Mónosbél Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2004. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a környezet védelmének általános szabályairól

Hatályos: 2021. 03. 07

Mónosbél Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2004. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a környezet védelmének általános szabályairól

2021.03.07.

Mónosbél Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. (továbbiakban: Kvt.) 46 §. (1) bekezdés c) pontjában, és 48. §. (3) bekezdés b) pontjában, valamint az 58. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló 1/1986. (II. 21.) ÉVM-EüM együttes rendelet (továbbiakban: Köztisztasági r.) rendelkezéseit figyelembe véve Mónosbél község tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében, a helyi körülményeket figyelembe véve, az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Mónosbél Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területére (belterületére és külterületére), annak természetes és épített környezetére, a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község közigazgatási területén tartózkodnak, működnek, tevékenykednek.

II. Fejezet

A környezeti elemek egységes védelme

A levegő tisztaságának védelme

2. § (1) A 140 kW összteljesítmény alatti egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban a megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben csak arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad elégetni.

(2) A fűtőberendezésben egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot (különösen ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, veszélyes hulladékot stb.) égetni tilos.

3. §12 (1) Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet.

(2) A kert műveléséből keletkezett hulladékot égetés útján lehet (kivéve szombat, vasárnap és ünnepnapokon) 14.00 – 18.00 óra között derült égbolt és szélmentes idő esetén megsemmisíteni.

(3) Égetni csak megfelelően kialakított helyen, a vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon lehet. Az égetést végző személy a tűzrakó hely őrzéséről és az égetést befejezően annak oltásáról köteles gondoskodni.

(4) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait).

(5) Országos vagy Heves megye területére vonatkozó tűzgyújtási tilalom esetén az avar és kerti hulladék égetése a település teljes közigazgatási területén tilos.

4. § (1) Bűzös anyagot – kivéve (2) bekezdés – csak légmentesen lezárt tartályban szabad szállítani és tárolni.

(2) Trágyát szállítani és tárolni a belterületen – a kellemetlen bűzhatás megelőzése érdekében – csak lefedett állapotban szabad.

(3) Porképző, vagy könnyen lesodródó anyagokat csak zárt rakszelvényű vagy rögzített ponyvával ellátott gépjárművön szabad szállítani.

(4) Építési munkák során, valamint az úttest felbontásánál keletkezett törmeléket és kiporzó anyagot a porképződés megakadályozására vízzel kell nedvesíteni, illetve közterület esetében a közterület használati engedélyben előírt időpontig el kell távolítani a munkavégzés helyszínéről vagy zárt konténerben kell tárolni.

(5) Új utak tervezésekor a légszennyező hatás csökkentése érdekében a lakóterületek mellett haladó útszakaszok mentén a védő növénysáv telepítésére vonatkozó javaslatokat a beruházási programnak tartalmaznia kell. Törekedni kell arra, hogy a védő növénysávok telepítésére az utak kivitelezésével egy időben kerüljön sor.

A vizek védelme

5. § (1) Tilos a meglévő élő vízfolyásokat (patakokat, annak mellékágait, továbbá a vízelvezető árkokat) eltorlaszolni, a víz természetes hozamát, lefolyását, a víz áramlásának viszonyait megváltozatni, a vízfolyások medrét, partját szűkíteni, illetve feltölteni. A károkozó köteles az eredeti állapot visszaállítására, a károk megtérítésére. Csapadékvíz ingatlanról történő kivezetése csak abban az estben lehetséges, amennyiben az ingatlan előtt vízelvezető árok található.

(2) Természetes vízfolyásba, nyílt vízbe hulladékot juttatni, vagy szennyezett vizet bevezetni tilos.

(3) Tilos ingatlanok, intézmények, üzemek szennyvizét, illetve egyéb szennyezést, vagy mérgező anyagot (szemetet, trágyalét, iszapot, vegyszer maradékot stb.) nyílt felszínű, illetve zárt csapadékvíz-elvezető csatornába, vízfolyásba, tavakba, üzemelő, vagy használaton kívüli kútba, illetve bármilyen módon a talajba juttatni.

6. § (1) Szennyvizet csak erre a célra kiépült szennyvízcsatornába szabad vezetni. Szennyvízcsatorna hiányában – annak elkészültéig – közműpótló zárt szennyvíztárolóba kell vezetni a szennyvizet. A zárt rendszerű szennyvíztároló vízzáróságát a tulajdonosnak igazolni kell.

