időpontját fel kell tüntetni.

(4) Urnafalba és urna sírboltba legfeljebb 2 db urna helyezhető el.

(5) Sírhelybe – méretétől függően - legfeljebb 4-6 db urna helyezhető el.

9. § (1) Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el.

(2) A temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az Önkormányzatnak történő előzetes bejelentés után, annak rendelkezései szerint szabad.

10. § (1) Díszsírhelyek és dísz urnahelyek adományozását Kisfüzes Község Önkormányzat Képviselő-testülete engedélyezhet arra érdemes elhunyt személyek részére.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, és igénybevétele díjmentes.

(3) Díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak betartásával és költségeinek viselése mellett – az elhunyt személy felmenői, leszármazói, illetve házastársa, élettársa is eltemethető.

5. A temetési helyek használati ideje és díja

11. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama a megváltástól számítva

a) sírhely esetén a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év,

c) urnafülke, urnasírhely és urnasírbolt esetén 10 év.

12. § (1) A temetési helyek használatáért megváltási és újraváltási díjat kell fizetni. A díj mértékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a sír felett rendelkezési jogosult hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(3) A kétszeri felszólítás után újra meg nem váltott, rokoni háttér nélküli, elhagyott, 25 éve gondozatlan sírhelyek, urnahelyek, sírboltok a temető tulajdonos Önkormányzathoz kerülnek vissza és a rendelkezési jog gyakorlásának megszűnését követő egy év múlva újra megválthatók.

(4) Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a használati díj időarányos részét – a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni. Az Önkormányzat felé történő bejelentésre szolgáló nyilatkozatot e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(5) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó – a használati idő lejárta előtt – a holttest maradványokat (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a temetőben, vagy másik köztemetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

(6) A sírhelyeket újra lehet értékesíteni, ha az Önkormányzat az újrahasznosítás előtt két hónappal legalább kétszer országos és helyi lapban, valamint a temetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé és a sírokat nem váltja meg újra senki.

6. Záró rendelkezések

13. § A rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.

14. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 9/2002. (IX.2.) önkormányzati rendelet.