(2) Csapadékvizet, talajvizet a szennyvízcsatornába bevezetni tilos.

(3) A szennyvíztároló folyamatos ürítéséről az ingatlan tulajdonosa, (használó) köteles gondoskodni. A közműpótló zárt szennyvíztárolóból kiemelt szennyvizet a fogadására kialakított és a hatóságok által engedélyezett telepen kell elhelyezni.

(4) A nem csatornázott területekről csak a szükséges engedélyekkel rendelkezők szállíthatják el a szennyvizet.

(5) A szennyvízcsatornába a csatornarendszerre, a tisztítástechnológiára veszélyes anyagot (savat, lúgot, maró hatású folyadékot, olajat, növényvédő szert, nehézfémeket stb.) beengedni tilos.

7. § Közkifolyóknál és tűzcsapnál járművet mosni, állatot itatni vagy azokból vizet elvezetni tilos.

A zaj és rezgés korlátozása

8. § (1) A zaj- és rezgésvédelem tekintetében a jogszabályokban közzétett hatályos szabványok előírásait kell betartani.

(2) A település területén a megengedettnél nagyobb zajt vagy rezgést okozó tevékenység folytatására engedély nem adható ki, a telepítés nem engedélyezhető. A meglévő ipari és egyéb létesítmények csak a vonatkozó jogszabályok, szabványok és előírások betartásával üzemeltethetők.

(3) A község közigazgatási területén belül tilos:

- akár emberi hanggal, akár hangszerrel, vagy más technikai és egyéb eszközzel történő, a köznyugalmat és közcsendet sértő zaj okozása,
- erős zajjal járó ipari, kisipari tevékenység,
- zajt keltő munkák (fűnyíró-gép, kapálógép, betonkeverő, fűrészgép stb.) végzése 22.00 – 7.00 között.
III. Fejezet

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

9. §

(1) Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője (továbbiakban együtt: tulajdonos), másnak a használatában levő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek) tisztán tartásáról pedig a használó, illetőleg – a bérleti jogviszonyból származó kötelezettsége szerint – a bérlő (a továbbiakban együtt: használó) köteles gondoskodni. (Köztisztasági r. 4. §.)

(2) A tulajdonos köteles gondoskodni
a) az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület);
b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá
c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról. (Köztisztasági r. 6. §. (1))
(3) Magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek tevékenysége következtében közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése a szennyeződést okozó szerv, illetve személy feladata.

(4) A szórakozó -, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitva tartás ideje alatt – ettől eltérő megállapodás kivételével – a használó köteles tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani. (Köztisztasági r. 6. §. (4) )

(5) A ténylegesen használó, illetve a tulajdonos kötelessége a járda mellett növő gaz kiirtása, a járdára kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése.

10. § (1) Ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát a szükséghez képest naponként többször fel kell hinteni. A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (homok, hamu, fűrészpor, kőporliszt) kell használni. E célra tüzelés után visszamaradt darabos, sérülést okozó anyagot használni nem szabad. A szóróanyag beszerzéséről a tisztán tartásra kötelezettnek kell gondoskodni.

(2) A járda és a közút síkosságmentesítését a tisztán tartásra kötelezettnek úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset.

(3) Az épület tulajdonosa gondoskodik arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.

(4) A járdáról letakarított jeget, havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy se a gyalogos-, se a gépjárműforgalmat ne akadályozza.

(5) Tilos az összerakott hó elhelyezése:

a) a gyalogosközlekedési útvonalon

b) az útkereszteződésben

c) az úttorkolatban

d) a kapubejárat elé, annak szélességében

e) a tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél, a jármű megállóhelye és a járda között

f) a közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyon és annak közérdekű létesítményein.

11. § (1) A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztán tartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása - az ingatlan előtti szakaszra terjedően - az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(2) Járműbehajtók átereszeinek építése, jó karban és tisztán tartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(3) Az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját területen történő elhelyezéséről, illetőleg kiépített csapadékcsatorna esetén az abba történő bevezetéséről - előzetes bejelentés alapján - az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.

(4) A csapadékelvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet bevezetni tilos! Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot) a csapadékvíz-elvezető árokba szórni, beleönteni, beleseperni vagy bevezetni tilos.

12. § (1) Építési területen és az építkezés közvetlen környékén (az építkezés előtti területen) az építést végző kivitelezőnek kell biztosítani a tisztaságot.

(2) Beruházások esetén a birtokbavételtől a kivitelezés megkezdéséig a beruházónak (bonyolítónak), ezt követően a kivitelezés befejezéséig a kivitelezőnek kell gondoskodnia az általa elfoglalt terület tisztán tartásáról.

(3) Építésnél, bontásnál vagy tatarozásnál a munkálatokat úgy kell végezni, az építési és bontási anyagokat, a kiásott földet úgy kell tárolni, hogy por és egyéb szennyeződés ne keletkezzen.

(4) Közterületen építési, bontási anyagot a kiadott közterület-használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig szabad tárolni. Magánterületen engedély nem szükséges, de csak olyan anyagot szabad tárolni, amely közegészségügyi szempontból veszélytelen.

(5) Tilos közútra, útpadkára salakot, építési törmeléket, illetve szemetet szállítani és helyezni! Közterületre kihordott szemetet vagy építési törmeléket az érintett ingatlan tulajdonosa köteles 24 órán belül saját költségén összetakarítani, illetve elszállítani.

13. § (1) Közterületen szennyező anyagot (szemetet, rongyot, egyéb hulladékot) csak olyan módon szabad szállítani, hogy a szállításból semmi ki ne hulljon, por és csepegés ne keletkezzen. Ha a szállítás közben a terület szennyeződnék, a szennyeződés előidézője köteles azt eltávolítani és a további szennyeződés megakadályozásáról gondoskodni.

(2) Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál a köz- vagy magánterület szennyeződik, a szennyeződés előidézőjének azt a fel- vagy lerakás elvégzése után nyomban meg kell tisztítani.

14. § Közterületen hirdetményt, plakátot csak az e célra rendszeresített helyen szabad elhelyezni. Tilos az építményeket, kerítéseket, élő fákat bármilyen felirattal megrongálni. A közszemérmet és közízlést sértő feliratokat a tulajdonos 24 órán belül köteles saját költségén eltávolítani.

15. § A község közterületén tilos járművet mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz.

16. § (1) A közterületek, a sportolás céljára szolgáló területek, valamint a kiránduló- és táborozóhelyek beszennyezése tilos! A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése érdekében az említett területen szemetet, hulladékot (üveg, papír stb.) szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot kiönteni, elszórni vagy eldobni tilos.

(2) Szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított szeméttartóba lehet elhelyezni.

(3) Aki közterületet, kirándulóhelyeket, valamint az itt elhelyezett felszerelési, berendezési tárgyakat beszennyezi, köteles annak megtisztításáról azonnal gondoskodni.

(4) Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti vagy élősdiek részére táptalajt nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad. Köz- vagy magánterületet fekáliával (emberi ürülékkel) szennyezni tilos!

(5) Az állattartással kapcsolatos köztisztasági feladatokról külön rendelet rendelkezik.

A zöldfelületek védelme

17. § (1) A község közigazgatási területén zöldfelületnek minősülnek parkok, játszóterek, virágágyások, virágtartók, szobrok környéke, véderdők, intézményi és magánházkertek, üdülők, bármely más zöldterületek.

(2) A zöldfelület tulajdonosa köteles a tulajdonában, kezelésében, használatában lévő zöldfelületeket (a hozzá tartozó berendezési tárgyakkal, építményekkel együtt) rendeltetésszerűen használni, karbantartani és fenntartani.

(3) Tilos a növényzet (fák, cserjék, pázsit és virágos felületek), a zöld területek, azok elemeinek, tartozékainak, felszerelési tárgyainak bármilyen módon történő megrongálása, pusztítása, károsítása vagy olyan szakszerűtlen kezelése, amely értékének csökkentésével jár.

(4) A zöldterületet vagy annak részét eredeti funkciójától eltérően felhasználni, beépíteni, megszüntetni csak a jóváhagyott általános rendezési terv alapján szabad.

(5) Nem minősül más célú felhasználásnak a zöldterületet ellátó nyomvonalas létesítmények és műtárgyak tartozékai engedélyezett építése (pl.: térvilágítás, öntözőhálózat stb.).

(6) Védőterületet eltérő célra használni tilos.

18. § A beépítésre szánt területek legkisebb zöldfelület-mértékének meghatározására a mindenkor hatályos építési és településrendezési előírások alapján kell eljárni.

19. § (1) A közterületen lévő játszótereket, azok játszószereit rendeltetésüknek megfelelően szabad használni.

(2) A játszóterek, játszószerek és berendezési tárgyak tervezése, létesítése és fenntartása során a mindenkori építésügyi, környezetvédelmi szabályok az irányadóak.

(3) Játszótereken kutyák sétáltatása, tartása szigorúan tilos.

(4) Játszóterekre, gyepfelületekre, parkosított területekre és más zöld felületre gépkocsival vagy egyéb járművel behajtani, beállni tilos, mely alól csak a fenntartást, fejlesztést vagy hulladékszállítást végző gépjárművek képeznek kivételt.

A parlagfűirtás szabályai

20. § (1) Mónosbél község közigazgatási területén a jogi és magánszemélyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban (kezelésükben, használatukban, a bérlők a bérleményükben) lévő területet kötelesek a virágzó parlagfűtől mentesen tartani.

(2) A parlagfű irtásáról – virágzás előtt – az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.

(3) A területen található parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus, vegyszer, illetve engedélyezett készítmények, peszticidek) felhasználásával kell elvégezni.

(4) A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetében a megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat szakvéleménye az irányadó.

A növények telepítésére vonatkozó szabályok

21. § (1) Közterületre gyümölcsfa csak engedéllyel telepíthető. Az engedélyes az engedélyben foglalt kötelezettségének köteles eleget tenni.

(2) Magánterületek esetén az ingatlan határától (telekhatártól)

- 1 méter magasságot nem meghaladó cserje telepítése esetén 0,5 méter ,
- 3 méter magasságot nem meghaladó cserje, díszfa, gyümölcsfa, szőlő telepítése esetén 1 méter ,
- 3 méter magasságot meghaladó díszfa, gyümölcsfa, bármely más növényzet telepítése esetén legalább 3 méter telepítési távolságot kell megtartani.
IV. Fejezet

A települési környezetvédelem gazdasági alapjai

A Környezetvédelmi Alap célja és bevételei

22. § (1) Az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapot hoz létre.

(2) Az önkormányzati környezetvédelmi alapot környezetvédelmi célokra kell felhasználni. (Kvt. 58. §. (4) bekezdés)

(3) A Környezetvédelmi Alap létrehozásának célja, hogy hatékonyan segítse az Önkormányzat környezetvédelmi feladatainak ellátását:
a.) a szükséges környezetvédelmi intézkedések végrehajtása,
b.) a környezeti károk mérséklése,
c.) a környezeti ártalmak megelőzése,
d.) a környezetkímélő tevékenységek, környezetbarát technológiák elterjedésének elősegítése,
e.) a zöldfelület-gazdálkodás,
f.) a természeti értékek megóvása,
g.) a környezetvédelmi oktatás, nevelés területén.

23. § (1) A települési önkormányzati környezetvédelmi alap bevételei:

a) a települési önkormányzat által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság teljes összege,

b) a területi környezetvédelmi hatóság [65. § (1) bek. a) pont] által a települési önkormányzat területén jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírságok összegének harminc százaléka,

c) a környezetterhelési díjak és igénybevételi járulékok külön törvényben meghatározott része,

d) a települési önkormányzat bevételeinek környezetvédelmi célokra elkülönített összege,

e) egyéb bevételek. (Kvt. 58. §. (2) bekezdés)

(2) A települési önkormányzati környezetvédelmi alap felhasználásáról a képviselő-testületnek évente a költségvetési rendelet (Áht. 65. §) és a zárszámadás (Áht. 85. §) elfogadásával egyidejűleg kell rendelkeznie. (Kvt. 58. §. (5) bekezdés)

V. Fejezet3

24. §

25.  §

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

26. § (1) Ez a rendelet 2004. április 15-én lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Mónosbél Községi Önkormányzat a köztisztasággal, a települési szilárd és folyékony hulladékokkal összefüggő tevékenységről, a településtisztasági szolgáltatás ellátásáról és az állattartásról szóló 2/1993. (III. 31.) rendelete, valamint az azt módosító 6/1993. (XI. 24.), 10/1996 (XI. 27.), 4/1997. (I. 29.), 2/1998. (I. 28.), 8/2000. (V. 17.) rendeletei.

1

A 3.§-t módosította az 5/2021. (III.06.) önkormányzati rendelet, hatályos:2021. március 7-től.

2

A 3.§-t hatályon kívül helyezte a 11/2020. (X.26.) önkormányzati rendelet, hatálytalan: 2021. január 1-től.

3

A V. fejezetet hatályon kívül helyezte a 8/2012. (V.24.) önkormányzati rendelet, hatálytalan: 2012. május 25-től.